Monday, February 2, 2009

Soto Ayam

nih kes teruja tgk ustajah azie ngan cikgu zana la nih tekakku membuak2 nak makan soto! nekad gune beras jepun nk wat nasi impit sbb beras thailand dh abih! stok impit segera pon tarak! hb kata dh tak yah order la...kita clearkan apa yg ade nih... iyo kan jer lah! sudahnyer makan la nasi impit jepung! kakakakaka.... apa rasa?? aku rasa mcm mkn bubur ayam aku aritu jerk! sbb gune beras jepun gak! kakaka... xpo la mak yung! janji ekau dpt makan! hahahaha..... tQ kat kak.D atas resepi nih... lain skit dr biasa sbb ade ltk santan! bestt gak!

Bahan-bahan
  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis
  • Bahan untuk Dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan untuk Sambal Kicap
  • 5 batang lada merah
  • 20 biji lada padi merah thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap lemak manis
  • Bahan Hiasan
  • bergedil
  • taugeh yang telah dicelur
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam, yang telah disiat-siat
  • hana tmbh suun goreng n kacang tanah.
Cara-cara
  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.

7 comments:

  1. soto semangkuk.. lum sarap lg nihhh... ayoyo.. meleleh dh ni air liurrr...

    ReplyDelete
  2. amik amikkk! aku wat banyak mcm nk melantak sampai besok! ekekekeke...

    ReplyDelete
  3. boleh bolehh....cukup ke semangkuk! aripin ngan aqil tukang tengok telan air liur jer er? ekekekeke....

    ReplyDelete
  4. Banyak beno bahan nk buat soto ni kan..tu yg malas tu...bak ler semangkuk Hana!!

    ReplyDelete
  5. jiya nak tumpang sekaki gakkk tapi tamo tumpang semangkuk ngan kak ana bini wahid sengal tu.. hahahahaha!

    ReplyDelete
  6. to noorma..
    ha'ah btol tuh noorma..hana buat nih bhn2 ready mlm...pagi pas subuh terus buat..hb ku iteww bekpes nih la! mu tau jerk la hbku bekpes berat2! nk g sawah katanya! hahahahahaa...

    to jiya..
    sekaki jer erk? kaki sebelah kat mana? ker mmg xde sebelah kaki! ya ampunnnnnn! ekekekeke... nah nah nahh!! hambik hambikkkkk! bini wahid aku bg mangkuk lain! mangkuk cap ayam! kakakaka...

    ReplyDelete