Wednesday, March 4, 2009

Kuih Lompang

haaaaaaaaaaa... yg nih mmg aku tk bleh tahan nengok si yatt dah buat! sebabnya aku mmg dah lama list nak buat! tapi tak terbuat2 sejak dpt acuan nih dr hamba Allah tuh! hihihi... arini tercapai jugak ajatku! wat setengah adunan jerk! yer la sbb aku mkn sorang! anak2 jakun skit ngan kuih nih! dier kata 'kuih itam'! hahahahahaaaa... rasanya kuih ni amat sesuai utk adik aku yg sorang tuhh!! wakakakakakaaaa... mano la dier poie sejak dua menjak nih! hihihi... mmula aku tk konpiden jerk yo la sbb tkt kuih aku tk berlobang! tapi tengok la hasilnyerr! kan kan kan... mekacih wat nina@sweetlily atas resepinyer! toce toce sifuuu! ;)

Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung ubi
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 cawan air- hana gune santan cair! sedapp!
  • daun pandan
  • kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
  • *hana gune kelapa kering jerk! campur ngan air panas@santan panas + garam skit.
Cara-cara
  1. - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
  2. satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
  3. kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
  4. tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
  5. kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
  6. hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.

19 comments:

  1. aritu blk awat tak bli yang? akak pon kirim kat kawan! hahahahaa..

    ReplyDelete
  2. uwaaaa lompang dah sampai sini!!!kite mmg nak buat tapi acuan ade 10 biji jek.aritu beli 12 biji sebenornya tp tak sedo anak2 buat main,kire2 udah ilang 2 biji, errrrr geram tul!
    nnt nak g beli kat bake with yen.sane murah!

    ReplyDelete
  3. sedapnya kuih lompang 2... cam nk uat jgk rsnya... hana nie ada idea jer yea setiap hr nk msk apa!@ plg tepat, sorang yg rajin..kalo tgk n3hana bkn main byk jen mskn.. gmbr2 pun lawa.. bravo sis!
    kuih lompang 2, kalo sy gune cwn kecik yg org jepun minum ocha 2 blh x?

    ReplyDelete
  4. hana awak ni bagui ler..semua yg awak masak peberet saya..
    kuih lompang tu kalo dulu kat kg mak mesti buat utk saya..

    ReplyDelete
  5. wahhhh.... sedapppp... bak 3 ketuiiii.... ada balance x???

    ReplyDelete
  6. salam kenal...wah musim kuih lompang ni...nampak sedap...byk resepi2 menarik kat sini..boleh link tak?

    ReplyDelete
  7. fiza- buat kuih tu sedapkan hana
    ana- kuih ni warna dia..warna kegemaran adik kita haa...hana.. nak try gak nnti version ada santan

    ReplyDelete
  8. to rafizah..
    ala pija! 10 bijik tuh pon leh buat gak per! tak muat buat la dua kali kukus.. yg dh siap tuh kuarkan! hahahaha..

    to hazel..
    tQ tQ tQ!! wahh kembang montotku! muahahahahaaa... rasanya bleh jerk gune cawan ocha tuh! tapi tang lobang or tak tuh tak tau la yerk! try la setengah adunan dulu.. kot2 la menjadi lg cantik!

    to are..
    mmg sedappppppppppppppp!! hihihi

    to mala..
    kita nih pon pestaim buat! slalu tau bli n makan jerk! hihihi

    to anawahid..
    aku cume dpt 9 ketui! baki tinggal seketui skrg nih! hambik la! kuikuikui..

    to nor..
    salam kenal juga nor.. sila la! blog tk seberapa jerk nih! :)

    to princessharyati..
    dah lama duk nunggu adik sorang tuh mai! asyik terbongkang jerk dier tuh! muahahahahaa.. try la yatt guna santan! lagik lemak! sedappp!

    ReplyDelete
  9. k.ct minat sgt2 kuih lompang ni Hana..dr budak2 sampai dah jadi mak budak kalau jumpa mesti beli..pandai lar Hana buat..nnt ajar k.ct ehh :)

    ReplyDelete
  10. jiya tak pandai wat kuih lompang ni tp bg pelempang pandai la.. nak?? akekekeke

    ReplyDelete
  11. to iu..
    walaaaa iu! jauh sgt nk huluq! hihihi

    to k.ct..
    xde la pandai kak! pestaim jerk tuh! ikut arahan resepi tu jerk! hehehe

    to jiya..
    sebelum ko nk lempang aku, meh akak lempang ko dulu! nak tak??? wakakakakaaa

    ReplyDelete
  12. Apasal tak berlubang yer? kita buat hari tu, bukan jer tak berlubang, malah takleh makan langsung,,kuihnyer keras walaupun dh ikut sukatan...lepas tu tak pernah buat dh..acuan punyalah banyak, sampai 60 biji kita beli..ni kes penamak..tp lepas tu buat kuih apam eno jer.. hana kuih lompang ni lembut ker??

    ReplyDelete
  13. yup! lembut n kenyal2! tk keras langsung! pastu berlobang... cube pasni noorma tgk sukatan tuh btol2.. sbb hana buat ikut tuh la.. xde tokok tmbh pong..alhmdulillah menjadi wpon pestaim! api jgn besar sgt... sederhana jerk!

    ReplyDelete
  14. TKasih kerana share resepi..

    ReplyDelete
  15. Sbenarnya dah lama tak dapat makan yang asli macam nih.. Yang beli kueh kasui ajer.. tapi lembut dan kental rasanya beza sekali.

    Arwah ibu buat selalu tapi tak pernah belajar dari dia, tak pernah dapat resepi dari dia. Dia guna cawan porcelain comel2...

    Salam

    ReplyDelete
  16. Salam Mbakyu...
    Uwallaaa...ngeleh wetengku..kepingin kok.wes ngences ki...
    njaluk laaa...

    ReplyDelete