Tuesday, April 28, 2009

Banana Chocolate Muffin

kat umah nih muffin yg kaler cekelat jerk cepat habih! klu kaler kuning, ijo ke apa2 kaler la lembab btol nk ngabihkannya! dak2 tk bape gemor sgt... maklum ler cekelat sape jerk tak suka! tapi nih versi ada banana! nak ngabihkan stok pisang yg dh menopause tuh! sedappp! aku tmbh hirisan white choc n choc biasa yg murah2 tuh! bila mkn panas2 terasa lelehannya.. ermmmm yummyy! resepi k.yani my.resipi jugak! tQ k.yani! ;) wat setengah adunan dan hanya menggunakan manual jerk.

Bahan-bahan
  • *170g tepung gandum - kurangkan tpg skit.
  • *30g serbuk koko
  • *130g gula- hana ltk 110g jer.
  • *1 sudu kecil baking powder
  • *secubit garam
  • *100g coklat bar (coklat masakan) - patah2kan jadi kecil-kecil
  • >2 biji telur
  • >75ml minyak masak
  • >100ml susu segar
  • >sedikit vanila esen
  • >2 biji pisang
Cara-cara
  1. Panaskan oven sehingga 170C.
  2. Masukkan semua bahan-bahan yang bertanda (*) ke dalam FP. Kisar sehingga sekata. (If coklat tak hancur sangat pun takpe.. jadi ketul2 kecil dah ok)
  3. Kemudian masukkan bahan yg bertanda (>) ke dalam FP. Kisar sehingga sebati.*hana kacau semua bhn guna whisk jer.coklat hiris2 last skali br masukkan.
  4. Cedukkan ke dalam cup muffin. Bakar selama 25 minit atau sehingga masak.

9 comments:

  1. Kak Hana, camna nak panaskan oven dulu? Oven saya kena setting time baru panas. Kena wat camtu ker

    ReplyDelete
  2. to yanizz..
    boleh jerk yanizz.. sama ngan oven akak juga! panaskan lebih kurang 10minit suhu 180. pastu baru masukkan muffin n set smula. arap jelas yer.. tk phm leh tnya lg.. tQ!

    ReplyDelete
  3. sy ni br jer nak berjinak2 dlm bab masak2 ni. Kat dlm blog tu semua blog masak jer. Ader beli cup muffin yg lebik tu tp acuan x ada lak. kelengkapan blum cukup lg.

    ReplyDelete
  4. to yanizz..
    takpe.. slow slow yer.. insyaAllah nnti lelama pandai. :)

    ReplyDelete
  5. makanya, muffin perisa apa pun kena campur coklat la ye, baru laku? hehe :)

    ReplyDelete
  6. to kucingorengemok..
    hahahahahaaa... taktik jerk tuh! berkilo2 la jwbnyer sebulan tin koko yerk??! hihihi

    ReplyDelete
  7. muffin kelin jugak yer yg laku... pasai muffin kelin jer yg sodap!!.. jap lg dak kelin masuk ngko siap lerrr.... heheehe

    ReplyDelete
  8. to anawahid..
    muahahahahaa... nih kelin baik punyer tau! tak sama ngan kelin dak jiya tuh! wakakakaka..

    ReplyDelete