Tuesday, April 28, 2009

Lala Masak Pedas

tgk fizanordin masak lala ptg tadi, baru aku teringat smlm hb blikan lala, aku blum masak lagik! muahahahaha... sib baik tak busuk! tapi aku tk simpan lam freezer la.. sbb lala ke kerang ke kupang ke atau yg sewaktu dengannya, klu pas bli jgn ler masuk freezer jika tk sempat masak! kang klu masak mmg payoh ler nk membuka 'sarang' tuh! klu tk sempat masak, bior jerk duk kat luar.. ataupon rebus kejap.. yer la kan, mana tau tiba2 emergency ke hapa ke terus masuk lam freezer! alamat sakit jiwa la kang nk mengopek n nk makannya! muahahaha.. sbbnyer akan melekat! tuh yg aku tau la.. tk tau pendapat org lain... nih dinner kitaorang.. tapi aku ngan danish ratah jerk mende nih! tk sangka, anak bujang ku itew bleh layan mende nih.. sbb td aku ajak2 ayam jerk suh dier try! dier kata oishiii la pulak! hahahaha.. maybe sbb aku buat tk pedas sgt.. resepi dr batdeaz myresipi. sedapppppp!!

Bahan-bahan
  • 500gm lala
  • 5 ulas bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato (di potong 4)
  • 2 batang serai
  • 1 biji bawang besar (di potong 4)
  • 2 sudu besar cili giling
  • 1/2 sudu kecil pes asam jawa
  • 1 sudu besar sos cili & sos tomato
  • Garam dan gula
  • 3 sudu besar minyak masak
  • * optional: Tambah cili api untuk yang suka lebih pedas
Cara-cara
  1. Lala di rendam seketika untuk mengeluarkan pasir yang masih ada. Basuh dan bilas dengan air bersih dan toskan.
  2. Tumbuk lumat bawang kecil dan bawang putih
  3. Panaskan minyak atas api sederhana. Tumiskan bawang yang di tumbuk tadi.
  4. Masukkan cili giling dan biarkan seketika agar cili masak.
  5. Masukkan tomato dan bawang besar yang telah di potong 4.
  6. Ketuk serai dan potong kecil. Masukkan ke dalam tumisan.
  7. Masukkan sos cili, sos tomato dan pes asam jawa. Kalau agak kering boleh masukkan sedikit air.
  8. Perasakan dengan garam dan gula ikut kesukaan masing-masing.
  9. Masukkan lala dan tutup periuk seketika (dalam 3 hingga 5 minit)
  10. Lepas 3 hingga 5 minit, buka tutup periuk dan gaul rata lala. Bagi yang suka berkuah, boleh tambah air kalau lauk nih kering sangat. Dan bagi yang suka extra pedas, boleh masukkan cili api yang telah di racik.
  11. Siap! Sedap di makan dengan nasi putih.

8 comments:

  1. baruku tahu takleh masuk frezzer hihihi...tq tq.
    anak dara saya suka sgt lala n sewaktu dgnnye anak2 lain kureng. tapi sesekali je beli...mahal hihihi

    ReplyDelete
  2. Lalalalala.... sedapnya makan lala, salam singgah kak Hana. saya add link akak yea

    ReplyDelete
  3. sana lala...sini lala...lalalalala!

    ReplyDelete
  4. rmh kak fiza pon de lala..
    sini pon de jgk..

    ReplyDelete
  5. to suzi..
    sblm nih hana pon tk tau! heeee.. pas mak bgtau br ku tahu! :D

    to pepcoy..
    lalalalalalalalaaa... hihihi

    to jamie..
    silakan jamie.. mekasih! jamah ler lala tuh! hihihi

    to k.azita..
    jom kita berlalalalalalaa.. hehehe

    to husna..
    husna bila pulak nk ber'lala'??? hehehe

    ReplyDelete
  6. askm k.han...

    lame x beli lala nie..selalu blk kg baru crk masak sweet sour atau berlado...:))

    ReplyDelete
  7. petang ni nak try masak lala pedas. semalam baru beli lala :)

    ReplyDelete