Friday, April 24, 2009

Nam Prik-Pow

sori td tak sempat nk postkan pes sambal ikan Pla Lui San tuh! nk amik anakanda blk skola punyer pasal! aku wat ikut sukatan k.nor (yg dlm kurungan dbawah)... banyak juga dapat. rasanya mmg berbaloi utk aku 4 beranak nih! sesapa kluarga beso leh la ikut sukatan asal tuh yer... kot la nk simpan berbulan2 lamanya. muahahahaaa... mekasih lg skali wat k.nor! ;) Nam Prik-Pow bermaksud pes chili sangai.

Bahan-bahan
1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
2 cawan barang putih ~ (1 labu)
2 cawan bawang merah ~ (9 biji)
1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)

Cara-cara
> Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
> Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
> Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
> Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
> Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
> Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
> Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di bwh dan selebihnya disimpan dlm peti ais.

3 comments:

  1. slm.. byk btol dlm 1 hr hana msk.. seme myelerakn.. terus rs lapar! sy sungguh ttekan la msuk cni.. WAAAAA...

    ReplyDelete
  2. wlm hazel..
    ishh... masak biasa2 jerk tuh! relax hazel relax... tarik napas dlm2! hehehe

    ReplyDelete
  3. Mskkan pe je bley gne namprikpao ni hana

    ReplyDelete