Tuesday, July 21, 2009

Asam Pedas Daging

nih menu lunch kitaorg arini! pestaim daging msk asam pedas! biasa wat ikan ngan ayam jerk! arini try wat daging plak! hubby aku pong heran gak aku msk asam pedas daging! sesekali layan syok juga! tp rasanya lagik sedap klu dapat tetel tuhh! sbb resepi asal mmg gune tetel! tp mano la aku nk carik tetel erk??! adusss leh leleh air liur aku sebut tetel! hahahahaa.... antu lomak2 btol! tk sedor diri lemok kat bdn dh setambun! kakakaka... ppon tQ mat yer sharing dis recipe! aku berani petik sehelai daun kesum jerk dr pokok kesum pemberian ros tuh! sayang weiihh! kijam klu aku togelkan! masih ceconet! hahahaha sabo jerk la! :P

Bahan-bahan

1 kg daging tetel (daging tetel = daging yang ada lemak2)
1 genggam daun kesom (dengan batang2nya sekali), cuci bersih dan toskan
2 kuntum bunga kantan
1 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
1 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
1 camca besar lada hitam*
1/2 inci lengkuas*(*dikisar halus)
Air secukupnya
*bleh ltk bendi,tomato,terung,serai titik n sukati la!

Cara-cara
  1. Daging tetel, dipotong (jika ketulannya besar), cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan sebrbuk kunyit dan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging tetel dan daun kesom tadi, gaul rata dan masak hingga daging tetel kecut. Tuang air secukupnya dan masak dengan api besar hingga mendidih. Kecilkan api dan terus merenih hingga tetel empuk.
  3. Masukkan jus asam jawa, bunga kantan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih 10 minit lagi dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.

8 comments:

  1. Hana, akak pun lum pernah merasa lagi nih..but it's look so yummyyyyy!!! sedapnyer..kecur liur.

    ReplyDelete
  2. akak pun ada plan nak buat asam pedas tetel. tp semua org dlm umah ni tak mkn tetel kecuali akak. maleh ler pulak!

    ReplyDelete
  3. pagi tadi tgk kat umah k suzi masak asam pedas ayam...petang tgk asam pedas daging lak kat umah hang...adoiiiyaiii sedapnye!!!

    ReplyDelete
  4. Adoi hana..cm tak bleh makan daging!darah gayat(pinjam ayat geraugebang)...nape hana dok goda makcikmanggis dengan masakan kegemaran ku ni..tidakkk

    ReplyDelete
  5. salam hana...ada lagi tak....nak jugak...akak dah balik ni....Wah semenjak ada Hamzah dah tak ingat nak singgah umah akak yer....

    ReplyDelete
  6. Daging masak asam pedas la best Hana! Terangkat oo... kalau cicah dengan roti canai, laaagi syiok!

    p/s : Hana, mama nak tumpang tanyalah. Seaweed untuk sushi, kalau yang kat Malaysia ni, halal ke tak ye?

    ReplyDelete
  7. Huiyyo asam pedas!!! sangat mengancam neh.. tp kite ada daging cencang jer... huhuh

    ReplyDelete
  8. to k.rabiatun..
    try la kak! sesekali ubah selera ngan lauk daging yg biasa, wat la yg luar biasa! hehehe

    to k.ain..
    akak join ngan kita jerk la! hubby kita pong tk mkn tetel! nnti akak wat panggey kita er... hehehe

    to fizanordin..
    p buat sana! sedap fizaaaaa! ehehehe sajer aku nk goda hang! ekeke

    to cikmanggis..
    akak! sedap taw daging nih! alaa makan ckit jerk! takpe kot! insyaAllah xde mudarat! hihihi... abih kene baling ngan besen kang peh nih! ngeeeeee...

    to k.watierman..
    wlam kak! udah yilekk!! ala akak wat kenduri pong tknak ajak kita! tk mo kawan! huh! ehehehe

    to mamafami..
    seaweed tuh kan kak, kene tgk gak la kat ingredients blkng tuh! alamak susah gak erk sbb bahse jepong! sbb tak semua seaweed leh makan... kita pong tk penah lagik tgk yg kat mesia punyer.. nnti klu ade info kita bgtau akak k!

    to blogresipi..
    daging cincang pong cincang la makyung! kot la teringin sgt sblm meletop! ehehe

    ReplyDelete