Wednesday, July 15, 2009

Moist Brownies

cam tk sah jerk xde cemil2 d waktu petang! ehehehe.... dh lama tingin nk makan bronis! smlm tgk nina@SL tayang, lg ler mmbuak2 perasaan d hati! hahahaha... tp sbb nina tk dan lg bg resepi, aku ikut resepi maklang! cam chewy gooey gtu! ganache creamy nih plak aku cam dh berkenan sgt ngan yg nih sejak aku buat bronis yatt sblm nih... enakk! mmg creamy! nih aku wat setengah adunan jer! cukup utk num ptg anak2 aku kang ngan kengkawan dier.. mak budak tumpang skali! muahahaha resepi kopipes dr dapur leen. tQ leen n maklang yer! Bahan A (sebatikan)
  • 1 cawan susu cair (leen guna susu segar) - hana gune susu perisa coklat
  • 1 cawan butter yang dicairkan
  • 1 cawan air panas
  • 2 cawan gula perang

Bahan B (diadun sebati)

  • 2 biji telor (gred B)
  • 1 sudu teh esen vanila

Bahan C (diayak)

  • 2 cawan tepung
  • 1 cawan serbuk koko - hana kurangkan skit sbb dh gune susu perisa coklat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat

Cara-cara

  1. Pre-heat oven pada suhu 175 C selama 10 minit.
  2. Sebatikan semua bahan A.
  3. Tuangkan pula bahan B dan kacau.
  4. Masukkan bahan C dan kacau hingga sebati.
  5. Alaskan loyang 10 x 10 inci dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dalam tin. Bakar selama 40 - 45 minit.
  6. Sejukkan dan tuangkan bahan topping di atasnya. Biarkan sebentar sebelum dipotong kecil-kecil.

Chocolate Topping

  • 250 gm cooking chocolate
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu teh susu cair (fresh milk)

Cara-cara

  1. Cairkan cooking chocolate dengan kaedah double-boil.
  2. Kemudian masukkan butter dan kacau sebati.
  3. Masukkan susu cair dan kacau. Sedia untuk digunakan
CREAMY BROWNIE FROSTING - hana gune topping yg nih!

Bahan-bahan
3 sudu besar butter-lembutkan
50 gm coklat apa-apa jenis
1 sudu besar honey
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco
3 sudu besar susu

Cara-cara
Pukul mentega, serbuk koko, emulco, honey dan esen vanila hingga sebati. Masukkan susu. Pukul hingga sekata. Sapukan atas brownies dan potong empat segi. pastu letaklah walnut ke coklat rice ke.. apa-apa je leh yang u all suka.

12 comments:

  1. terliur tengok brownies hana. comel pulak tu. mintak cikit. ada lg ka..??? akak lama tak buat brownies. main beliii aje.

    psst..akak dh 'launch' blog baru tu!!

    ReplyDelete
  2. wah~mengancam betul brownies2 tu berposing..berbaris cantik:)dan nmpk sedap sungguh

    ReplyDelete
  3. Haduihhhh...tergoda sudah dengan Browniesssss...mu itewwwww..Hana, akak copy resipi ye. Tq

    ReplyDelete
  4. Sedap nyer kak hana..Nak skit..

    Lama x jenguk blog akak..wendu~~ hehe...pic2 akak sume ngancam laa...

    ReplyDelete
  5. kak Hana..sangat la moist nampak brownie akak nie... lama plak tak makan cokelat2 cenggini.. takot gemok la kak.. hahahaha

    ReplyDelete
  6. to k.ain..
    kita dh add link blog baru akak! nape la prob tuh yerk? syian akak..

    to emilia..
    mmg cedap emi! leh wat gumukkan badan! hehehehe

    to k.rabiatun..
    sila la kak! resepi bronis lain ader gak lam gobok tuh! leh pilih mana suka!

    to coolandeasy..
    haah la ekeiyna! mano la ekau bertapa! hehehe... mekacih! :)

    to blogresipi..
    ellehhh kononn takut gumuk! ekekeke eh time peknen la amik kesempatan gumuk! kang time pantang, pantang la bbtol! kompem leh kurus balik! kihkihkih

    ReplyDelete
  7. hana..coklat toping gan creamy frosting tu..mmg guna dua2 ye...eh..apsal akak x paham lak ni..ishhh..nak wat ni jap lagik...nak minta dari hana..sure dah abis punyer...

    ReplyDelete
  8. to cikmin..
    kita ader tulih situ kak, kita gune topping yg creamy tuh jer! slamat mencube!

    ReplyDelete
  9. adehhhhhhhhh.... apsal la ko kijammmmmmm.... dh lama x wat bronis ... nanti la tunggu ghajinnn...

    ReplyDelete
  10. to anawahid..
    cepat2 la rajin weiiihhh!!! ekekeke

    ReplyDelete
  11. Sedap tu. Tapi kalau nak buat kirim salam, sebab tak de pembakar canggih. Mana nak carik ni? Sedapnya menggiurkan selera.

    ReplyDelete
  12. Sedap!!! Baru aje try this recipe. Thanks Hana..

    ReplyDelete