Bahan-bahan
- 1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
- 2 ulas bawang putih diketuk
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 1 sudu besar cili giling
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos ikan (thailand mari)
- Sedikit sos tomato
- hana tmbh halia ketuk
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)
- Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
- Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
- Tumis bawang putih n halia sampai naik bau, masukkan cili giling.
- Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
- Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
- Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
- Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.
Hana menjejer ayeq liuq tgk dggmu itew
ReplyDeletebetul la na....meleleh air liur tengok daging merah hana.
ReplyDeleteKak Hana, sedapnye daging neh... dulu kalo order nasik goreng USA harus la ado daging merah cenggini... bestnye kak!!!!
ReplyDeleteto chikmi..
ReplyDeletetuh ader tisu kat sbelah tak tuh?? cepat lap! kang basah kang keyboard! ekekekeke
to k.ain..
len kali akak dtg pakai bip taww!! sama ngan k.mimi! hehehe
to blogresipi..
haaaaaa apo laie mek senah weiihh! p buat sana nasi goreng USA bleh lwn ngan daging nih! mmg sodappp!
huaaaa.....da lama xmakang dgg msk merah!!!kak ina nk sepiring.umpphh....cukup ke!!!nk kasi pn leh gak
ReplyDeletebleh blehhhh.. tp kene amik yg lam gamba tu jerk la! aci tak?? ekekekeke
ReplyDelete