Friday, July 24, 2009

Potato Wedges

watkan utk anakanda yg kelaparan balik tuisyen! pelawa nasik dier tk mo! haaa makan la wedges nih! sonang cter! nih pong idea dr umah ros smlm! kebetulan ader dua bijik kentang beso tuh aku abihkan jerk la! jom ar jemput makan skali! nk wat cheese cam kepci tk cukup bhn! bleh tgk kat blog zaliana yer! resepi wedges nih dr noorsha! mekacih noorsha! tp akak edit skit ikut sukati! ngeeeee...

Bahan-bahan
  • 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
  • 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
  • 1 sudu teh serbuk cili- hana gune serbuk paprika
  • 1 biji putih telur - dikocok- hana belasah campur kuning! ngeee
  • Tepung gandum secukupnya untuk salut- hana campur ngan tpg goreng ayam adabi!
  • Garam
Cara-cara
  1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
  2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
  3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
  4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
  5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
  6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.
Sos Keju Mustard - dr dapur zaliana
sumber dr chef.zailina nordin

Bahan-bahan
2 camb mentega
2 camb tepung gandum
¼ camt garam
Sedikit serbuk lada sulah
1 cawan susu segar
1/3 cawan keju Cheddar, diparut -letak cheesedale + mozarella
½ camt mustard (jenis kering, dlm tin) ~ mustard powder -letak sos mustard
Sedikit serbuk bawang putih - tak ada ni

Cara-cara
1. Cairkan mentega atas api sederhana perlahan.
2. Masukkan tepung, kacau 1 minit.
3. Bubuh garam dan serbuk lada sulah.
4. Perlahan-lahan tuangkan susu.
5. Kacau atas api perlahan hingga sos pekat.
6. Masukkan keju, mustard dan serbuk bawang putih.
7. Kacau selalu hingga keju cair. Jangan sampai mendidih. Angkat.

Hidangkan sos bersama kentang dan mayonis.

8 comments:

  1. Aalamak...kentang akak yg tinggal 2 ketol yang tersangatlah kiut miut nyer!...KIV dulu lah...kita tompang tengok jer dulu...dia tak pelawa pong!!!

    ReplyDelete
  2. wahh...ni fav anak2 akak ni. tp selaunya akak goreng edges tu togel2 aje..pas tu tabur garam. hehehehe... pemalas giler kan..????

    ReplyDelete
  3. Uiks.. macam KFC dah nie kak Hana... kotak saiz kicik berape? nak order neh. hehhee

    ReplyDelete
  4. hehehe...geng2 kat nihon nie ade pertandingan wedges ke? laa...nape x bgtau kak fae? hehehe...boleh akak masuk port skali.

    semlm tgk kat tokyo, tup2 ari ni kat kanazawa laks! ish...ni nak kena mai ke toyohashi la pulak kot! hehe...

    ReplyDelete
  5. anak2 akak pun suka ni...
    kalau akak pun belasah guan putih n kuning sekali gak hihih malas nak simpan...

    ReplyDelete
  6. to zai@umiaiman..
    meh copat bukak mulut nk suapkan nih! hehehe

    to k.watierman..
    huh! dh pelawa dh tuhhh! jom makang! opssss skrg udah yilekkk! tunggu akak order kentang satu guni pulak! bagi dua ngan kita er! ngeeee...

    to k.ain..
    hihihi... ala sblm2 nih kita wat gtu gak kak! sajer jerk ngetest resepi cenggini plak! sedap jugakk! try laaa...

    to blogresipi..
    size kecik er? ermmmmm campur tag, delivery lg, bla bla bla... semua skali satu ratut hinggit! bak wit cepat! kakakaka

    to k.faie..
    akakkk.. jom ar jd geng kitaorg!! kita dh tolong tiupkan angin wedges ke toyohashi dh nihh! fuhhh!!! hihihi

    to k.suzi..
    kan kan k.suzi! kita pong sbb mls nk simpan2! klu simpan pong kdg sampai kering duk lam esbok tk guna2! hihihi

    ReplyDelete
  7. tenkiu..tenkiu hana masukkan resepi ni... dah lama k.An cari.. memang kegemaran sekuarga nih.. cayang hana..mmmuah..

    ReplyDelete