Bahan-bahan
- 6-8 ketul ayam
- *3-4 biji bwg merah
- *2 ulas bwg putih
- *6-10 biji kencur@cekur
- *1 inci kunyit hidup
- *cili padi - ikut la nk pedas mana
- 1 btg serai- ketuk
- 1 keping asam keping
- 2-3 helai daun kencur - hiris halus
- 1-2 cwn santan - terpulang nk kuah byk or pekat
- garam
- perisa@gula
- tumbuk bhn yg bertanda *.
- gaul ayam dengan kunyit dan juga garam. goreng hingga masak. ketepikan.
- panaskan minyak. (setengah org tk tumis). tumis bhn yg dtumbuk tadi smpai pecah myk.
- masukkan santan,serai,asam keping. gaul rata.
- masukkan ayam.
- masukkan garam n perisa@gula.didihkan.
- last skali masukkan daun kencur. dan tutup api.
hi kak:)
ReplyDeletekencur tu ape kak?uhuk uhuk
to damiqula..
ReplyDeletekencur tuh cekur yang! klu tak penah nmpk tengok kat link nih.. sblm nih penah posting http://hanamemories.blogspot.com/2008/12/ketam-masak-lemak-cili-padi-dan-kencur.html
oooo...cekurrrr!!! kencur ni in jawo ka..??hihi
ReplyDeletetp akak gtee la, ayam lemak cekur ni musti sedap giler punya!!! kan..??
Macam sedap jelah hana! lagi2 time posa2 ni, biskut kering pun rasa sedap & lazatnya..
ReplyDeletekencur ko tanam ke apa mekyung.. hebat kalo tanam...!!!... hehehe...kalo masih ada stok kencur harap2 jgn kering@kecut dh la yer... kihkihkih
ReplyDeletekak hana..
ReplyDeletemasak lemak kencur ni mmg pebret nita...ikan keli grg dulu pun dah sedap...letak lombok byk2...waaa sedap sgt....
kencur tu yg buat meleleh tu..huhu
ro k.ain..
ReplyDeleteiyaaaa buk ain! cekur or kencur itu sama aja! wong jowo jeluk ne kencurr! muahahaha mmg giler giler sodappp! kehkehkeh
to k.am..
hahahaha... betui la k.am! biskut kering pong bg setin bleh abis! kikiki
to anawahid..
haah! aku tanam! tanam lam freezer! wakakakaka.. weiihhh masih 'bergetah' lagik taww!! tak main monoposs!! haku togelkan mak aku punyer kencur! wakakaka
to mummymiqhael..
la iyoooo!! enak banget kan kan mummy! pedes2 malah uuuuuweeenak! hahahaha