Friday, August 21, 2009

Ayam Masak Padang

pk arini dh stat pose! ghuper2nyer esok yer! masih sempat nk ucapkan Slamat Menyambut Ramadhan wat semuaa... mlm nnti jgn lupa terawih! sok pagi bgn sahurrr!! kunci jamm!! kang tk psl2 ader owang pepagi dh bukak piyukk! kehkehkeh... insyaAllah mudah2an tahun nih aku dberi kudrat berpuasa penoh! tuh pong klu bb nk kuor lambat! hehehe.. ishhh rs tak nak la pullak! semput haku dbuatnya! ngeeee... apa2 jerk la yerk! asalkan selamatttt! aminnn.. meh layan ayam padang nih! sedap tawww! resepi dr kak.Nur yg asalnya dr rubiah suparman artis dolu2 tuhh! anawahid pong dh ngetest! mmg beshh! mekacih k.nur! nk kopipes yer resepinya! mintak halallll!

Bahan-Bahan

1 ekor ayam dibersihkan dan di potong lapan
1 1/2 biji kelapa
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 batang serai
4 inci lengkuas
cili kering mengikut pedas
1 sudu teh serbuk kunyit *hana gune kunyit idop!
asam keping
2 helai daun kunyit di siat siat


Cara Cara

1. Semua bahan dikisar halus.
2. Kelapa diperah dan ambil santan cair sebanyak 3 cawan dan santan pekat 2 cawan.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
4. Masukkan ayam digaul rata, setelah itu masukkan santan cair.
5. Masak dengan api yg sederhana, apabila ayam telah masak dan empuk masukkan
pula santan pekat.
6. Masukkan asam keping, garam dan daun kunyit.



3 comments:

  1. yg ni pulak, memg dah tahu sodap tu! brderet bahan dia je dah tahu dah..

    ReplyDelete
  2. bhn2 mudah jerk tuh kak! mmg sodappp! try la...

    ReplyDelete