Bahan-bahan
Cara-cara - Bahagian bawah
- 100g biskut marrie perisa choc@apa2 biskut *hana gune 200g
- 50g butter- cairkan *hana ltk 90g
- (utk loyang cutter k.yani guna 260g biskut marrie + 120g butter)
- Bahagian cheese
- 250g cream cheese
- 120g gula halus
- sedikit esen vanila
- 200ml plain yogurt/ sour cream
- 3 biji telur
- 2 sudu besar corn starch
- 200ml whipping cream
- 150g cooking choc - cairkan cara double boiler
- Masukkan biskut ke dalam food processor. Mix sehingga hancur. Kemudian masukkan butter yg cair. Mix lagi sehingga berketul-ketul.
- Masukkan biskut yang dah dikisar ke dalam loyang. Tekan sehingga jadi padat. Kalau guna loyang cutter, alaskan dengan kertas minyak utk mudah dikeluarkan. Simpan dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
- Masukkan semua bahan-bahan bahagian cheese kecuali telur ke dlm food processor. MIx sehingga jadi smoooth. Kemudian masukkan telur, dan cooking choc yg dh dicairkan td dan mix lagi. Tuangkan adunan cheese ke dalam loyang biskut tadi.
- Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Kemudian letak loyang kek tadi ke atasnya.
- Bakar kek ini dengan suhu 200C selama 30 minit. Turunkan suhu oven kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit
- Kalau guna loyang cutter, bakar kek ini dengan suhu 200C selama 15 minit. Turunkan suhu oven kepada 160C. Bakar lagi selama 15-20 minit.
nengok rupa je dah nmpk sedap.. akak minat yg trtenggek tulah hana! mengancam betul-lah posing dia..cam dara suntilah!
ReplyDeletedara sunti tuh dh kene korban la kak! kikiki
ReplyDelete