Friday, August 21, 2009

Chocolate Cheesecake

arini nak 'gian' mengn3! tunggu yerrr n3 blom abess... tp kek nih mintak maap! udah abesss!! dh masuk indahwater pong! jd baja! wakakakaka.... amponnn sape2 yg loya tuh! hihihi.... nih kes nk perabihkan cheese sebelom pose... yo la.. tak ghajen la aku nk kek mengekak bulan2 pose nnti! dprd jd mangsa ciktong baik aku wat sesuatu! nih projek minggu2 sudah! apa pasai aku tk sempat mengn3 pong tarak tau! maybe aku terlepas pandang sbb byk sgt n3 nk masuk! maklum ler aku kan ghajennn! muahahahaa... jom la layan resepi! bukan layan makan yerk! sbb udah abes.. di ulangi udah ABESSS!!! resepi asal Coffee Cheesecake oleh k.yani. tp aku edit jd choc ciskek! ngeeee.. thnx k.yani!

Bahan-bahan
  • Bahagian bawah
  • 100g biskut marrie perisa choc@apa2 biskut *hana gune 200g
  • 50g butter- cairkan *hana ltk 90g
  • (utk loyang cutter k.yani guna 260g biskut marrie + 120g butter)
  • Bahagian cheese
  • 250g cream cheese
  • 120g gula halus
  • sedikit esen vanila
  • 200ml plain yogurt/ sour cream
  • 3 biji telur
  • 2 sudu besar corn starch
  • 200ml whipping cream
  • 150g cooking choc - cairkan cara double boiler
Cara-cara
  1. Masukkan biskut ke dalam food processor. Mix sehingga hancur. Kemudian masukkan butter yg cair. Mix lagi sehingga berketul-ketul.
  2. Masukkan biskut yang dah dikisar ke dalam loyang. Tekan sehingga jadi padat. Kalau guna loyang cutter, alaskan dengan kertas minyak utk mudah dikeluarkan. Simpan dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
  3. Masukkan semua bahan-bahan bahagian cheese kecuali telur ke dlm food processor. MIx sehingga jadi smoooth. Kemudian masukkan telur, dan cooking choc yg dh dicairkan td dan mix lagi. Tuangkan adunan cheese ke dalam loyang biskut tadi.
  4. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Kemudian letak loyang kek tadi ke atasnya.
  5. Bakar kek ini dengan suhu 200C selama 30 minit. Turunkan suhu oven kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit
  6. Kalau guna loyang cutter, bakar kek ini dengan suhu 200C selama 15 minit. Turunkan suhu oven kepada 160C. Bakar lagi selama 15-20 minit.
*psstttt sesapa yg perasan ketui2 putih kat kek tuh, sbb cheese tak mix smooth! ngeeeeee...tp tarak masalah klu adunan jd gtu! menten cedappp!!

2 comments:

  1. nengok rupa je dah nmpk sedap.. akak minat yg trtenggek tulah hana! mengancam betul-lah posing dia..cam dara suntilah!

    ReplyDelete
  2. dara sunti tuh dh kene korban la kak! kikiki

    ReplyDelete