Friday, August 28, 2009

Hati Goreng dengan Bendi

lauk tambahan arini selain ayam msk lemak kencur... nk perabihkan bendi yg dh hampir monopos! rasanya pas bersalin, agaknyer cuti dr bli bendi kot! leh caya ker?? hahahaha.... ontah la! nih kes konon2 nk tmbh darah! padahal xde mslh pong ngan darah aku! sajer ngada2 nk makan ati ayam! hehehe.... nengok kak.leen punyer pasal la nih terus rasa terhingin! padahal nk laukkan ayam jerk! ishhh napsu napsuu... hahahaha... k la... mekaceh wat k.leen! kita amik resepinyer! halal yer kak..... cume tuko carrot ngan bendi... :)

Bahan-bahan
  • 500gm Hati Ayam - kalau nak rebus sekejap dulu pun ok, petua supaya masa goreng kurang meletup.
  • 1 labu Bawang Besar - potong berbaji
  • 3 ulas Bawang Putih > diketuk
  • 1 inci Halia> diketuk
  • 3 tangkai Cili Hijau - dihiris serong
  • Tambahan karot atau kacang panjang potong seinci-seinci -hana ltk bendi
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit Lada Hitam Serbuk
Cara-cara
  • hati ayam dilumur garam dan kunyit, goreng dulu hingga garing.
  • Angkat, buang sedikit minyak
  • tumis semua bawang merah,putih, cili, halia hingga naik bau atau bawang layu , masuk karot.
  • rasakan garam, tabur lada hitam, masuk hati ayam tadi, kacau goreng hingga sebati , siap angkat.

4 comments:

  1. tak de bendi, goreng berlada gitu pun dah sedap hati ni. betul takkk??

    ReplyDelete
  2. btol btol btollll!! ati nih masak apa jerk semuanyer sodappp!! sajer jerk gatei tgn nk tmbh aksesori! hehe

    ReplyDelete
  3. mekyung, hamzah x de ke yg ko masak ati n bendi tuh!!...ke tu ngko yg punya!!!.. x ketuk pintu umah aku pon ajak join lauk peberet nih!!!.. kehkehkeh!!

    ReplyDelete
  4. muahahaha... aku melantak sorang weiii! hamzah tak hingin pong!! alamakkk! aku lupa nk ajak geng aku yg sowang nih! sok sok jerk la! hehehe

    ReplyDelete