Bahan-bahan
- cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
- 1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
- sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)- x ltk!
- 1 biji tomato - dicincang
- 1 labu bwg besar dicincang
- daun coriander/ketumbar - dicincang
- lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)- hana ltk air asam jawa dan skit perahan lemon
- 2 sudu besar nampla/minyak ikan
- garam & gula secukup rasa
- extra air masak (tuk kuah colek)
- satukan bhn2 kisar dgn bhn2 lain dlm mangkuk...gaul sebati...adjust rasa & kepekatan colek...kalau cair sgt tambah lg sos cili & tomato.. hidang daging panggang atau ikan bakar bersama colek.
sedapnya lauk dia. Gerau tak pernah bakar sotong sendiri. Sedap agaknya ek. Nanti nak try la.
ReplyDeletesedap sedappp! tp yg nih bako kat kedai jerk kak! hihihi....
ReplyDelete