Saturday, August 29, 2009

Kuih@Bingka Bakar Jagung

kuih yg paling senang nk buat! sblm wat rojak aku godeh2 dulu bhn2 nih! then siap terus bakor! laling aku pong terpanjat! aikkk dah siap dh kuih! alaaa kan dh kata kuih nih senang nk buat! hehehe.... bukan apa, sbb dier risau tgk aku larat ker aku nk watkan semua nih! aku mmg suka bg org makan! sbb tuh aku tak rasa penat pon wpon sebenonyer penat! hihihi.... mekaceh wat k.zana atas resepi nih! sebelum nih dh penah buat! bingka2 k.zana mmg semua ngetop! termasuk ler bingka pandan! try ler sape yg lum try k! cehh! promot dah niH! k.naaaaa!! ayam panggang sekoq! kuikuikuikui..... ngeeee... resepi kopipes dr my.resipi. mekaceh er cikguuu!! hehe
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu sejat
  • 3/4 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 2 sudu butter - cairkan (yg nih hana tambah)
  • 1 tin jagung manis ala krim
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit bijan jika suka
Cara-cara
  1. Blend semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan
  2. Masukkan jagung dan "blender" sebentar.
  3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam - hana bakar suhu 180 sejam

13 comments:

  1. seronoknya kalau pandai buat kuih sendiri untuk buka.

    ReplyDelete
  2. kalo iza nk 13 potong , aku nk 15 potong kihkihkih!!!... alalalala... sedapnyaaaaa..

    ReplyDelete
  3. to gerauterbang..
    kuih senang, pandai ajer! klu kuih susah mesti ade jerk problem! hehehe

    to anawahid..
    weeiihhh! 13 potong tuh dh satu loyang bolat aku tuh tau! klu 15 potong ko wat sendrik sana!! muahahaha

    ReplyDelete
  4. akak pun salute gan hana lah. dh sarat2 masih lg ligat kat dapur. seingat akak lah masa akak mengandung, jrg sungguh dapur berasap.hehe

    psst....bak sini bingka tu sikit, ada lg takk...???

    ReplyDelete
  5. suka bagi org makan yer?? Balik sini jgn lupa war2kan..buat open house..tak open pun jemput kami je pun mulehh...alala..nakpi cari kuih bingka kuih kat pasar ramadan la petang nnt..lala!

    Nilai2 murni hari ini : yang baik sila jadik tauladan! ;)

    ReplyDelete
  6. k.ain..
    ala kak..kita sblm2 nih tk penah pong dapur kita berasap! kali ni jerk mcm terlebey rajin! muahaha

    to anese..
    nih mesti cikgu! er anese er? manyak la ko! sok blk mesia nk rehat sepanjang tahun! sbb dh 3 tahun duk dapur! hahahaha...

    ReplyDelete
  7. wowwww...sedapnyeeeee....nk la skit kak hana....cepat lee...kite siap tadah pinggan lg nihhh

    ReplyDelete
  8. kiki..ye la kak..cikgi la...sbb tu masuk dapur time cuti je..mengganaz di blog pun time coti..kang besok lusa bakak sekolah ni maunya jadik pengunjung tetap pasar ramadhan...haha

    ReplyDelete
  9. wah berderet kueh mak yung...

    bile due nih...tak silap ari tu ckp bln 8 kan...nih dah nak abis bulan8 nih...or tunggu tarikh merderka?

    ape2 take care ya..

    ReplyDelete
  10. to meknablog..
    nah nahh!! hambik hambikk!! aku bg satu loyang! kikiki

    to anese..
    patut la ade bait bait cikgi! hehehe wahhhh dh jumpa bazar tk sempat la yerk nk sembang2 kat dapur! huh! jelesss nehh!

    to aishah..
    haiyaaa minah nih kejap ado kejap mengilang! due bln 9 lerr! tp tak tau la kot2 mlm merdeka nnti bb nk kuor jugak! hahahaha

    ReplyDelete
  11. kak hana, aja nak tanya.. nak sapu apa ek kat loyang biar bingka tak melekat.. hr tu aja sapu majerin tp still melekat la.. tak cantik mcm bingka kak hana buat.. hehe...

    ReplyDelete
  12. to aja..
    sapu ngan minyak masak pong ok ja! maybe loyang tuh jenis melekat kot! try pas nih lebihkan skit marjerin or minyak msk tuh! thnx coz trying!

    ReplyDelete
  13. akum..
    amik resepi ye. nmpk sng. sok g homestay.. igt nk wat kueh msia.hhe

    ReplyDelete