Bahan-bahan
- Keledek - potong dadu dan rebus hingga empuk n toskan
- santan pekat
- air secukupnyer
- gula melaka@gula merah
- gula putih - jika kurang manis
- daun pandan simpul
- bubur cha-cha - hana xde tp uli tpg gandum ngan sedikit air n garam then gentel2! nk buh warna pon bleh!
- biji sagu - basuh dan toskan
- garam sedikit
- Masukkan ke dalam periuk santan, air secukupnyer, garam, gula melaka@gula merah@gula putih dan juga daun pandan simpul. *manis agak2 la yer!
- Bila dh hampir didih, masukkan bubur cha-cha dan juga sagu. Biarkan sehingga sagu betul2 kembang dan bubur cha-cha timbul barulah masukkan keledek.
- Didihkan. Tutup api.
awalnye kaka hana masak...
ReplyDeleteutk anak2 kene dulukan berry.. syian diorg! maknyer tgh bermalas2an lagik nk masak nasik! ngeeeeee...
ReplyDeletecedapnyya pengat nih..
ReplyDeletehmm..kak hana stay kat jepun ke skang ni?]
dh sarat2 cam ni pun rajin je memasak ek..org mmg dh xlarat dh..balik keje terjelepok je..
padahal malas sama..huhu
kagum tul ngan akak ni..hehe
sedapnya pengattt!!! teringin pulak tekak ni la...bak sini semangkuk beso na!!!
ReplyDeleteKeledek ada tu...tapi kenapa Akak tidak punya kerajinan seperti Hana....???Pinjamkan sedikit vitamin mu itu...ops...minta sikit Vitamin boleh???
ReplyDeletewahhh dah terhidang tu... agak2 apa menu utama hr ni yer..
ReplyDeletesalam....kak hana, saya pun orang johor gak...kalau mak saya panggil pengat ni "kolak"...versi jowo punye
ReplyDeleteto chik.ah..
ReplyDeleteyer..masih stay kat jepong smpi 2011..insyaAllah! org kije mmg mls sokmo chik.ah! akak pong dulu gtu! nih kang blk kije smula pong agaknyer ikut perangai lama! hehehe
to k.ain..
wahhh tk kalah yer mangkuk beso! nahh!! kita bagi sebesen!! hihihi
to k.watierman..
hambik hambik k.watie! kita pong mmg terlebey vitamin nih! tak larat ghase rajin sgt! muahahaha
to zai@umiaiman..
alahai menu sempoi jerk zai! xde spesel pong! huhuhu
to nornilia..
wlam... wahh podo la jowo karo ku! hehehe... yup! btol tuh kolak! kolak ubi enak banget thoooo!! hehehe