Thursday, October 1, 2009

Bawang Putih,Halia & Kunyit Goreng

resepi utk owang pantang neh! tak tau la ghuper dier ori ke tak? tima kaceh wat abbot yang sudi kongsi resepi macam2... amacam abbot? pass ke idak nih??! ker terlebey garing?? ngee ngeee.. yg nih jerk larat nak buat! tapi idak ler sampai 10 labu bawang cam mak abbot tuh!! nih 3 labu jerk pong laling dah rasa semput! muahahaha.... pehtu maleh nak hiris2.. main sumbat lam lesung jerk tumbuk kasor2.. pehtu tmbh kunyit idop sket! haaaa.. jadik ler ulam aku makan ngan nasik putih! perghh! mmg melekat kat anak tekak ko! dah namanya pantang kenelah gtu erk?! hehehehe....

Bahan-bahan
  • bawang putih - hiris nipis2 *hana tumbuk jerk! cincang pong rasanya ok!
  • halia jullienne @ halia muda - potong halus2
  • kunyit idop - potong halus2 *nih hana tambah
  • minyak sedikit - hana gune minyak zaitun
Cara-cara
  • Goreng satu persatu bahan di atas hingga garing.
  • Dah siap satukan semua bleh la simpan ddalam botol sebagai ulam ngan nasik putih.

14 comments:

  1. adus akak aper rasenyer...rupa cam menarik tapi dengar gerun bunyinyer... semoga akak tabah... resepi.... ikan bilis agak2 kuantitinyer goreng ngan minyak sedikit (ketepikan), halia 1 inci+bawang putih3+lada sulah tumbuk halus. goreng ngan minyak yang sedikit n gaul ngan ikan bilis tadi...cuber ler...erma pernah wat utk akak masa dia pantang dia kata ok. buat banyak leh simpan...*tang pantang rase cam x sanggup he he he*

    ReplyDelete
  2. cam sedap jek. aku plak yang kecur liur tgk menu org pantang. akekekekkee! ni tabur atas sup pon sedap erkk???

    ReplyDelete
  3. dah 4 kali akak beranak, x pernah pun mkn menu pantang yg ni!!! akak pantang yang yang yok aje.hehehe

    ReplyDelete
  4. Bagus tu Hana....kalau sayang badan...sendiri mau ingat...sebab badan tu nak pakai lama lagi kan???..Muda2 tak terasa...kalau tak pantang...tapi bila dah cecah 40 ke atas...baru rasa...So tabahkan hati kuat kan iman...sekejap jer 44 hari tu Hana...kan..kan..kan!!!

    ReplyDelete
  5. Emmmm.... kena lah makan gak tu hana, kesian laling dah buat. kang x nak makan majuk lak hamzah tu hehehe. Bior bersusah2 hari ni senang2 kemudian nya kan :)

    ReplyDelete
  6. hahahaha... tu la pasal jiyaaa... cam cedap jer erk lauk nih... hehehe...

    ReplyDelete
  7. sedap lah kak lauk ni.. klau dulu cousin sha beranak.. sha suke tumpang sekaki mkn lauk dia.. sedappppp

    tekak sha pelik??? hehehehe

    satu resepi ibu sha selalu buat tok org lps beranak:-

    tumbuk halia, kunyit, lada hitam + air asam. mkn ngan nasik panas.. sedapppp

    ReplyDelete
  8. Hana.....na..na..! kalau akaklah mahu trkeluar balik semua tu! tak tahulah tekak ni susah betul nak telan benda2 cam tu, nasib baiklah hana ok kan? makan ubat jamu tak per tapi jgnlah telan halia, bwg putih cam tu, adoi.. pengsan akak!!!

    ReplyDelete
  9. puan hana..nak suggest resipi pantang juga..sangat sedap ni mkn ngan nasi putih gitu je org tak pantang pon laju je..cuci bilis ngan air panas,tumbuk halus ngan halia n lada hitam...

    suka wat ni walaupun tak pantang..lagi2 kalo ada ulam pucuk gajus..leh abih sepinggan nasi

    ReplyDelete
  10. to halamanku..
    mmula rasa cam tak leh nk telan gak! tp arini cam syok la pulak makan! hehe... maceh bg resepi tuh! insyaAllah bakal dcoba! haaa ko tunggu la turn ko nnti yer! br tau seksa tk seksa! muahaha

    to jiya..
    haah! sodap sodapp!! meh join aku skali! kikiki

    to k.ain..
    kikiki.. takpe kak klu badan mentennnn! kita nih dh kembang setaman! hahaha

    to k.watierman..
    ye ye ye..... baik boss!! hehehe mmg tingat tang tuh la yg jaga2 ni kak! arap2 menten sihat walafiat! aminn.. maceh kak!

    to k.ctdelima..
    hehehe.. ye ye btol tuh kak! maceh atas ingatan! sedap sedapp! hehe

    to anawahid..
    ko pong meh la join skali! ala testing la dulu sblm btol2 pantang nnti! kikiki

    to sreshaziela...
    perghh cam cedap jerk resepi ibu sha tuh! leh try gak neh! maceh sha!

    to k.am..
    dh agak dah ayat akak tuh! kikiki... cedap kakkk!! meh kita suapkan sesuap er! hihihi

    to checkie..
    tk yah masak2 er? okies! maceh bg resepi! akan dcoba jugak! pucuk gajus mmg tadak! pucuk lalang byk la! kikiki... thnx ye ein!

    ReplyDelete
  11. Sambal orang pantang ke ni kak? kite takde kunyit hidup la... kunyit serbuk ade la.hehehhe

    ReplyDelete
  12. hehehe...sambal yg tk pedas! sedap! kikiki.. tkyah buh kunyit! halia ngan bwg putih jerk pon ok!

    ReplyDelete
  13. muahahahahah bio beno korang nak makan. Tp tol gak Jiya ckp tu ekk, makan ngan sup pon sedap nih. Tak penah plak aku coba. Bagus bebeno idea dak Jiya nih.

    ReplyDelete
  14. wahahaha... cikgu sudah dtg! maceh er abbot atas resepi neh! aku rs klu ngan sup pong sodap! jom ar menerai! muahahaha

    ReplyDelete