Sunday, October 4, 2009

Ungkep Hati Ayam

owang kata makan hati utk tambah darah..tp mmg betol la kan! sib baik aku peminat hati ayam! msk ler apa2 pon mmg sedap! nih msk ungkep stail owang pantang.. main rebus2 jerk!

Bahan-bahan
  • 300g hati ayam
  • *1 inci kunyit idop
  • *1 sk ketumbar
  • *1 sk jintan manis
  • *1 sk jintan putih
  • *1-2 sk blackpepper
  • *1-2 inci halia
  • garam
  • air secukupnya
  • sedikit minyak - hana gune myk zaitun.
Cara-cara
  • tumbuk bhn2 yg bertanda *.
  • campurkan semua bahan ke dalam periuk@kuali, tutup dan rebus hingga kering dan hati masak. klu hati blom msk, tambahkan lg sedikit air. dan msk lg hingga kering.
  • angkat dan hidangkan.
*Khasiat menggunakan minyak zaitun dalam masakan:
semua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan. Ia juga boleh menghilangkan perut buncit, lemak serta mengatasi masalah berat badan. - source fr Motherhood.

9 comments:

  1. Salam Ina...woi..dlm pantang pun mcm2 menu ye...akak dlm pntg,mkn yg bersup je...tambh plak bila kena opret alahai mkn lgi syahdu...huhu

    ReplyDelete
  2. kak ina......leh ker mkn ati ayam nih dlm pntg2?? mak kita x bg mkn segala mknan dlm isi perut ayam kalu ngah pantang...kalu dlm pntg asik ikan kering jer...goreng2 sket pon tak leh asik2 msk ngan kunyit..bwg putih, lada putih adehhh tu je lah menu nyer...sayur mmg rebus2 je lah..daging jauh skali..ayam pon dlm sebulan bersalin br mak bg mkn huhuhu...paling besh pon ikan caru bakar..psssttt air asam pekat + kunyit dh minum lum???

    ReplyDelete
  3. to k.deeja..
    wlam kak.. hehehe.. menu2 owang pantang jerk tuh! sup2 n rebus2 jerk!

    to.azie..
    dgalakkan makan ati2 utk tmbh darah lebih2 lg cam kes aku! daging ayam aku blom sentuh lg! laling tk kasi mkn dulu.. air asam? tk penah tau pong! yg tau air kunyit!

    ReplyDelete
  4. askum...sorry nk pesan sikit...ms pregnant or pantang or harian kita xelok mkn hati ke,pedal ayam ke..kalau nk tambah darah contohnya ms pantang elok mkn hati lembu,paru lembu & limpa lembu...ikan parang msk rebus letak lada itam sikit...abdomen ayam xelok utk kesihatan..berbengkung jgn lupa...jgn mkn benda sejuk..peranakan kena jg...

    ReplyDelete
  5. waa..ungkep lagi..mmg javanese..hhe.best ke kalo letak lada hitam??n lagi satu takde letak kunyit ekk?

    tenkiu! nak tryy

    ReplyDelete
  6. to eita..
    wlam..yer ker? lain owang lain pesen pantangnyer kot! ppon maceh atas ingatan..

    to mr.lo..
    lorrr... tuh kan ade kunyit tuh! gune kunyit idop sodap!

    ReplyDelete
  7. Esh sedapnye..kite pon suke ati ayam... tp beli ayam pencen ritu hati pun ghaib th kemana...

    ReplyDelete
  8. wohoho..terlepas pandang lerr..ada rupanye kunyit tuu

    ReplyDelete
  9. to blogresipi..
    hahaha.. akak nk gelak campur kesian bayangkan ko ngan faiz gigit ayam pencen! kikiki

    mr.lo..
    haaa sib baik nmpk! dh sedia rotan nih klu tk nmpk lg! kikiki..
    klu mu tk pantang tkyah la buh lada itam.. wat ungkep stail biasa jerk! gune cili padi.. haaa lg kaww ko!! ekekeke slamat mencube LO!

    ReplyDelete