Bahan-bahan
- Ikan sake - bleh ganti ngan ikan salmon
- serbuk lada itam
- tepung jagung
- garam
- butter
- Bhn sauce:
- Bawang besar - cincang
- Butter
- Jus oren- bleh ganti lemon juice
- Parutan kulit oren
- Air secukupnyer
- Tepung jagung - bancuh ngan air sedikit
- Daun parsley
- garam dan gula
- Utk grill ikan - Lumur ikan dengan garam dan juga lada hitam.Bedak2kan dengan tepung jagung.Panaskan butter. Grillkan ikan sehingga masak.
- Utk membuat sos - Panaskan butter (bleh juga gune lebihan butter wat grill ikan tadi), masukkan bwg besar cincang sehingga naik bau. Masukkan jus oren, parutan kulit oren, garam dan juga daun parsley. Kacau. Last skali masukkan tepung jagung. agak2 la kepekatannya. jgn pekat sgt. Curahkan ke atas ikan yg siap dgrill tadi.
- Sedia dihidang.
masak simple2 tp gtee sedap tu!!
ReplyDeletesebenonyer mls tahap gaban tuh kak! hahahaha
ReplyDelete