Friday, January 29, 2010

Claypot Mushroom Chicken Rice

masak utk dinner malam tadi.... senang jerk nak wat! versi rice cooker then pindah ke claypot! suker2 haku jerk kan! sbb nak keje mudah! hehehe... beras pong gune beras jepong jerk! mmg tak aci btollah! sbb beras luar negara udah yilek! yg ade cume beras dalam negara! hehehe..... peberet kitaorg neh klu g food court.. tp rasanya tak semua sedap! pehtu nk makan kene tunggu plak 10min sbb fanas banget! anak2 selalu nk cepat sbb tk sabo nak makan.. k lah! layan resepi... bleh tgk di sini atau sini. yg aku try nih dr my.resipi yg asalnyer dr sebuah majalah. bhn mesti ada utk masakan nih ialah minyak bijan yer! klu xde cam kureng gtu!

Bahan-bahan
  • 1 cawan beras
  • 1 1/2 air rebusan ayam
  • 500gm ayam (potong kecik jer)
  • 1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 5 atau lebih kuntum cendawan hitam- (rendam hingga kembang dgn air panas) - hana gune cendawan shitake
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air )
  • 2cm halia - parut
  • 2 ulas garlic- parut
  • minyak utk menumis
  • Sedikit hirisan daun sup & daun bawang, bawang goreng dan sedikit minyak bijan
Cara-cara
  1. Perap ayam dengan bawang putih, halia, kicap pekat & manis, sos tiram, lada hitam dan cendawan.
  2. Panaskan minyak dan tumis ayam yg diperap hingga masak dan masukkan sedikit air rebusan ayam. kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
  3. Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan.
  4. Panaskan claypot (refer glossary), masukkan beras dan air rebusan ayam, biarkan nasi masak. Pastu perlahan kan api dan tuangkan ayam tadi kat atas nasi dan taburkan smua daun, bawang goreng dan percikkan minyak bijan..

10 comments:

  1. versi rice cooker then pindah ke claypot! NGELATTTTT!!! kihkihkih!

    ReplyDelete
  2. ngelat tak ngelat! masuk tekak jugak! kan kan kan kannnn?? hehehe

    ReplyDelete
  3. Datang siap bawak mangkok ni, bukan pinggan tau. sbb lom makan lagi pagi ni hehehe. Biasa ler org kampong pagi2 mesti cari nasi. Dah macam nak turun sawah lak kihkihkih

    ReplyDelete
  4. kite suke gak mkn nasik ni..burppp alhamdulillah dah tak lapo lagik..nnt bile2 dtg lagik mangan sini ye..:)

    ReplyDelete
  5. akak nak ngan claypot2 nyer sekali.hihi

    ReplyDelete
  6. Apa jer Hana tempek kat sini nampak sedap!!!

    ReplyDelete
  7. tetibe rase teringin beno nak makan nasik clayport hukhukhukkkk xpelah...syedapnyeeeeee

    ReplyDelete
  8. xpnh g try nasi claypot neh..
    klau mee slalu gak..

    sedap ke? huhu will try one day.. tp xtau bila.. hehe

    ReplyDelete
  9. to k.ct..
    hehehe... nak noreh pong yer jugak kak! mkn nasik dulu! hihihi

    to mummyseri..
    aikkk aku lom huluq ko dh kenyang ker?? ajaib ajaibb.. hihihi

    to k.ain..
    akak amik tutup dululah! ok tak?? hihi

    to k.watierman..
    iyolah tuh! maceh maceh... hihi

    to fizanordin..
    awat piza? kat 'luar negara' tuh xde er? hihihi

    to aemy-lina..
    sama jerk rasanya! cume mee tuko nasik gtu!

    to love2cook..
    ko amik pot dulu er.. isinyer nnti dulu.. sbb dh kehabisan stok! hihihi

    ReplyDelete