Bahan-bahan
Cara-cara - 3 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1/4 biji bawang besar
- 1/4 biji kobis ( saiz kecil) - tambah daun bwg dan kentang
- segenggam ikan bilis - hana ganti ngan udang geragau
- garam
- 1/2 cawan air suam
- mula-mula potong halus bawang dan kobis. Di dalam bowl masukkan tepung gandum, telur, ikan bilis, garam dan bahan yang telah dipotong tadi.
- kacau rata dan masukkan air sedikit demi sedikit. adunan jangan terlalu cair bagi mengelakkan jemput-jemput meresap minyak apabila digoreng nanti.
- jemput kan kecil-kecil dan goreng dengan minyak dan gunakan api sederhana. setelah jemput-jemput garing angkat dan hidang dengan sos cili.
cute name jejemput mu hana.masuk dlm saku satu, masuk dlm mulut panas kalu fuwa2 (tiup) hehehe :)
ReplyDeletehahahaha..uniknya nama jemput2 kak hana..mentangla dok nihongo..
ReplyDeletenama jemput2 pun dah cam nm mknan japanese ;p
Salam kak hana,
ReplyDeletecomei sungguh nama jemput-jemput ni. terasa lak cam jepun style. kiki.
Danish, hai, sistem barter ni. hihi...
salam hana...unik namanya,bahasa jipun ko tu...tentu rasanya pun ada keunikannya juga...
ReplyDeletesebab namanya pelik, kakchik kena datang tengok, hehe. walau mata dah ngantuk ni kakchik nak juga tengok apa ke bendanya jejemput fuwa-fuwa ni. tergelak kakchik.
ReplyDeletekak hana, jemput2 ni nama lain dia jeput malah,hehehe...itu versi saya la.keh3
ReplyDeleteSalam..
ReplyDelete"cokodok bilis satu pinggan" ....opppssss
to anonymous..
ReplyDeletehehehe... bijak juga maksudnyer tuh! hihihi
to bobo comel..
hehehe..tp mmg kat sini ader nama jemput2 cenggini..
to indahouse..
slm nur..mmg jepong style nih nur. rangup gtu! danish tuh sbb nk kredit kije skolah! kat sini kene tulih klu tulun mak bapak. hehe
to k.ima...
jemput2 nih rangup gtu kak! tuhlah keunikannya! hihihi
to kakchik..
hihi..mmula kita pong salah sebut! cik hubby pong gelak jerk! kikiki
to aisyahumaira..
malah tuh malas er? hihihi
to sue.nenie..
tadak! dh abes! hehe