Sunday, January 24, 2010

Kayu Keramat

kayu bukan sebarang kayu taww! kayu keramat nehh!! hehehe... ade lebihan kuah kacang semalam aku watkan kayu keramat neh! sedap pulak main cicah2! menurut k.madihaA, kayu keramat nih tak macam cakoi..sbb cakoi berongga2 besar dan agak ringan! kayu keramat nih padat dan agak berat. lebih kurang cam cok bantal ataupon janekek. ade lg satu nama pak tongku! sori er klu aku silap! jgn mara org2 blah timur ngan utara! blah selatan mmg tadak kuih neh.. hihihi.... tima kasih kak kongsikan resepi neh. mintak halal resepinyer yer!

Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum
  • 1 camca soda bikarbonat
  • 1 camca teh yis mauripan
  • 6 sudu makan gula
  • 1 camca makan planta - hana ganti butter 2
  • 300ml air suam - hana buh sedikit2
  • garam - nih hana tambah
Cara-cara
  • Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika.
  • Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
  • Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata.
  • Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
  • Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. (anggaran 1jam lebih)
  • Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
  • Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.
  • Hidangkan. Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai etc.

11 comments:

  1. kurusnyer kayu keramat dia!!!! cam tongkat ali jer hihihihi..

    akhirnya dpt gak buat kayu keramat ya... camna rasa, lebih kurang tak dgn kayu keramat yg diidamkan :)

    ReplyDelete
  2. ikut tuan la kak! (perasan kurus!)kikiki.... sebenonyer gemok ker??? hahaha hentam labu jerk lah! hihihi sedap sedapp! ;)

    ReplyDelete
  3. saiznya nampak macam jari jemari je. agaknya kalau cicah dalam nutella sedap juga tu

    ReplyDelete
  4. salam...kite penah buat ni gak...mkn dgn kari.sedap kan?jiran bg kayu ni dgn resepi2nyer skali tp kite x twist kayu tu...jd tegak jer :)
    versi twist hana ni comey gak...nanti kiter try.tq!

    ReplyDelete
  5. to kakchik..
    hishh beso tuh kak..size ibu jari kiter yg gemok jugak neh! hihihi.. oowhh ngan nutella pong bleh jugak yer! nnti leh try plak.. anak2 mesti suker!

    to deliah deli..
    tegak ke twist ker rasanyer tetap sama.. err.. sebenonyer kiter tk penah nmpk yg original depan mata! hihihi

    ReplyDelete
  6. hawait kurus noi kayu keramat tu akak...

    ape2 pon sejuk2 nih kurus pon kurus ahh...leh takkiubbin skit sini...

    ReplyDelete
  7. Sedap nye cicah kuah kacang... kat belah timur timur (kelate) diorang cicah ngan kuah ala kaya tak kaya gitu. sedapp gak.

    ReplyDelete
  8. to aishah..
    ala bior ler dier nak kurus! tuan dier suh kurus2! gemok2 tk besh! muahahahaa....

    to blogresipi..
    yer ker? hentah ler.. aku jakun banyak kuih nih! sajer aku nk try..

    ReplyDelete
  9. Hana this one look very much like Chinese Cruller/Chinese doughnuts. We like to cicah dalam kopi.

    ReplyDelete