Wednesday, March 16, 2011

Bronok @ Kuih Sagu (Kukus)

Salam buat semua dan selamat sejahtera..... arini kanazawa turun salji lagi... ingatkan salji dah berakhir, alhamdulillah turun lagi... syukurr.... nih kemas punyer kemas jumpa sagu yang masih lagi sepeket... pelagik zasss buat kuih sagu nih.... aku panggey `telur katak` ! hahaa.... tp anak2 pelik tak gheti mkn.. hubby jer yg makan.. sebenarnya aku wat puding sago juga... yang tuh nanti2lah klu sempat aku updatekan resepinya..... yg puding tuh mmg sodapppp.. pergh! cuma jenis tak sabo dah cedok dulu before btol2 sejuk... so agak terburai sket sagu2nyer.. haha.... yg nih pong agak lembik sedikit.. next time kene kurangkan air... tp tekstur sagu tuh jernih tanpa ader putih2.. cantik jer..

oh ya... cerita terkini psl jepun, satu lagi reaktor loji nuklear telah meletup.. dan reaktor yang keempat sedang mengalami kebocoran.... tenaga yg dihasilkan dari nuklear telah berkurangan.. dan dgn sbb itu penggunaan bhn eletrik terpakse di catu.. amaran dikeluarkan supaya jgn keluar bangunan kerana radiasi telah merebak di ruang udara.. semua ini melibatkan negeri2 pantai timur... kanazawa alhamdulillah setakat ini tiada masalah... cuma perlu ambil langkah berjaga-jaga..lagi satu perkembangan, gempa bumi berskala 6 berlaku lagi di sizouka... kanazawa mengalami gegaran pada skala 2....

dan pembetulan sebenarnya 18hb tuh, bukan aku yg `terbang` tapi barang2 kontena jer yang berlayar dahulu... kami sefamili akan terbang pada minggu hadapan insyaAllah selepas hubby konvokesyen.... doakan nnti semua urusan dpermudahkan dan perjalanan selamat...

RESEPI BRONOK @ KUIH SAGU (KUKUS)
source : mamakastam@myresipi , izahdaut@muffinlover

Bahan-bahan
  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 3 gelas air - next time nak kurangkan air 2 gelas ok kot
  • 3/4 gelas gula pasir- hana buh 1/2 je
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose
Cara-cara
  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.

35 comments:

  1. sedapnya kak...
    ayu hari2 mask nasik ngan telur grng jer...food x berapa nk cukup tera nak tunggu bantuan dari embassy smpi ptg nnt...bfast pagi ni pum maggi jer...doakan semuanya berlalu yer kak

    ReplyDelete
  2. salam ayu...
    kesiannya korang yu... akak doakan juga utk korang kat sana tuh....ati2 yer yu..... mudah2an semuanya cepat2 berlalu dan kita semua selamat.. aminnnnnn....

    ReplyDelete
  3. puding sago!!!

    hana,selamat kembali ke tanah air tercinta :D

    take care,have a safr journey..Amin

    ReplyDelete
  4. sian nyer aku baca si ayu tu...
    ya Allah.ujian dibumi orang lak tu..ye la sama je mana mana pun kan.bumi Allah jua..

    eh ngapa lawo je bentuk bronok ni kak hana.aku nyer bentuk ala ala erk..ala ala apa ek..hehehehe..apa pun bronok ni mmg best.aku suke lembik2 sikit. dan selamat berangkat buat kak hana pada hari yg bukan 18 tu.hehehe

    eh tahniah buat pak amjah tuk konvo nyer nanti.congrats......... dan tahniah buat akak sefamily kerna berjaya mengharungi susah payah jerih perih dibumi perantauan. ha ah..panjang lagi ke dia ni nak naip nyer.stop dulu

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak hana.. tun pun panggil telur katak.. hehhehe.... selalu beli kt kantin zaman2 sekolah dulu.. bila buat fail sbb either ada lagi putih2 kt dalam or terlembik smp xleh nk potong cantik. kui kui..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Hana..

    Sedap! Kuih Sagu Kukus Ni...Dah nLama Tak Buat..

    ReplyDelete
  7. to pia..
    aminnn... tima kasih pia.. eh! epi belated besdayyyy... aduhh sori tak sempat nak ronda2 blog kengkawan semua... mudah2an murah rezeki dan sentiasa di rahmati... aminnnn

    to izahdaut...
    maceh jah! haah kesian ngan ayu.. mudah2an diorg di sana juga selamat hendaknyer....

    akunyer nih dlm gambo jer cantik..luor gambo kene makan pakai sudu! tak leh nak pegang sbb jatuh! hahahahaha....

    to tun...
    waalaikumussalam tun... samo la akak pong panggey telur katak! hahahaha... tun..try wat kukus.. insyaAllah putih2 tuh xde... tp kene sabo sket la..selagi tak putih jgn angkat... ataupon kalau tun guna cara masak atas api, bila nampak lagik putih2 tuh kukus kejap.. kukus takkan amik masa lama klu dah masak atas api.. try la tun..mudah2an berjaya kali nih..

    to kaklin..
    waalaikumusalam kak... kiter pestaim try wat kuih nih... sblm2 nih tak penah buat pong! makan pong jarang2 sbb kurang minat... sesekali makan best pulak! hihihihi

    ReplyDelete
  8. hahaha... tak patut betul Hana panggil telur katak, patutlah budak2 tak mo makan... kih3!

    ReplyDelete
  9. Wahh...ada bronok ler...buat masa ni kukus mengukus jer yer hana...oben dah kena bungkus yer...
    Tahniah setinggi tinggi tahniah buat asben hana kerna dah berjaya menghabiskan PHD nya...dan lepas ni hana pulak akan kembali bertugas yer..semoga segalanya dipermudahkan buat hana sekeluarga..aminnn

    ReplyDelete
  10. salam hana...

    semoga hana selamat smpi ke m'sia mgu depan...trip kami ke sana ahad ni terpaksa le di kensel...rsa sedih jugak tp xpe next time leh g..lgpun ade anak kecik mmg bahaya...mungkin adim ipar je balik sorg ke sana teruskan master...

    Thanks hana utk berita2 terkini...su buka blog hana je tuk tau perkembangan semasa kat sana...

    ReplyDelete
  11. to sari yusa..
    hahaha... eh! diorg pong tak tau biler aku sebut `telur katak`! yang diorg tau frog! wakakakakaka

    to ezadlieza..
    haha... haah... tapi lepas2 kukus nih pengukus masuk kotak jugak.. hihi...tima kasih atas ucapanmu za...alhamdulillah...

    to sue..
    salam sue..tak jadi eh nak g sini.. tp btol la sue keadaan tgh bahaya skrg nih... next time insyaAllah ader rezeki leh dtg sini yer... jgn sedey2 keselamatan lg penting.. dan insyaAllah hana akan cuba update cerita2 terkini... tima kasih sue...

    ReplyDelete
  12. sedap kuih tuh..nak buat..tapi pengukus kita rosak..terpk2 nak beli baru..hehehhe..

    thanks hana update berita pasal tragedi di sana..kita doakan hana dan keluarga selamat..eppy dengar hana dah nak balik ke sini..

    ReplyDelete
  13. yup...husband frust sgt2 he he..sbb susah dia nak dpt cuti panjang..mmg dah lama plan nak ke jepun..tp betul hana kata keselamatan lg penting...

    su klau berdua je dgn huby mmg g je sana tp sbb ade bb kan...

    viva utk next week akan dteruskan jugak eh. huby hana u ape yer?mungkin sma dgn adik ipar su kot..dia pun viva mgu depan hari rabu..

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah selamat semuanya. mudah2an keadaan selamat tu berkekalan...

    ReplyDelete
  15. senang hati tau perkembangan Hana sekeluarga terkini..moga rakan2 yg lain di Jepun tabah menghadapi dugaan ini....Selamat pulang ke tanahair Hana..moga semuanya berjln lancar dan di permudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  16. Hana, semoga ko selamat kembali ke Malaysia...dan segala urusan dipermudahkan hendaknyaa...amiiinn..
    *psst..nak karpet merah ke, kuning ke ijo ke...kalau karpet salji xda laa....hehhee

    ReplyDelete
  17. akak..lawa betoi kuih sagu tu...
    tergoda mas nengok..
    hulur kat mas seketoi bolehhh..he..he..

    ReplyDelete
  18. selamat kembali adekku cayang,semuga segala nya berjalan lancar,semuga kita dipertemukan nanti..nak peluk sape dulu agaknyer..ada masa colling2 yer..simpan no hp akak nie 0136565863..zasssss!!!!

    ReplyDelete
  19. sedapnya...hari tu dah tgk sagu..tapi terlupa nak beli la pulak...kecek kat sini leh?

    semoga perjalanan hana sekeluarga dipermudahkan..amin

    ReplyDelete
  20. semalam pun akak baru je dok belek2 sagu yg dah lama tersimpan.. ingat nak kena buat jugaklah.. takut lama2 rosak pulak sagu tu.. tp sagu tu dah siap ada kaler punya.. warna ijo... harap2 rajinlah kakak ko nih.. hehe

    ReplyDelete
  21. lama x mkn bronok..sbb klu mkn kelapa lebih je batuk..huhu

    semga segala urusan dipermudahkan n cepat2 la berakhir tragedi ni..amin

    lebih kurang 2 minggu je lagi dok sana ya..selamat kembali ke malaysia :)

    ReplyDelete
  22. slm hana, hri2 akk dtg rmh hana tp bru kli ni bg slm.. sori ekkk akk bz smpt bca aje... moga urusan hana dipermudahkan n slmt kembali ke tnah air.... amin...

    ReplyDelete
  23. Salam.. Kak Hana.. semalam tgk kat blog Izah akak nak blk? syukur akak skluarga xde aper2
    Tahniah tuk abg akak... akhirnyer berakhir pengorbanan akak tu.. KONVO.. kak t blk m'sia kejer hu hu hu x dapek nak tido2 lepak ha ha ha ha..
    kitapun panggil kuah sago tu kuih telur@mata katak.. huh katak lak dapek nama..
    semoha Allah permudahkan segala urusan.. Selamat pulang ke tanah Air.. Kak skang musim DUREN,.. ha ha ha

    ReplyDelete
  24. daun pandan tahun bila tu? hehehe

    ReplyDelete
  25. ya allah,kesiannya dak ayu tu.xpalah,sabar2lah,insyaallah,ptg2 kang tu smpailah bantuan dri pihak embassy tu..untuk ayu dan juga hana skeluarga,kenelah pakai mask,totop idong tu.xpalah sekali-sekala jadi doctor bedah..buat hana,kirim sketoi 2ketoi,3ktoi sagu tu ngan pilot yang nak balik ke klia tu..huhu..ai tgu kat pintu kapei trebang!take care!

    ReplyDelete
  26. hahah saya suuuukeee sangat kueh ni akak...btw semoga selamat sampai di Msia..sila abaikan semak samun di umah saya tuh ye..hihihi

    ReplyDelete
  27. Un abbraccio e mi fa piacere leggerti, ciao

    ReplyDelete
  28. salji rahmat tu kak kasi cuci skit gas beracun tu...btw sedap kuih ni tersgt ler suka mkn tapi tersgtla malas nk buat hehe. tahniah buat suami akak yg telah tamat PHD tu semoga semuanya berjln lancar nanti..amin.

    ReplyDelete
  29. Assalamulaikum Hana...Alhamdulillah semuanya dilindungi Allah..aminnn.

    Maaflah k.ct jrg kesini, tapi sering curi2 masa kekadang baca juga kisah Hana ni. K.ct doakan agar perjalanan pulang akan dipermudahkan dan selamat hendaknya.

    Kuih ni k.ct paling..palinggg suka. lembut2 bergegar bila makan..hehehe Makan masa sejuk lagi lah sedap kan..hehehe

    ReplyDelete
  30. Assalam Hana sekluarga...
    Akak mendoakan smoga hana sekluarga sentiasa di dalam perlindungan allah dan sampai dengan slamat nyer di bumi mesia... smoga segala bencana yang menimpa negara jepun akan segera berakhir.. amiiinn..

    ReplyDelete
  31. Salam kak hana,
    Lega hati bila nampak bronok sagu. keadaan makin reda kat sana, kak? Hubby saya cakap, saham Jepun turun mendadak. harap ekonominya makin pulih. Kesian kat mangsa tsunami...

    Wah.. barang dah nak terbang. Tuannya nak konvo dulu. Selamat buat hubby kak hana. Selamat kembali buat kak hana dan family ke malaysia minggu depan. :D

    ReplyDelete
  32. Semoga selamat sampai ke tanah air..Bronok tu macam ada salji la pulak..tu kelapa ker salji..heheheh

    ReplyDelete
  33. Tpi knpa resepi ni mcm sama je dgn resepi di blog lain .. maksudnya mcm c/p ja .. tnya ja niii πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete
  34. Tpi knpa resepi ni mcm sama je dgn resepi di blog lain .. maksudnya mcm c/p ja .. tnya ja niii πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete