Bahan-bahan
Cara-cara - 1 cawan air- hana x semuakan tp menten biarkan adunan lembik
- 2 cawan tepung roti
- ¼ sudu kecil instant yeast
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil garam
- ¾ sudu kecil tawas (alum)
- ½ sudu kecil baking soda
- ½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking)
- 1 sudu besar minyak
- Minyak utk menggoreng
- Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker. Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
- Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
- Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate.
- Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
- Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.
- note: Doh ni agak lembut, kena taburkan tepung banyak. Doh yg betul2 naik, senang nak ditarik. Boleh buat saiz besar sikit jika guna kuali yg besar.
Nampak mcm sedap ni... pernah try buat dulu... 2 3 kali gak ler baru menjadi... heheheh kita tak biasa kan.
ReplyDeletehanaaaa camne akak masuk dlm list dia yg buat dulu?ade teropong ke?hihhihihi sihat ke?
ReplyDeletesah menjadi beno la tu na. molek pun ye gak. boleh le pas ni bukak booth jual cakoi kat sana.hehe
ReplyDeleteamboi.. nak bisnes cakoi ke nanti bila balik m'sia? :P
ReplyDeletesedapnye hana.. k.an nak cakoi 2 hengget.. tapi k.an nak kuah kacang..ada tak?
ReplyDeletehana, mintak sikit cakoi ni...nak makan ngan sambal tumis udang i baru masak tadi tu...mesti best....
ReplyDeleteCakoi tu memang nampak sedap dan tak berminyak. Kalau dapat cecah dengan sup perghh. best.
ReplyDeleteComey nye cakoi akak nie... tgk bahan2 tuh cam susah plak... akak kalau buat lagi jgn lupe panggil kite tau.. kite makan kat sini jer lah.hehehe
ReplyDeleteto noorhodza..
ReplyDeletetakpe... yg penting skrg dh pass kan! :)
to chik mi..
muahahaha.. akak list dh bape lama tuhh?? kita dh setahun nih menu nih waiting list! kihkihkih sihattttt! ;)
to k.ain..
muahahaha... sapo nk bli erk??! hihihi
to k.nor..
ah k.nor nih! tk kosa la adinda! ekekeke
to k.raihan..
kuah kacang yilek! tp nnti nk wat lg mmg nk wat kuah kacang! nnti kita anto kat akak er! hehehe
to mima..
dah anto dh kan mlm td! arap2 sampai kat atas meja! jgn makan dek kucing udah ler! hihihi
to geraugebang..
macam2 bleh makan ngan cakoi nih kan! suka gak tgk owang china perlbagaikan cakoi nih!
to blogresipi..
tang tawas n ammonia jerk la kan yg susah! akak dulu pong terbantut nk wat sbb xde.. la nih dh ada alhamdulillah tertunai hajat dhati! *cilok ayat blog k.ina! hahaha
dh lama kiv resepi ni..sbb takde tawas tu..teringin gak nk buat..kat pasar malam tu tak brapa sedap...rajin beno Hana ni..dh sarat pun, masih aktif memasak..mcm baby girl jer dalam perot tu..
ReplyDeleteto noorma..
ReplyDeletecube carik kat bakery, rasanya ader jual tawas tuh! try la noorma.. kita pong dh lama kiv nih.. setahun rasanya! hihihi... tk semestinya rajin bb girl! maybe gak boy! :)