Friday, July 17, 2009

Cakoi

jom mamam cakoi!! paneh lagik nih tawww! hehehe.... sebenonyer pestaim wat cakoi nih! tak tau la jd ker idak! tapi macam jadik! rasa dier lagik sedapp dr yg bli tuh! sbb yg bli tuh cam rasa soda kuat la pullok! nih projek try n error sblm laling balik! klu jadik nk wat lagik nnti! coz menu nih dh lama laling request! nmpk gaya leh la aku idangkan nnti! hakhakhak.... cume perlu praktis lg la.. sbb tang belahan tuh cam ader yg jd ader yg tk! tp secara honestly, resepi nih manyakkk baguss! huh masuk bakul hangkat sendrik jerk la! hahahaha... tQ lydia@skyblue! nk tgk detail step by step p klik kat link lydia tuh yer!!

Bahan-bahan
  • 1 cawan air- hana x semuakan tp menten biarkan adunan lembik
  • 2 cawan tepung roti
  • ¼ sudu kecil instant yeast
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • ¾ sudu kecil tawas (alum)
  • ½ sudu kecil baking soda
  • ½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking)
  • 1 sudu besar minyak
  • Minyak utk menggoreng
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker. Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
  2. Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
  3. Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate.
  4. Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
  5. Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.
  6. note: Doh ni agak lembut, kena taburkan tepung banyak. Doh yg betul2 naik, senang nak ditarik. Boleh buat saiz besar sikit jika guna kuali yg besar.

11 comments:

  1. Nampak mcm sedap ni... pernah try buat dulu... 2 3 kali gak ler baru menjadi... heheheh kita tak biasa kan.

    ReplyDelete
  2. hanaaaa camne akak masuk dlm list dia yg buat dulu?ade teropong ke?hihhihihi sihat ke?

    ReplyDelete
  3. sah menjadi beno la tu na. molek pun ye gak. boleh le pas ni bukak booth jual cakoi kat sana.hehe

    ReplyDelete
  4. amboi.. nak bisnes cakoi ke nanti bila balik m'sia? :P

    ReplyDelete
  5. sedapnye hana.. k.an nak cakoi 2 hengget.. tapi k.an nak kuah kacang..ada tak?

    ReplyDelete
  6. hana, mintak sikit cakoi ni...nak makan ngan sambal tumis udang i baru masak tadi tu...mesti best....

    ReplyDelete
  7. Cakoi tu memang nampak sedap dan tak berminyak. Kalau dapat cecah dengan sup perghh. best.

    ReplyDelete
  8. Comey nye cakoi akak nie... tgk bahan2 tuh cam susah plak... akak kalau buat lagi jgn lupe panggil kite tau.. kite makan kat sini jer lah.hehehe

    ReplyDelete
  9. to noorhodza..
    takpe... yg penting skrg dh pass kan! :)

    to chik mi..
    muahahaha.. akak list dh bape lama tuhh?? kita dh setahun nih menu nih waiting list! kihkihkih sihattttt! ;)

    to k.ain..
    muahahaha... sapo nk bli erk??! hihihi

    to k.nor..
    ah k.nor nih! tk kosa la adinda! ekekeke

    to k.raihan..
    kuah kacang yilek! tp nnti nk wat lg mmg nk wat kuah kacang! nnti kita anto kat akak er! hehehe

    to mima..
    dah anto dh kan mlm td! arap2 sampai kat atas meja! jgn makan dek kucing udah ler! hihihi

    to geraugebang..
    macam2 bleh makan ngan cakoi nih kan! suka gak tgk owang china perlbagaikan cakoi nih!

    to blogresipi..
    tang tawas n ammonia jerk la kan yg susah! akak dulu pong terbantut nk wat sbb xde.. la nih dh ada alhamdulillah tertunai hajat dhati! *cilok ayat blog k.ina! hahaha

    ReplyDelete
  10. dh lama kiv resepi ni..sbb takde tawas tu..teringin gak nk buat..kat pasar malam tu tak brapa sedap...rajin beno Hana ni..dh sarat pun, masih aktif memasak..mcm baby girl jer dalam perot tu..

    ReplyDelete
  11. to noorma..
    cube carik kat bakery, rasanya ader jual tawas tuh! try la noorma.. kita pong dh lama kiv nih.. setahun rasanya! hihihi... tk semestinya rajin bb girl! maybe gak boy! :)

    ReplyDelete