Thursday, July 16, 2009

Udang Masak Tempoyak

haaaa arini baru menu lauk! dh dua ari vegetarian! wahahahaha... dsebabkan laling tk blk lg arini, aku msk tempoyak! so xde sape komplen bau busyuk ke hapa! kehkehkeh.. dtg idea nk masak tempoyak pas skodeng pepagi td kat dapur kak.zai teratak impian! bagus gak idea tuh! sbb udang aku dh lama kaku lam esbok! sape2 yg muak ngan menu tempoyak@derian aku, p main jauh2 sana! syuhhh syuhhh! muahahaha... jom makang! ade ulam skit, timunnnnn! hehehe resepi dr dapur k.zai cume aku tmbh santan ikut resepi k.ummi. mekacihhh kak!

Bahan-bahan

500 gm udang sederhana besar - dibersihkan
Pes tempoyak - ikut kepekatan
1 biji merah + cili padi - ikut kepedasan*
2 Biji bawang merah*
1 inchi kunyit hidup*
Sehelai daun kunyit di hiris atau disimpul
Garam secukup rasa
Sedikit air - ikut kepekatan (hana gune santan)
Sedikit gula jika tempoyak masam - jika suka

Cara-cara
  • Tumbuk atau kisar bahan2 yang bertanda*
  • Jerangkan periuk bersama bahan kisar dan pes tempoyak bersama sedikit air mengikut kepekatan yg dikehendaki.
  • Masukkan daun kunyit yg disimpul atau di hiris dan biarkan hingga mendidih.
  • masukkan udang dan perasakan garamnya.
  • Bila udang dah masak(jgn masak udang lama sangat nanati jadi keras),tutup api dan bolih dihidangkan.

5 comments:

  1. huwaaa...udang tempoyakk...nk tapau sikit..buat mkn tghari nih..nyum..nyum...

    ReplyDelete
  2. semlm baru nmpak kat umah kak zai, now ni dh kat umah hana pulak dah. amboiii..berdesup tempoyak ternag ke jepun gitu.hihi

    ReplyDelete
  3. hehehe....terbang lor bukan ternag!!
    tersasul ler pulok!!

    ReplyDelete
  4. Ini yg tak tahan neh kak!!!! tempoyak lagi.... tensem2...

    ReplyDelete
  5. to asiah..
    hehehe... bleh bleh! nak bape hinggit?? ekekeke

    to k.ain..
    terernyer tempoyak udang nih tobang kak erk? kihkihkih

    to blogresipi..
    tensem er?? jgn tensem2 taww! nnti bb tak ensem! hihihi

    ReplyDelete