Wednesday, January 27, 2010

Roti Paun

sebenonyer tak tau nak watkan diorg apa utk num ptg... nmpk roti nih kat blog bro rozzan terus dapat idea... tgk mamafami pong dh try n bg komen positif! cume tk nmpk bayang lagik kat blog mama. apalagik! aku pong kejut en.BM suh wat kije! hahaha... sedapnyer roti neh! dulu kicik2 pong suker gak makan roti nih! tp dulu apek jual.. naik motor keliling kampung! skrg itu apek rasanya sulah mati loo..! arap2 halal ler apa yg aku mkn dulu.. huhuhuu.. resepi dari dapur bro rozzan resepi asal plak dr rnana. tima kasih yer... resepi nih aku tk edit langsung dari sumber. arap maklom yer...

Bahan-bahan
  • *300 gm tepung
  • *80 gm gula
  • *20 gm susu tepung
  • 1 biji telur (saiz AA)
  • 1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)
  • 1 camca besar majerin
  • 1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)
  • sedikit bread improver
3 bahan bertanda * saya timbang sekali harung.. = 400gm semuanya..

Cara-cara
  • tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur
  • lubangkan tengah.. masukkan telur..
  • masukkan majerin
  • gaul rata then masukkan air+yis
  • uli then masukkan pelembut roti..
  • uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)
  • perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. saya letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh dah naik)
  • bentuk2kan... then saya letak majerin sikit kat tengah2 bun.. (macam tahi lalat laa)
  • bakar about 20 minit @ 180C
  • bila dah masak.. gliskan dengan majerin...
Nota dr sumber:
* lepas bentukkan tak payah tunggu dia naik lagi.. boleh terus masukkan kat oven..
* doh ni agak melekit.. so.. saya just tabur2 tepung je.. 1 adunan boleh dapat 16 biji bun yang sederhana..
*kalau mak saya dia tak tunggu doh ni naik pun.. lepas uli.. dia terus bentukkan.. then tinggal kejap then terus bakar.
* update: leh tgk breadmaker method di blog mamafami.

21 comments:

  1. amboiii cantek kilat2 lagik..tergode tgk..bilelahh nak pndai meroti ni..:)
    cicah ngan pape ni sedappnyekan..

    ReplyDelete
  2. alahaii..bestt nyerr baking bread...maner nyekk nak beli BM tuee

    ReplyDelete
  3. Macam tak cukup jer Hana bawakan untuk akak tadi..datang minta tambah boleh?...TQ...ada satu lagi projek ni tgh sibuk sikit ni!

    ReplyDelete
  4. sekejap nya dah bertukar menu cik kak oiii.... pos ler seketui dua roti tu kih kih kih

    ReplyDelete
  5. dari daging prune ke roti paun lak. berapa paun tuh??? hehehee

    ReplyDelete
  6. to mummyseri..
    jap lg pandai la tuhh! ;) haah...cicah ngan pa per jerk!

    to ct nurmalissa..
    uli tgn pong boleh jugak! hihihi

    to k.watierman..
    laa tk cukup ker! up seloyang! hihihi projek apa la tu yerk??!

    to k.ct delima..
    sekejap er kak? igtkan dh lama dah.. hehe

    to k.azita..
    kak ita nak bape paun?? hehe

    ReplyDelete
  7. nampak sangat lembut....macam sedap jee....ehehhe...kek semalam dah habis ke...?

    ReplyDelete
  8. tadi ke blog ros pun dia buat roti juga. roti hana pun nampak sedap. memang hana dah expert buat roti. kakchik juga masih merangkak. tahun ni mesti nak beli BM!

    ReplyDelete
  9. to cikgu aida..
    blom abes! ader lagik utk 3 slice! hihihi.. nak tak?? hehe

    to kakchik..
    sbb ade BM kot kak! hihihi bli kak jgn tk bli! mmg tk rugi melabur ngan BM! hehe

    ReplyDelete
  10. macam senang kan resepi nih.....since hana dah try...baru mokwo rasa nak try...biasalahkan kena dpt endorsement dr cikgu dulu ye tak!!

    ReplyDelete
  11. hu hu teringat masa dolu-dolu..

    ReplyDelete
  12. waduhhh waduhhhh...gebuz mcm nekpp!! ekeke..ada lagi hanaaa..nakkk!!!

    ReplyDelete
  13. Amboi lajunya makcik sorang ni mengupdate. Agaknya, gambar masih panas, dah keluar kat blog ye. Mama ni, dah berderet gambar, cuma tak sempat nak masuk dalam blog je. Esoklah kot baru ma update roti ni. Sedap kan Hana? Roti ni kekal lembuttttt je sampai ke malam esoknya. Mmm lusa pagi leh buat sarapan lagi ni. Mama buat 9 ketul semuanya, weighing about 63g each dough.

    ReplyDelete
  14. nak lotiiii!!! nak cicah ngan daging pruunnnnnneee :D

    ReplyDelete
  15. to mokwo..
    yer la tuhh.. hah! dh sengseng lengan blomm?? kekeke

    to k.ain..
    k.ain nak?? hehe

    to fuzidss..
    roti jaman doulu2 kan fuzids kan kan??

    to nekpp..
    br sampai ke titisan yg terakhir! ngap masuk mulut! hihihi

    to mamafami..
    psstt.. sebenonyer kita yg rajen mengupdate nih pong masih byk gamba lam folder blom kuar! selalunyer menu baru potong Q! hahahaha
    mama punyer blom abess?? kita yg buat 12 ketui nih pong kijap jerk licin! anak2 suker makan roti! mak bapak selalu dpt 1-2 ketui jerk! hihi

    to blogresipi..
    mmg sedap jan cicah ngan daging prun tuh! perghh!! kekeke

    ReplyDelete
  16. salam...k.hana...camner ek rp bread improver...xtaula

    ReplyDelete
  17. to nurul aini..
    meh tgk kat blog mamafami er.. http://mamafami.fotopages.com/?entry=1101359

    ReplyDelete
  18. salam kak hana...
    ila nak tanya, tepung yg kak hana gune tu tepung gandum ke tepung roti...ial suke bukak blog akak m'jadikan inspirasi tok ila supaya rajin masak...hehehe...

    ReplyDelete
  19. salam fadila... tepung tuh tepung gandum.. tp nk gune tepung roti boley juga.. terima kasih atas sokongan ila.. nih yg semangat nk terus kongsikan resepi..thanx ye..

    ReplyDelete
  20. hehehehe....chaiyok ar kak..ila tertarik lepas bace comment akak...
    " ojo males2 mengkoh bojomu ngeleciran "...

    ReplyDelete