Wednesday, February 3, 2010

Roti Burger

arap korang tak muak dengan menu roti kat blog neh! hihihi.... gomen er! sbb kat sini susyah nak dapat roti sedia ada di pasaran utk dimakan2 tanpa was2.. better wat sendrik! ilang was2nyer tuh.. meh lah makan roti beger pulak! sebenanyer roti nih aku wat semalam utk bentou danish dan ayahnyer pagi nih! sedap roti neh! lembut jerk.. resepi dari ros. cume aku tambah water roux dua sudu dan kurangkan sedikit air. maceh er ros! dan tenkiu atas tips berkilat tuh.. mintak halal resepinyer dikongsikan di sini.. arigato!

terjelir-jelir salad tuH! hihihi
Bahan-bahan
  • 250 gram tepung high protein/ tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 besar tepung susu
  • 1 ½ sudu teh yis
  • 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk gliss pd roti)
  • 2 sudu besar marjerin atau mentega
  • 100 ml susu segar
  • 60 ml air suam
Untuk Gliss
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)

Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh. ( Jika Ade Bread Maker masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON je) tunggu sampai siap.
  • Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
  • Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. *hana tambah:Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dr bun biasa.
  • Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
- tips supaya bijan melekat pada roti, mula-mula gliss roti dengan telur dan tabur bijan, masa baki bakaran ade lebih kurang 10 minit, buka pintu oven dan spray roti tadi dengan air, InsyaAllah bijan tu akan lekat elok je atas roti nanti.

18 comments:

  1. salam kak hana,
    takpe. makan roti hari2 pun takpe,kak. bolat dan gebush jer. terliur tengok salad terjelir2 tu. kiki.

    ReplyDelete
  2. waduh..gebunya wahai cik hana.. comey macam tuannya

    ReplyDelete
  3. memang nampak montok jer roti tu lah..alahhh bila mau cuba buat roti lak ni erk. Hana pinjam BM tu sekejap lalalala.

    ReplyDelete
  4. Salam Hana, sedapnyer..ode satu burger daging...

    ReplyDelete
  5. nak bege satu..kurang sos yek :)
    hehehe ada gak kite usha je resepi ros tu ..blum smpai masa lagi ni...

    ReplyDelete
  6. Salam Hana..
    Haaa td mula tgk² roti tu baru nak tegur pasal bijan yang cantik kat atas roti tu..ghupe²nya dah ada jawapannya kat bawah sana...
    Hana,biasa bakar roti guna api atas bawah yaaaa...? or bawah jeee, pasal tgk kaler bijan tu cantikkk je, tak hangus...saya kalau bakar² melibatkan bijan selalu hangussss...pasal tu jarang tayang hasil baking kat blog...

    ReplyDelete
  7. Nak jugak..daging burger ada..roti nya ngak ada....!...pINJAM eN. bm JAP NAK MENGULI...sakit gigi lak!!Apa kena mengena dgn sakit gigi kan!

    ReplyDelete
  8. salam kak hana..

    selama ni kita silent reader jek..

    nak tanya berapa air yang kak hana kurangkan untuk roti burger ni??nak tau sangat sebab nak guna teknik water roux ni...nak cuba jugak nanti..

    ReplyDelete
  9. to indahouse..
    slm nur.. btol tuh nur..mkn roti lebih berkhasiat gtu! kan kan.. kurang sopan kan salad tuh! terjelir-jelir! hihihi

    to k.fuzidss..
    bolat gtu kan! hihihi

    to k.ct delima..
    biler la cikmat nih nak blikan BM erk kak erk?? hehehe

    to adnazthie..
    wokey! berehh.. jap er tgh goreng daging neh! hehehe

    to mummyseri..
    copek la ekau buat seri oii! bleh aku ngendeng ngan ko plak! aku nk lebey sos k! kekeke

    to lina..
    nak? hehe

    to sue@nenie..
    kiter sebenarnya gune microvawe oven yg ada plate pusing2 tuh! xde api bawah.. alhamdulillah menjadik jerk elok bakar apa2 pong.. :) yg bijan tuh, try tips dr ros tuh.. geseng tuh maybe sbb suhu kuat sgt kot!

    to k.watierman..
    nk pinjam BM er? tunggu turn er! pas k.ct! hihihi... dah kenapa pulak sakit gg tuh?? g gosok gigi sana! hihihi *kita klu sakit gigi kiter cepat2 gosok gg! pehtu gentel kuat2 kat tempat yg sakit tuh! hihihi

    to beattey..
    salam beattey.. tenkiu sudi jengah2 n baca blog akak neh! akak tak hingat bape ml akak masukkan.. sbb akak main agak2 jerk.. rasanya dalam 145-150ml (campur susu n air suam) gtu la! sbb water roux dah ade kandungan air. klu lebih air, doh akan jd lembik sgt dan melekat2.. gud luck yer!

    ReplyDelete
  10. insyaallah xkan jemu nengok makanan kat blog kak hana ni...dlm kepala otak saya asyik ckp je 'bila gamaknya dpt rasa betul2 makanan dlm ni?' hahahahhaah

    ReplyDelete
  11. Cun betul roti burger tu...cantik warnanya dan gebu....

    ReplyDelete
  12. Hana...

    Ko ni, tak reti dok diam eh? Cuba ler bawak bawak berehat.. Asik masak masak masak...

    hihihi... ni suara suara merdu orang tengah tensen tengok roti Hana yang sket punya cantik tu!

    ReplyDelete
  13. to norain..
    hihihi... tenkiu ain! alahai syian dier! klu dekat dh lama huluq kat tingkap dapur tuh! hihihi

    to treat n trick..
    tenkiu tenkiu... hehe

    to mamafami..
    hehehe... mama tulun ler bg ai kije! ai pong dah boring asyik masak masak masak masakkk... kekekekeke...

    ReplyDelete
  14. burger satu...xtra mayo, cili sos tak mo ekh.hihi

    ReplyDelete
  15. Wah roti meger pun buat sendiri.. cayalah kak... buleh order neh. hehe... roti gebu, sayur pon gebu. agak2 kalo kite makan leh jadi gebu gak tak? kihkihkih

    ReplyDelete
  16. Wah roti meger pun buat sendiri.. cayalah kak... buleh order neh. hehe... roti gebu, sayur pon gebu. agak2 kalo kite makan leh jadi gebu gak tak? kihkihkih

    aiseh nape lak kuar open id neh!!! grrrr!!!! :D

    ReplyDelete
  17. Hana, sedap nya roti you ni, ini memang favourute I, tak makan nasi pun tak apa asal ada roti, Hana ni sunggoh berbakat, dalam bidang memasak dan pelajaran, tahniah,

    ReplyDelete