Sunday, March 28, 2010

Carrot Raisin Bun

projek meroti la pulak ujan2 nih... ku sangkakan panas hingga ke petang, ghupernyer ujan di tengahari! tak dapek la nk ronda rondan arini! sambil2 tuh leh online ngan famili kat kampung ! sedap btol roti nih! tak caya? cubelah! hihihi..... sebenonyer anak2 aku susah btol bab sayur mayur nih! biler buh kat roti cenggini mmg laku beno ler... kejap jerk abis! maklom la diorg mmg suker roti.... meh la layan resepi....

versi comey2 tadak kastad lam loaf tin
Bahan-bahan
  • 300g tepung roti
  • 50g gula
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar marjerin
  • 6g yis kering
  • 1/2 biji telur
  • 1sk bread improver
  • 100g carrot - potong kecil
  • 60g kismis
  • 90-100ml air @ susu segar
Bahan kastad
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 1 sudu besar gula - leh add if nk manis lg
  • 1/2 cawan susu segar
  • >> kacau atas api hingga pekat. dan masukkan piping bag utk paip atas roti.
Untuk gliss
  • susu segar+madu - sebelum bakar
  • butter - selepas bakar

Cara-cara
  • Rebus carrot hingga empuk. Toskan. Blend@kisar carrot dengan setengah dari sukatan air.
  • Masukkan bahan2 lain ke dalam BM dan pilih menu doh, ONkan dan tunggu hingga siap.
  • Jika menguli dengan tangan, mulakan dengan mencampurkan bhn2 yg kering dahulu kemudian baru yg basah. masukkan air sedikit demi sedikit. uli semua bahan hingga kental dan elastik. kemudian bulatkan doh dan tutup menggunakan plastik wrap. Biarkan kembang naik hingga 2 kali ganda dari yang asal.
  • Keluarkan doh. Tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada bulat2 kecil. Susun di dalam loyang yg telah disapukan tepung @ butter.
  • Naikkan doh hingga dua kali ganda lagi.
  • Panaskan oven suhu 170-180. Glisskan roti yg telah naik td dengan campuran susu segar dan juga madu agar berkilat.
  • Kemudian paipkan kastad di atas roti. Bakar selama 15-20min atau hingga keemasan.
  • Keluarkan roti dari oven dan sapukan dengan butter agar roti anda lebih cantik. Jika tak mau sapu pong takpe, sbb susu dan madu tadi dah boleh membuatkan roti anda cantik. Sejukkan di atas redai. Dan siap utk dihidang.

8 comments:

  1. woooo..roti ni gebu mcm darwish laa kak hana!btw, kami tak pegi kenduri umah kak hana...husband ade meeting PIBG ari ni, petang baru dia balik..

    ReplyDelete
  2. hihi.. mmg lembut dan gebu ina! beshh! xpe..masing2 pong ade hal tuh...

    ReplyDelete
  3. wah hana...cantik giler roti tu...nak buat tapi tepung roti dah habis..minta 4 ketui hehe

    ReplyDelete
  4. gebunya roti tuu.anak mama kalau tengok roti mesti suruh cuba tapi mamanya ari maleh sikit masak bubur nasi ja..

    ReplyDelete
  5. disbbkan kerjatangan dan usaha hana dlm blog masakan memikat hati akak dan tiap2 hari akak mesti dtg umah hana.. akak nak minta hana amek award kat blog akak.. TOP BLOGGER TU..sbg tanda penghargaan..jemput amek ye kim slm cucu angkat .. akak c np resepi roti gebu ala pipi cucuangkat kussss

    ReplyDelete
  6. to cikmanggis..
    boley boley...klu tk kenyang akak g bli tepung roti taw! nnti leh mkn byk2! kekeke

    to mamasyipah..
    hihi... budak2 suker roti er ma? bubur nasik pong sodappp!

    to kak.ilah..
    tima kasih byk kak atas penghargaan akak yg tk terhingga wat kiter! huhuuu... syahdu! kita update n3 award tuh er kak! coz award yg sama ngan yg sblm nih.. tenkiu yer... silalah amik roti tuh wat nenek angkat! hihi

    ReplyDelete
  7. hi kak hana,

    d bready mmg nampak yummy..whatever comes wt custard is my favorite..i've tried your honey bun mmg sedap walaupun tak bape jadi, sbb 1st time guna bread maker. i bun dough already 3/4 cooked in breadmaker but cicah kopi o panas mmg sedap.

    bape lama u uli in doh setting? i nak cuba dis recipe...tapi tu lah takut tak jadi...my doh setting comes to 1 1/2 hr...tolong kak...

    ReplyDelete
  8. to malar..
    hi malar.. akceli akak tk penah bakar gune BM.. just uli dan kembangkan jerk dalam BM. dah kembang keluarkan dari BM dan tumbuk2kan kemudian bahagikan doh bulat2 kecil then susun dlm loyang, tunggu naik dan bakar gune oven ikut suhu arahan resepi.

    utk uli tuh biasanya cume makan masa 10-20min @ hingga dier stop tk berpusing lg. bergantung jenis BM la.. ishhh mala punyer doh setting sampai 11/2jam ker? lama tuh! uli sampai masak ke? maybe lain jenis, lain caranya kot.. hmmm.... try tgk lagik buku manual tuh...

    ReplyDelete