Tuesday, March 30, 2010

Daging Hitam Manis Berempah

sebenarnya dah lama dah wat menu nih... baru tingat nak anto pas borak ngan k.nor tadi... sedap la kak! len kali leh wat lagik nih! nak jemput makan dah abes.. jemput tengok gambau jerk la yer! hihihi... resepi dari kak.nor. tenkiu kak!

Bahan-bahan

300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan

Bahan A
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
Bahan utk tumis
  • 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
  • 1/2 inci halia ~ ditumbuk
  • 1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
  • 1 bj cili merah ~ dihiris
  • 1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
  • minyak
Bahan B
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis

Cara-cara
  • Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.(hana campur skali bwg putih dan halia ms perap)
  • Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah. Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi. Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar. (Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
  • Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu) Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato. Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2.

9 comments:

  1. salam hana,masak daging ya hari ni..hmmm lapar lah pulak walau pun baru sat makan:)

    ReplyDelete
  2. salam kak hana,
    sedapnya nampak daging tu. soo juicy, basah...yummmy. takde daging ni, huhu

    ReplyDelete
  3. sedapnya nampak daging hitam manis berempah...dah lama tak makan daging...terliur tgk gambar2 masakan hana

    ReplyDelete
  4. ohooo dah buat ya.. tengok gambo aje la ek tak leh nk ngendeng dah :)

    ReplyDelete
  5. fuyoooo.....manyak sedap loo....lapar2 perut aku...

    ReplyDelete
  6. hana...bak ah sepiring daging...aku nak overload daging ni...tadi baru je mkn beef kway teow..daging lebih, mee setotet let..

    ReplyDelete
  7. salam hana...nampak cam sedap je daging hitam manis tu...nak ngendeng pun dah habis...huhu

    ReplyDelete
  8. mengganggu nafsu sungguh gambo ni kak hana...

    ReplyDelete
  9. to cikmanggis..
    salam kak...daging tuh dah lama dah kak.. dh tinggal gambau jerk wat kenang2an.. hihihi

    to indahouse..
    salam nur.. haah nur..mmg sedap! akak suker wat basah2 gtu! adusss mmg sedep! hihi

    to liyana s..
    mmg sedap neh! hana pong suker makan daging! janji tk liat n keras! hihihi

    to k.nur..
    amponn buk nor.. udah pinishh.. tuh pong sib baik igt.. klu tk, tk tersenarai kot lam n3.. hihihi

    to sall..
    alamak sall..aku nk bagi dh abes... ko telan air liuq jerk la yer! hihihi

    to yatmaria..
    aku pong suker gak daging! kongsi2 la ngan aku yer! hihihihi

    to k.ima..
    salam k.ima.. nmpk gaya k.ima kene semelih lembu kat pasor la kan kak kan.. hihihi

    to izah..
    alamak zah.. mmg tinggal gambo jerk zah! ko tenung jerk la lama2 er.. hihihi.. kijam erk aku! :D

    ReplyDelete