Friday, March 26, 2010

Karipap Pusing

salam semua... maap la arini kebizian tahap gaban... mlm nih plak ade yasinan... wat la sket utk ngonyel2.. meh layan karipap pusing ku yg tak berapa nk pusing neh! byk yg tk pusing dr yg pusing! ngan paler2 aku skali jd pusing nk wat mende alah nih! pestaim try neh.. rapuh btol pastrynyer.. bersepah2 anak aku makan.. ppon sedapp! tima kasih banyak lynn kerna kongsikan resepi nih... korang leh tgk sini or sini yer utk gambaran lebih jelas.. akunyer step nih ader yg tertinggal! sori banget.... meh jemput makan... klu nk mudah uli tepung sila gune bm@food processor cam aku! hahahaha.. senang kirijer! :D

Bahan-bahan
  • *Doh berminyak*
  • 150 gm (margerin + crisco)... gantikan butter dan crisco pun boleh ikut suka ataupun snowbrand shorterning atau2 apa jenis minyak sayur..
  • 300 gm tepung gandum
  • *Doh biasa*
  • 700 gm tepung gandum
  • satu sudu kecil garam
  • air (anggaran dlm 2 cawan, klu doh lembik tambah sdkt tepung )
Cara-cara
  • Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat. Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.
  • Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam : uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.
  • Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.
  • Step 4 : Canaikan doh tersebut hingga nipis saiz seperti saiz roti canai segera tu. Ingat2 jangan tekan kuat sgt nanti doh melekat pd papan canai. Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar.
  • Step 5 : Ambil doh golong tikar tu dan canai lg hingga nipis dan berhati2 sms mencanai nih... biarkan btknya lonjong kemudian golong semula spt gulungan tikar. Sbnrnya kalau lg panjang lg bagus sbb nanti nampak lg byk jalur.
  • Step 6 : Doh yg telah di gulung kemudian di potong kpd 4 bhgn. Ikut suka masing2 nak besar saiz karipap tu mcm mana. Canai. Masukkan inti dan kelim karipap seperti biasa. Goreng hingga keemasan. Siap dihidang.

11 comments:

  1. Salam sis..kepap ni peberet ku..sungguh sodap nampak eh..kalau sepinggan tak cukup ni..makno eee kono buek la ni...

    ReplyDelete
  2. kak Hana..
    kasi tapau 4 je la epok2nyer..
    nk wat num ptg ni ;)..

    ReplyDelete
  3. diam diam pagi tadi rupanya dok menguli tepung :)

    ReplyDelete
  4. Buat minum petang sedap ni. Dapat lak air kopi O, perghhh...

    ReplyDelete
  5. rajin nya dok buat karipap pusing2 ni. k.ct rajin makan jer. meh ler anto kat umah. k.ct tggu kat pintu jer hehehe.

    ReplyDelete
  6. to kerull..
    slm enn... tau takpo! g buat sana! aku cop dua ketui! alaa tentu lain buatan ko! kekeke

    to mummyseri..
    sat ar! aku tgh bungkus! hahaa

    to cikmanggis..
    hehehe.... aku lagik yg tgh di uli tuh kak! tp cam mls jerk nk masukkan n3!

    to mamafami..
    hidangan nih dari ptg sampai ke malam kak! mmg kompom ader laie! meh meh... arini takyah dinner! makan karipap jerk! kekeke

    to k.ct delima..
    wokeh puan!! pintu nombor bape puan?? kekeke

    ReplyDelete
  7. sy beli yg segera jer kak. order ngn my friend. mak dia buat. yg pasti x pki dapur mamak da. he he he

    ReplyDelete
  8. hana..buat karipap ni walau pun rumit sikit, tapi hasil dia berbaloii...aku kan betul2 sekali je buat....pstt mamafami, kalau bawak karipap ni pi batu belah pun bess juga kan...hehehe

    ReplyDelete
  9. wah!rajinnya ko memusing-musingkan karipap tuu... akak buat time belajor jek, pastu tak koser dah!wakakaka!

    ReplyDelete
  10. to syuQ..
    bijak bijakk... len kali ko tulun campak barang 2-3 bungkus yg segera tuh kat akak er! kekeke

    to matgebu..
    aku baru perasan ader resepi nih kat umah ko! lenkali nk try yg tuh plak lah! sampei haku pueh ati dpt yg btol2 pusing tuh! huhuu... tak abes lagik ghupernyer cter batu belah niH! mmg korang jerk la penunggunyer yer! tunggu sat nnti aku dtg geng! kekekeke

    to k.leen..
    leceh jugak kan kak nk buat! sib baik aku smlm ramai asst! tuh yg aku leh wat kije ngan aman tuh! hihihi

    ReplyDelete
  11. akhirnyer dapat jugak lyana...resepi karipap pusing...thanks hana...

    ReplyDelete