Thursday, March 11, 2010

Popia Basah

salam semua... sori ar arini gear dapur slow sket la! utk santapan korang layan jerk la popia basah ku ini yer! akhirnya aku berjaya buat popia yg menjadi pojaan hatiku nih! dah lama ngendap2 resepi neh! tima kasih kak.E bg sokongan nak lengser kulit tuh! mmula mmg hancus bagidoss! tp dah namanya dak Hana mmg tk gheti give up! cehh cam bagus jerk! kehkehkeh.... cube ler kengkawan! sedap tawwwww!!! kurang bestlah klu gune kulit lain! try la wat kulit original nih! ala panas manja2 jerk kat koli tuh! xpe lah! berbaloiiii! hehe.. tima kasih banyak kak.umie@E! kiter sukerrr sgt2! kiter buat tak brape cantik! tp kiter puas hatii!! haiyakkk ader kang ptg nnti buat lagik coz sambal byk lagik! ada sape nak order??? hihihi.. nak tengok cara2 nak wat kulit tuh leh tgk kat my.resipi yer! atau bleh lihat sini.. baik punyer!! tgk jgn tak tengok adegan tuh! hihihi

Bahan-bahan
Bahan Kulit
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam
Bahan Inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan Sambal
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan.
  2. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.
  3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper.
  4. Buat dari arah jam.mulakan dari tepi dulu.kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar. Utk step nih sila lihat di my.resipi.
  5. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat).
  6. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.
  7. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng.lipat macam biasa dan gulung.
  8. Sedia untuk dimakan :)

10 comments:

  1. Ku tergoda...Hana....resepi memang sedap...nak buat ke tak ....????huhuhu...sempat ke tidak....banyak kerja ni!!

    ReplyDelete
  2. akak dah berksli2 cuba kulit ni hampehh tak jadi.. dari usia 25 sampai nak masuk 44 ni belom jadi.. tak tahan tang panasa kuali tu laaa huhuhu.. tahniah hana buat terus jadi...

    ReplyDelete
  3. waaa...tergodanya saya
    ni masuk dlm list to-do saya :)

    ReplyDelete
  4. Hana,- akak lama dah buat ni tapi tak terbuat2 . Tetiba je tengggggg Hana buat....

    ReplyDelete
  5. bagus2...akak mmg ghajin..hikhikhik..nnt bole ikut keghajinan akak tuh..encik kat umah ni dah tye,pndai x buat popia basah??jd,pasni bole cube try test buat popia basah ni..:p

    ReplyDelete
  6. Wah popia basah sedapp nye... lama dok simpan resipi ni tak terbuat buat lagi.hehehe

    ReplyDelete
  7. hana...asal la ngan aku nyer connection ni...aku 1 kali post chat..kok dia nak ban aku sebab dia bilang IP aku dah belambak2 kat box ko...haiz!!! ni aku try lak pat commen post..hopefully boleh..nasib nasib..

    aku tau tu popiah dah abess...so nak mintak cili dia jerk...

    ReplyDelete
  8. dah pernah cube buat kulit popia resipi dr k umi e ni tp gitulah...seriau betui takut ujung jari melecup panas...huaaaaa aku nak buat le hana tapi stilll takut dgn panas2 manje tuuuu uwaaaaaaa

    pst,ko nak wat lagik,kan...watkan kulit tuk aku sekali erk...wakakaka

    ReplyDelete
  9. hubby akak ngan zati suka mkn popia basah ni lg2 time bulan posa!!

    ReplyDelete
  10. to k.watierman..
    kak watieeeee cepat buat! sedap tawww! hihihi

    to k.ilah jy..
    akak try tips kiter nih.. ms nk lengser tuh, akak angkat koli tuh dr atas api.. then akak lengser tpg tuh, dah siap baru ltk atas api.. tunggu sampai masak. insyaAllah tak lecur jari akak yg cantik tuh! hihihi

    to liyana..
    wat liyana jgn tk wat! sedap taww! hihi

    to k.fuzidss..
    jeng jengggggg! akak biler nak buat neh??? hehehe

    to kamalia..
    hah! apa lagik d tunggu?! cepatkan panaskan koli utk si encik iteww! hihihi

    to ijan..
    tuh asst dah ade, bleh la buat sambil borak2 layan dak kicit! hihihi

    to yat maria..
    sbox aku mengong tuh kot yat! ko komen sini pong ok gak! bleh ko karang sibu pth perkataan! hihihi

    to fizanordin..
    dah buat lagik! dan dah abesss! hahahaha... apa kata ko try tips yg aku bg k.ilah atas tuh! insyaAllah selamat jari jemarimu.. hihi

    to k.ain..
    bulan pose byk jual kak er? ker akak buat??

    ReplyDelete