Bahan-bahan
- 400g daging - hana gune daging batang pinang
- *1/2 biji bwg besar (hana gune bwg besar kuning)
- *2 ulas bwg putih
- *2 btg serai- dihiris
- *1 inci lengkuas
- *1 inci halia
- *1 inci kunyit hidop
- *2 sk ketumbar
- *1 sk jintan putih
- *1 sk jintan manis
- 1/2 sk serbuk lada sulah@blackpepper
- 1 sudu mkn madu
- 1-2 sudu mkn gula perang@gula merah
- 1/4 cawan kicap pekat
- garam - jika perlu sbb kicap dh masin
- Potong kecil @hiris nipis daging. Tumbuk2kan daging menggunakan anak lesung. Tapi jgn sampai hancur yer! supaya cepat empuk dan rempah2 meresap. Ketepikan.
- Kisar@blend bahan2 yang bertanda *. Tuang ke dalam mangkuk daging tadi.
- Masukkan sekali bahan2 lain... Sebatikan. Perap semalaman atau sekurang2nya 2-3jam! Jika menggunakan daging biasa, elok perap semalaman.
- Panaskan kuali. Buh minyak sekurang2nya 3-5sudu besar. Goreng daging hingga masak. Jika inginkan agak berkuah atau basah, tak perlu goreng hingga kering.
- Sajikan dengan nasik putih atau nasik impit atau apa sahaja pilihan anda.
makan ngan nasi impit... buat breakfast pun sodap ni..
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteblog walking...
nampak sedap daging goreng sate berkicap tu...saya sll buat sate goreng je.. tak pernah try lagi masak kicap mcm ni...minta izin nak try recipe you...
i link blog you dekat my blog ye...
have a nice day...
salam kak hana..
ReplyDeletemak ai selera benor tengok gambo daging ni. maka saya pun mintak izin kopi resepi ye kak
memanggg sedapp ni hana..nak buat ni..hehe berapa banyak nak buat da...semua nak buat:)
ReplyDeleteto sari musa..
ReplyDeletesalam sari.. yep! mmg kene sgt ngan nasik impit!
to blu4sky..
salam blu4sky... tima kasih sudi singgah.. boleh boleh... sila sila.. mmg sedap tambah ngan kicap! try la yer...
to izahdaut..
salam izah... yo yoo.. hambik lah! mkn jgn lupe aku! hahaha
to cikmanggis..
hahaha... samolah kiter kak! g ronda sana sini sinun nmpk semua nak dcube! hihihi
salam hana...emmm memang nampak sodapppp...kalau dapat merasa..hehe lagilah
ReplyDeletewah...memang terliur na....akak punya daging ada kat sebulan dalam esbok tu...hahahahah!
ReplyDeleteto k.ima..
ReplyDeletesalam kak.. mmg sodappp! nak merasa kene wat sendrik la gamaknyerr! hihi
to k.leen..
biler ko nak korbankan lembu tuh kak?? hihihi