RESEPI ROTI SAJ
Bahan-bahan
- 1 sb yis mauripan
- 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam ~ akak pun ikut sama)- hana pong ikut jugak!
- 1 1/2 cwn air suam
- 3 1/2 cwn tepung
- 1/2 st garam
- sedikit minyak
Cara membuatnya
- Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
- Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
- Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
- Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....
RESEPI KARI AYAM TOMATO
Sumber : E-Na Kitchen - resepi asal dr Syamila
Bahan-bahan
- 6 Ketul ayam
- 2 biji tomato
- 200ml santan pekat
- 400ml air
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 1/2 sudu besar rempah kari ayam dan daging Adabi (di bancuh dgn air)
- 1 sk serbuk cili giling (optional)
- 1 biji kentang (di belah 4)
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
- sedikit gula
- garam dan perasa.
Cara membuatnya :
- Sebiji tomato di potong dadu kecil dan sebiji lagi di belah 4.
- Bawang merah, bawang putih dan halia di blend/ tumbuk sehingga hancur.
- Tumis bawang dan rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih) sehingga naik bau / kekuningan.
- Masukkan serbuk cili yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sehingga garing.
- Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
- Masukkan sebiji tomato yg dipotong dadu. Kacau sehingga hancur.
- Masukkan ayam dan kacau sekejap.
- Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan santan dan ubi kentang.
- Perasakan gula dan garam
- Bila kentang telah masak masukkan tomato yang di belah 4.
- Biarkan mendidih sebentar dan angkat. Selamat mencuba!
Semasa menumis pastikan rempah kari dan serbuk cili betul2 masak,wangi, garing (jangan sampai hangit) barulah dimasukkan tomato.
laju betul puan hana kita ni.. dah jadik pun roti saj hana tu... sedap yer?? cicah kari ayam lagi ler syok mkn.. hehe.. mkn seketul pun dah kenyang kan?
ReplyDeletetq sudi mencuba resepi yg akak paparkan..
to k.madiha..
ReplyDeletek.ummi lg laju dr kiter la kak.. penghargaan tinggi harus dberi pd k.ummi dulu! mmg syokkk..layan abiss! thanks for sharing kak yer!
salam kak ina.adoi lapo tgk roti saj tue.mkn 2bj confirm keyang
ReplyDeletea'a....rajinn nyerrr....sedapp..tuee..
ReplyDeleteamboi akak...laju jek.kita lom sempat cuba lagi...
ReplyDeleterajin tol...
salam hana..kita pun takmo ketinggalan nak buat roti saj..hmm apa maksuk Saj tu hana?atau pun roti saj_a hehe..
ReplyDeletesori..slalo jadik silent reader k.hana..
ReplyDeletetapi sy dh try resipi nye dh..
terutme donut tu tp xjadik..huhu
sbb terlalu byk air..coz sy ni duk 2org jer ngn husben,lau byk2 bwt xabih..huhu
neway,roti saj ni mcm menarik tp takut nk wt coz hubby suh master kan donut dlu..huu
to eiyna..
ReplyDeletesalam eiyna.. mkn satu pong konyang! apatah lagi dua! mmg konyang habihhh! hihihi
to ct nur malissa..
cubelah! senang ja tuh! :)
to beattey..
ko lambat sgt! aku dah lapo tunggu ko nyer! muehehehe
to cikmanggis..
salam kak..buat kak jgn tk wat! tak rugi mencube! tollll... hihihi.. hentah la kak! kiter agak pong cam akak jugak saj_a! hehehe
to isyahizzati..
akceli akak dah jwb td kat n3 korokke.. ttba padam pulak msg tuh! nih akak kopipes jwpn akak td yer..
to isyahizzati..
salam izzati.. tima kasih sudi senyap2 kat blog akak nih! akceli wat donut rasanya yg paling mudah.. izzati ikut resepi yg mana satu nih yer? apakata izzati try resepi donut yg paling basic dan paling senang! cume tepung, gula, yis dan air@susu segar. butter atau shortening tuh jika ada. tk ltk pong tk mengapa. nanti klu dh mahir br bleh tambah mcm2 cam bread improver ke, softener ke, perasa ke, inti ke and etc.. izzati uli tgn kan? lagi mudah nak agak samada adunan kiter terlalu byk air atau kurang air. yang pastinyer adunan tuh mesti tak lekat kat tangan dan lembut cam kiter tekan pp baby! ataupon pp sendiri!! hihihi.. insyaAllah pas ni izzati akan mahir bab mendonut atau meroti! moga tips akak dpt membantu.. gud luck yer! :)
pergghh!
ReplyDeletelazatnya kak.
tp kari mamak lagi sedap. he he he
rajin hana buat roti saj tu yer...E-na mkn yg frozen jer, he he abis stok tu lah klu rajin nk m'uli pun...
ReplyDeletetq sudi cuba resepi kari ayam tomato tu...E-na link kn ke Lovely Kitchen yer!
salam hana :) roti ni mcm bazlama(roti turki)klu cuti2 kita sll bt sbb bnyk pmintaan lgpun x brminyak ;)sedap cicah kari ayam tuh yerk :p~
ReplyDeleteEmmm...syookkk n masyuukkknya ko eh...kabhi, kabhi naheee...roti saj mariiii...hehee, Amacam dah boleh berapa patah cakap Hindi lepas makan roti tu Hana? ^__^
ReplyDeletekak hana,
ReplyDeletesy da try buat..adunannya memang mcm lembik sikit ke...sy uli guna tangan je...adunannya melekat pada tangan...macam mana ek kak...hope sudi tunjuk ajar...:(
akceli akak uli mggunakan bm.. klu uli tangan seeloknya masukkan air sedikit demi sedikit sehibgga adunan tk lekat ditangan.. tk perlu abiskan sukatan air jika adunan dah sedang elok. klu masa canai sedikit melekit, bleh taburkan tpg gandum sedikit di atas papan canai..nnti cube la yer...
ReplyDeletehehehe...sy da berjaya membuat roti saj ni, sy tmbh tepung lagi....tapi rase tetap mantap....mekasih atas tunjuk ajar kak hana...
ReplyDeleteas salam terliur tgok roti saj esok nk cubalah .tq kgsi resepi
ReplyDeleteas salam terliur tgok roti saj esok nk cubalah .tq kgsi resepi
ReplyDelete