Monday, April 5, 2010

Strawberry Panna Cotta

pilih pilihhh... stoberi?!
mangga??
pisang??
atau ketiga2?? hihihi.....

sebenonyer bukanlah wat stoberi jerk! macam2 ader nih hah! nak mana satu?? pilih pilih.... hihihi.... pehtu ngap sendrik yer! syedapppp!! resepi skodeng dr dapur cikjah! asal dari Gert. kat dapur k.nor pong ada. tima kasih semua.......... resepi nih aku edit cara2nya dr yg asal.

Bahan-bahan
  • 7g gelatin + 3 sudu besar air panas
  • 2 ½ cawan susu segar
  • 1/4 cawan gula
  • 1 sk esen vanila
  • Buah2an pilihan - hana gune stoberi, mangga dan pisang
Cara-cara
  • Campurkan gelatin dan air panas. Satukan hingga sebati tanpa ketul2. Kemudian ketepikan.
  • Masukkan susu dan juga gula ke dalam periuk. Buka api kecil dan masak hingga mendidih.
  • Alihkan dari api. Tuang campuran gelatin dan kacau sebati.
  • Tuang ke dalam gelas atau mangkuk puding. Sejukkan lam peti sejuk. Pastikan sedikit lembut baru tuang puree.
  • Kisar buah2an pilihan menjadi puree dengan ditambah dengan sedikit gula. (hana tk ltk pong gula).
  • Sajikan dengan menuang puree tersebut di atas puding dan sedikit potongan buah2an tadi.
  • Siap dihidang.

16 comments:

  1. meleleh ayaq liur na...

    resepi akak marveles2 la. blk krg nak cuba yg ni plak wat santapan berbuka.

    meraung mamak2 kat bwh tu sbb sy da jrg guna dapoq drg...

    :-)

    ReplyDelete
  2. rajen ko pose yer syuQ.. alhamdulillah... bior ler mamak tuh meraung! asal poket ko jgn meraung sudah! kekekekeke....

    ReplyDelete
  3. wehhhhh tukar 2 perisa sekali gus!! bak sini yg stoberi.. hehe

    ReplyDelete
  4. hihihi... yg pisang tuh kan, sebenonyer lebihan darwish punyer puree.. kikikiki....

    ReplyDelete
  5. salam hana...ermmm sedapnya!!akak nak yang strawberrylah...ada lagi tak...

    ReplyDelete
  6. mangga tu favourite lia.. yummyumm

    ReplyDelete
  7. Aku bukan nak puji koo, sebab kita ada jawa's blood line, tapi koo mmg hebatz lah Hana, si Gert buat 1 jenis jee..sekali koo buat..berjeniz2!...hidup aweks jaworld!!...

    ReplyDelete
  8. to cikmanggis..
    sat ar.. darwish tgh tuang puree tuh! hihihi

    to k.ima..
    ade kak! mmg stoberi yg byk.. bape gelas nak? dua? tiga? hihi

    to idzalia..
    mangga tuh mmg sedap la lia..paling syedap mangga! hihi

    to matgebu..
    hahahahaa... tuh sebenonyer derhaka resepi la mat! agak2 derhaka tahap kritikal ker suam2 kuku mat erk?? kikikiki....... arap gert tk saman aku! klu saman mampos aku! hahahahaa...

    ReplyDelete
  9. hmm..ha..nak ichigo pana cotta hehehe

    ReplyDelete
  10. dah pilih! nak yg kiwi!! hihi..ada tak kak??kekeke...

    ReplyDelete
  11. Aah la Mat, betul cakap ko..budak nih..mentang2 ada anak 3 orang, 3 jenis dia buat...kalau 8 orang, 8 jenis...ko bygkan lah Mat, alamat x merasa la kita...hiikkss!!

    ReplyDelete
  12. Saknika maknika panna cotta ko buat ye Hana... rasa macam terpanah je hati ni nak buat sama tau....

    ReplyDelete
  13. to catlina..
    sib baik ko tk mintak si ichigo bleach tuh! hihi

    to ummie...
    nk kiwi er? jap! aku nk suh darwish panjat pokok kiwi dulu.. keke

    to k.ummi..
    hahaha.... takyah tunggu beranak 8 la kak..mmg x kan sampai 8 nyer! tunnggu kiter bukak cafe jerk! seratus jenis buah kang kiter buat! muahahaha

    to mamafami..
    haah kakk.. semua yg nika nika tuh klu bleh kiter nk buat! hahaha.. tamak dan haloba ni hah! kikiki

    ReplyDelete
  14. salam kak hana...gelatin tue halal ke?? ade pape tak nk ganti gelatin tue..sy nlk wat resipi nie tp kt sini( australia) tak jumpe gelatin yg halal..

    ReplyDelete
  15. salam ct hajar..
    akak gune gelatin dari mesia.. setakat nih jenama halagel jerk yg halal tanpa diragui... hajar bleh order online dari syarikat halalgel malaysia yer... nanti dier akan poskan ke australia...murah jer xde la mahal sgt.. kat jepon pun xde gelatin yang boleh dimakan di sini.

    ReplyDelete