Bahan-bahan
- 1 biji telur size L
- 160ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis
- 1/2 sk souyou@kicap jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
- 1/2 sk gula
- 50g daging ayam - potong kecil2
- 2 ekor udang segar - buang kulit
- 2 biji shitake mushroom - hiris
- 2 batang crab stick
- 1/2 sk syouyu@garam@kicap cair
- 1/2 sk minyak bijan - optional
- daun ketumbar
- potongan carrot kukus utk hiasan
- Gaul ayam dan udang segar dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.
- Kocok telur sebentar. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
- Sediakan cawan@tea cup, masukkan ayam, udang, crab stick. Tuangkan telur tadi.
- Panaskan kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
- Dah masak, angkat dan letak hirisan daun ketumbar dan juga potongan carrot kukus td.
- Siap dihidang.
- Telur jgn terlebih pukul. Kacau sekadar pecah kuning telur dan sebati shj.
- Api kukusan jangan buka terlalu kuat. Buka api kecil sahaja.
- Letak bamboo mat di atas chawan mushi semasa mengukus. Jika tiada cukup sekadar letak kain pada penutup periuk kukusan.
- Buka sedikit periuk kukusan atau ltk chopstick seperti dalam video ini.
cute nya mangkuk tuuuu
ReplyDeletecik adik, tomelnyer bekas tu..
ReplyDeletemangkuk kaler pink sgt cute =)
ReplyDeleteto k.fuzidss, k.nor, dak pink..
ReplyDeletelaaaaa nih semua pakat2 komen si chawan pink! tuh isi dalam tak nak ker?? ponat mokcik buat ni hah! kikikikiki
Salam Dik Hana....banyaknya tertinggal kisah masakan korang ni....Akak bukan setakat mangkuk kiut tu....tapi isi kat dalam tu pun masih samar2...rasa macam nak ceduk tengok jer apa ada dibawah permukaan licin tu....boleh tak cedok sikit!!
ReplyDeleteHana..for such a great MOM like you....Happy Mother's Day!bunvb
nak chawan mushi ngan mangkuk2nya sekali!!!
ReplyDeletejatuh hati dgn bekas kak hana tu....
ReplyDeleteSalam Hana, akak memang gemor betul dgn chawanmushi selepas tempura. Memang tak boleh tinggal kalu makan kat restoren jepun.
ReplyDeletecantik la bekas hana, chawanmushi tu rasa macam mana....
ReplyDeleteto k.watierman..
ReplyDeletesalam k.watie cayang! g mana nih lamo tak nmpk! sihat kaa?? korek kak jgn tk korek! xde isi apa pong tuh! ayam seketui jerk! kedekutt! hahahaha... epi mothers day jugak wat akak supermomm!!
to k.ain..
cawan bg pinjam jerk! sok pulang blk er! hihi
to norain..
alahaii semua berkenan ghupernyer kat bekas tuh! jgn rebut2 yer! kang pecah kang! kekeke
to k.azian..
akak suker makan kat sushi king yer! mmg sedap kan kan... tp tuh lah! kat sini x leh mkn yg chawan mushi tuH! klu bli yg set mesti ade! duk tengok jerk! geram nk makan! hahahaha
to mas..
rasa dier mcm tofu lembut pong ye jugak! try la mas buat! nnti dpt tau camne rasa dier.. hihihi
Salam Hana...
ReplyDeleteHihihi.. perkara pertama yang terlintas dalam kepala tatkala bukak blog Hana... EEEEE COMELNYA CAWAN TU. Tapi bila baca komen.. ahaks.. daku bukan keseorangan rupanya.. sampaikan Hana pun dah sound.. seme komen cawan! Isi dalam tu, kalau Hana ceduk sket dan tayang, barulah dapat membayangkan, macam mana teksturnya... apa-apa pun, mesti sedap punya ni!!!
salam mama..
ReplyDeletenampak gaya klu tayang menu bekas comey2 nak kene ceduk la kak yer isinyer?? haiihhh satu kirejer la pulak yer! bayangkan ajerlah teksturnyer seperti puding karamel! begitulah seadanya! hihihi... tuh pong kiter terkecah2 kak nk menembak sbb si kicik dah gatei tangan nk capai! mmg tk aman klu shoot makanan time dier ada! huH!
aduuuhaiii..
ReplyDeleteberkenan sungguh tgk bekas comel akk nii. he he
amik la! esok pulang balik yer! hihihihi
ReplyDeletehana!!! mmg cute bekas tu...kaca ke ape? beli kat ner? ni kes cinta pandang pertama!!!kikiki
ReplyDeleteHana...akak pun nak kirim sedozen la cawan cute2 tuh...nnt balik akak nk borong dgn ko tauuu..ekekee...agak2 wat rendam telor separuh ok kot..wakakaaa
ReplyDeleteeh sori...telor separuh lak = telor separuh masak lerr...tengok tu taip pun tersasul sbb mata duk pandang bekas cute-mute ni...hehe
ReplyDeleteto ena..
ReplyDeleteena, g carik sana! kat hyaku yen jerk! hikhikhik.... bekas tuh cam cawan muglah lah! tanah liat kut! tp tak leh masuk oven!
to k.ummi..
alamak kak..sowi banget! yg pesen cenggini kiter dah rembat semua! tinggal satu jerk koT! ader yg pesen lain! tgk la kang klu kontena ade ruang kosong kiter sumbatkan utk akak! kikikiki.....
Kak hana....Muah..muah..Miss lah yang mintak resepi chawan mushi..peberet makan nih..tak boleh miss kalau pi sushi king atau sakae sushi..akhirnye..yess!! Thank you sis!!
ReplyDeleteuwaaaaaaaaaaaaa.. oishi souuuuuuuuuuu!!! Pernah buat 2-3 kali kat umah tak jadi.. *sebab tak ade steamer* hu hu hu!
ReplyDeleteto ninazsyafinaz..
ReplyDeletelorrr ko ghupernyer yg mintak aritu! akak tak igt sape nama..tp selagi tk buat, selagi tuh teringat2 permintaan orang! arap pueh ati la yer.. akak dh try 3 kali nih taw br berani letak kat n3 blog! hihihi
to izan..
izan.. ambo sendrik pong buat sampai 3 kali br jadik taw! padahal gune pengukus tuh! hihihi.. xpe zan, ganbatte ne! eh! gune oven pong boleh lah! tapi gune kaedah waterbath (kukus lam oven)! tau kan? macam buat puding karamel juga caranya.. hasilnyer pong nanti sama ajer.... gud luck again yer! :)
hehehe..terima kasih..sekarang nih tgh ligat nak cari mangkuk yg comel mcm kak hana gak..tpk kalau beli mangkuk chawan mushi dengan sushi king tuh agak2 dia bagi tak..ahaks..anyway.thank you so much for the sharing.:)
ReplyDeletesalam.. thanks kak sebab resipi yang akak bagi ni sy try buat menjadi.. alhamdulillah hr tu mengidam sangat2 nak makan chawanmushi.. cari2 resepi berkenan pulak ngn resipi akk.. seronok sangat 1st time buat menjadi! tekstur licin.. tips yg akk bagi sangat berguna.. thanks sgt2..
ReplyDeletep/s: mangkuk tu comey laa.. kt Kl ni mana nak beli yer???
salam dan tumpang lalu...
ReplyDeleteterima kasih sharing resipi ni.
Alhamdulillah menjadi...
dari tahun lepas saya buat, dan nak komen, tahun ni baru berjaya komen :)