Bahan-bahan
- 200g tepung gandum@tepung roti
- 16g butter
- 18g gula
- 4g yis kering
- 2g garam
- 90-110ml susu segar suam(resepi asal 150ml tp agak lembik)
- Utk saduran - Telur dan breadcrumbs
- 3-4 biji kentang - potong dadu
- 1/2 btg carrot - potong dadu
- 100g daging cincang - hana gune ayam
- 1/4 bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu makan ikan bilis@udang kering - hana campur
- 2 sudu makan serbuk kari - bancuh jd pes
- 2 sudu makan tepung katakuriko - (resepi asal) - hana x ltk
- hirisan daun sup
- garam dan gula
- Utk membuat inti - blend bwg besar,bwg putih, ikan bilis dan udang kering. Panaskan minyak. Tumis bhn blend. Masukkan pes kari. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging. Kacau lagi. Masukkan pula kentang dan juga carrot serta air secukupnyer. Perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga kentang empuk. Last skali taburkan hirisan daun sup. Resepi asal ltk tepung supaya agak mudah nak masukkan ke dalam roti. Sejukkan.
- Untuk membuat roti - Masukkan semua bahan ke dalam BM. Pilih setting dough. ONkan tunggu hingga siap. Jika menggunakan tangan uli semua bahan (gaul bhn kering dahulu). Masukkan campuran air@susu segar suam dan yis yang telah diaktifkan terlebih dahulu sedikit demi sedikit hingga tidak melekat di tangan, lembut dan elastik. Perap doh hingga naik dua kali ganda.
- Tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 20-30g setiap satu. Canaikan memanjang seperti membuat cek mek molek. Masukkan inti. Tutup dengan rapat agar inti tidak keluar semasa menggoreng. Buat sehingga habis.
- Kocok2kan telur. Celup roti tadi ke dalam telur. Seeloknya gune penapis supaya senang nak angkat dan toskan telur yg berlebihan. Golek2kan ke dalam breadcrumbs. Buat sehingga habis. Rehatkan seketika lebih kurang 10-15min.
- Panaskan minyak. Goreng pan tadi hingga keperangan. Angkat dan toskan. Enak dimakan panas2.
curry pan pulak dah. td cucur jawa. laju betul dia.
ReplyDeletecucur jawa tuh dh tamat riwayat dah kak! smlm punyer.. toksah cter dah! meh mkn roti pulak! panas lg neh! hehehehe
ReplyDeleteadik beradik kroket ni..nak cuba la..kita nak usung resepinya ya hana..selamat hari ibu ..
ReplyDeletesalam khana..pehh..lawo la gambo kare bun ni...uiss ngancam kalbu
ReplyDeletecdapnye..k.han,amik award kt belog sy yer
ReplyDeletemama tok minta 6 ketoiii abb ada 6 org dah la ni...kak jiha dah balik bercuti...akak nak try laa ...bahan2 dah ada...tapi dok menjahit baju kurung moden jiha ni...utk raya maaaa...hahaha..awainye..
ReplyDeleteuishhh nampak sedap...
ReplyDeletesalam hana...oooo kalau kita "kari pap"..kat jepun "Kare Pan"...ngengada kan bunyi dia...agaknya kalau "ubi getuk" kat jepun apa lah agaknya dia org panggil?...hmmmm
ReplyDeletelapar laa plak tgk kare pan ni...rajin tul dak hana ni!! nak bawa balik 5 ketui!!
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDeletehaah la kak.. adik2 beradik kroket cume yg nih sejenis roti.. hihi.. k kak! usung jgn tk usung.. hehe
to izahdaut..
lawo er? alhamdulillah tk sia2 aku duk make up gincu bedak bagai! kekeke
to isyahizzati..
tima kasih isyah..nanti akak amik er..
to k.jalilah jy..
salam kak..wahhh mesti riuh kat umah tuH! hambik hambikk.. hambik lebih png xpe! darwish tk marah! kekeke.. awei beno gamaknyer gtu kak! pose pong belom! hehe
to lina..
meh sini! ado laie berketul2 nih! hihi
to matgebu..
salam mat.. hahaha..ko mmg bijak pandai mmbuat telahan! xde lam kamus jepun ubi getuk yer! arap maklom! hahaha
to ena zarina..
hambik hambik...kang tk konyang wat la sendrik yer! ala ena pong rajen juga!
salam kak hana,
ReplyDeletewah...cumel2 kare pan tu. ada skit rupa cam cek mek molek,kan kak? ada inti sedap. ish2 teringin nak rasa...amik seketul ya kak... hihi
Wah kak nak ngendeng jugek ni..antola sini 2, 3 kare ni..aritu nampak kt uma ros..so..
ReplyDeletesaye mesti cube..sebut cam iklan bank rakyat tu :) yg dorang sebut sy msti pilih...hehehehe