Friday, June 4, 2010

Apom Beras @ Lenggang

dari manakah asal usul kuih nih yer? kurang pastilah amber... pestaim buat n pestaim makan! tk taulah jd ke tak nih! macam lempeng tp bukan lempeng! owang kata makan cenggitu ajer tanpa cicah apa2.. tp tekak jawa cik bedah nih cicah ngan sambal kicap! hahahahaaa... suka suki jerk cik bedah nih! sib baik xde sambal tumis, mau jugak dicicahnyer tuH! hihihi.... sedap sedap! resepi nih jelin2 kat dapur mas. maceh mas... resepi asal dr dapur k.ummi. update: yang nih aku jumpa sebijik cam k.watie cakap tanpa digulung. india mari maa.... sini yer! alkisahnyer kuih nih asal dr indiaaa...

Bahan-bahan
  • 300g tepung beras
  • 270 ml santan pekat
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 60g gula
  • 1/2 cawan nasi
  • secubit garam
Cara-cara
  1. Kisar semua bahan kecuali garam hingga sebati.
  2. Tuang kedalam mangkuk dan masukkan secubit garam. Kacau sebati. Boleh tambah sedikit air jika adunan kelihatan agak pekat.
  3. Rehatkan selama 1 jam.
  4. Panaskan kuali non - stik dan masukkan 1 1/2 senduk besar ke dalamnya.
  5. Lenggangkan merata didalam kuali.
  6. Tutup kuali tersebut dan biarkan 2 hingga 3 minit.
  7. Angkat apom dan terus gulung. Ulang langkah tadi hingga habis.

14 comments:

  1. nampak umah mas ari tu.kalau bebudak suka ok jugak buat kuih ni kan.tak pernah jugak makan dan dengar kuih lenggang ni..lenggang kangkung saya tau..haaa satu lagi lenggang perut orang ngandung kan?kikiki...

    ReplyDelete
  2. Lenggang...lenggang...lenggang cik Bedah Lenggang.....uish...India mari Dik ooi...jenis2 apam kembong cam gini...rasanya orang India punya makanan...sebab neighbour Akak...Indian Muslim....suka letak potongan cili kat tengah...so bila hantar terdampar cantik jer..dia tak gulung.....mungkin versi pedas kot!!! Tapi kalau Hubby Akak pulak suka yang ranggup kat tepi tu....Reena pulak suka yang kat tengah2....Akak....beli jer ...nanti nak try wat ikut resepi ni pulak!! TQ ya Cik Bedah......manalah datang Bedah.....lain betoi dari Hana!!!

    ReplyDelete
  3. wah kak, cantik la apom beras akak,mas pun cicah juga apom ni ngan sambal ikan bilis, kalau anak2 mas memang makan cam tu je,sedap kan

    ReplyDelete
  4. to izahdaut..
    hahahaaa.. ko pong ader lenggang perot gak er zah! hihihi... anak2 akak lg dasat! diorg pikir pancake, dier buh la penaut butter bagai! hahahaaa... tp mmg sedap pong!

    to k.watierman..
    hihihihi... ewwaahhh cik watie berlenggang! kekeke... asal usul cik bedah tuh dr cik timah melben tuh kak! sajer main tepuk tampar sket ngan dier! kekekekee.... owhh maknanya betui la! tgh dier cam lobang2 pehtu tepi dier rangup er kak? kiter jakun neH! heeee...

    to mas..
    ok ker tuh mas? akak tk penah tau psl kuih nih! haah sedap! thanx mas yer.....

    ReplyDelete
  5. agaknya kalau buat untuk sarapan pun sodap ni kan hana..bak sikit laaa.ada lagi tak?
    tadi akak buat ommelette jer...

    ReplyDelete
  6. nampak senag nak buat
    tp entah bila senag nyer nak buat

    ReplyDelete
  7. Sekali tengok macam tossei tapi tossei tak pakai santan dan yis. Lagi satu tossei guna beras campur kacang urulundu yang direndam dan dikisar. jadi ada sikit kasar.

    ReplyDelete
  8. ooo apam lenggang namanya..
    wani pernah makan kt hotel seri pacific kot.
    yang buat tu mamak (perempuan). makan dengan kuah santan manis.
    boleh tahan rasa dia.. sedap :)

    ReplyDelete
  9. namanya apam lenggang.. dah jadi la tue.... biasanya kalau kat utara dia buat dalam kuali kecik.. nie pun cantik.. even oetaim dah pandai...

    ReplyDelete
  10. salam kak hana,
    cantik kuih lenggang ni. saya ingat manis2... berbaloi kalu ada nasi lebih. next time bole buat kuih ni :)

    ReplyDelete
  11. Mesti Hana dok lenggang kangkung je masa buat kuih ni kan. Hehehe... Tu yang buat sedap tu!

    ReplyDelete
  12. salam mama hana mam tok tak leh komen masa memula n3 i masuk..sbb line tenet mamatok konggg kejongann

    hari ni try lagi.. ni makanan org belah negeri mamatok... kalu kami cecah dgn kari ayam...muahhh sedap..
    kalau darwis lalu belakang mama tok mmg tak nampak dah..masa makan nie..sbbbb darwis rendah mana nak nampak mamatok dok ataih kosiii haha

    ReplyDelete
  13. salam.tumpang tanya.dalam resepi ni ada guna nasi.nak confirm nasi or tapai nasi sbb ada resepi yg saya jumpa guna tapai nasi.tq

    ReplyDelete
  14. to rosmayani...
    salam... mmg setengah resepi menggunakan tapai nasi.. tp resepi yg nih guna nasi jer.. alhamdulillah rasanya pong lebih kurang sama..slamat mencuba :)

    ReplyDelete