Wednesday, June 23, 2010

Kek Chiffon Coklat

salam semua... arini cam janji jerk ngan matgebu masuk n3 chiffon! sebenarnya chiffon nih, aku buat dah 3 hari yang lepas.... biasalah kan! tuan umah nih tgh mabuk chiffon! mabuk chiffon xpe kot! jangan mabuk yg lagi satu tuH! awww lom masa u! hahahahaa... satu lg resepi chiffon yang bestt! lembut gebu cam tuannyer! muahahaha.... akan aku godek lg resepi2 chiffon mat yang lain! cukup ujung taun, my body pong rasanya cam chiffon! hahahahaa... thanx mat! resepi asal tengok sini. tp utk cara2 yg pertama tuh, aku gunekan mixer sampai kembang dan sebati. aku wat setengah adunan utk loyang serombong diameter 18cm.

RESEPI KEK CHIFFON COKLAT
Bahan A

  • 4 kuning telur (gred A)
  • 135 ml air
  • 85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 100 g gula halus
  • 135 g tepung gandum - hana gune tpg SRF
  • 15 g serbuk koko
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 camca teh baking powder
Bahan B
  • 4 putih telur (gred A)
  • 90 g gula halus
  • Secubit cream of tartar
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
  3. Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
  4. Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
  5. Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang.

15 comments:

  1. Salam Hana,
    Kek chiffon kek kegemaranku
    Bagilah sepotong khas untukku

    Amacam leh jwb tak pantun 2 kerat ni.....

    ReplyDelete
  2. Salam Hana.....teringinnya...nak tanya satu soalan tulus serta murni ni.....kalau tak ada loyang tuk buat chiffon tu loyang kek biasa yang ada lobang tu boleh tak??
    Ala..loyang yang Akak selalu guna untuk melapis tulah!!Boleh tak??

    ReplyDelete
  3. cantik dan gebu la kek coklat chiffon akak ni,bahan semua dah ada, cuma cream of tartar je tak de,nak kena cari ni,jelous tengok kek akak ni, nak minta sepotong dah abis, kena buat sendiri...hu..hu..

    ReplyDelete
  4. to k.yatie..
    salam kak..

    Ari minggu pergi ke Medan,
    Singgah sebentar kedai Pak Jantan,
    Janganlah malu janganlah segan,
    Amik ajer terus makan!

    haaa amacam? 4 kerat selaki gus! hihihihi

    to k.watierman..
    salam kak..klu ikut pengalaman kiter yg penah buat loyang biasa, tak menjadi gebu la kak! tgh2nyer penyek aka mendap gtu! sbb setau kiter klu wat kek cipon kene gune loyang serombong nih! ppon akak cube dululah! mana tau success! gud luck yer kak!

    to mas..
    tenkiu mas.. amponnn mmg udah abess! hihihi... nanti mas try buat yer.. gud luck mas! :)

    ReplyDelete
  5. wah pagi la korang dh berpantun....meriah betul

    ReplyDelete
  6. Aku memang tak malu dan segan
    Macamana nak makan
    Semua kek habis kau telan
    Betulkan...kan..kan....

    Hah3..lawaklah pulak pepagi ni....

    ReplyDelete
  7. hehehe..kalakor la kak yatie berpantun tuh..hai kak hana syaa yang lembat lembut datang ni...weh kak hana, nak buat gak la..tak banyak ngat telur tu,kalau tak jadi boleh pejam mata je...yuhuu..tapi kalau beli kek chifon pun murah je.rm5.nak beli ke nak buat?beli ke buat?beli ke buat?beli ke?buat ke?ke beli? ke buat?

    ReplyDelete
  8. to lina..
    hihihi...k.yatie tuh mulakan dulu! Jom join nak tak? pantun dak skola rendah jerk tuh! hihihi

    to k.yatie..
    kete buruk kete pak dollah,
    di sorong di tolak2 tak jalan2,
    alamak lupalah!!
    rupenya tekak dinosor udah telannn!!

    muahahahahaa

    to izahdaut..
    beli ajer lah klu ko kata dah murah! banyak tanya plak! kekekeke

    ReplyDelete
  9. laaa... tak abis lg demam cipon.. amik balik panadol sepapan nih.. :P

    ReplyDelete
  10. laaa ada sesi berbalas pantun rupanya!! ish3... dinasor jowo mana sesat tuh :P

    ReplyDelete
  11. Salam kak hana,
    Semua orang sibuk berkek ciffon... huwa...! saya tak pandai, bekas ciffon pun takde... nanti rajin baru try :)
    Nak tumpang kek cifon coklat kak. sangat lembut :D

    ReplyDelete
  12. cantiknya cepon hana:)texturenya seakan akan kusyen hehe.Masuk list ni tapi tkmo badan cam cepon...sekarang ni dah cukup gebu weh:)

    ReplyDelete
  13. salam hana...makin mengancam ciponmu....yg sekelat ni x penah rase lg-kalau campur kopi pun sedap agaknye eyh...bak la dulu seketui,dua sblm pg beli kat kedai rm3.99 tuh-hehhehheh :)

    ReplyDelete
  14. salam hana,
    k ayu pun buat kek cipon coklat tapi dlm letak coklat chips..semalam..belum masuk entry lagi..hehehe..dah licin dah..hari ni..aduh memang dah ketagih dah kek cipon..hehhe..

    memang banyak jual kek cipon murah ajekan..tapi normally perisa oren dan pandan, ni dah tahu buat boleh lah pelbagai perasanyakan..

    ReplyDelete
  15. warghhh!! kek cipon coklat... jiya pon ada wat minggu lepas.. hihi! lupa nak upload plak sejak dpt kamera teropong ni. maklumla.. masatu guna kamera kiut. kikikiki

    ReplyDelete