Bahan-bahan
- 20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu besar minyak masak
- sedikit daun sup - dicincang halus
- sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
- air secukupnya - lebih kurang 1 cwn (hana guna air rebusan kulit udang)
- minyak untuk mengoreng.
Cara-cara
- Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung. Ketepikan. >> hana tmbah serbuk lada sulah.
- Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan.
- Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagian ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap.
waaaa...sedapnyaa...aku pun puasa juga, tapi masa bulan puasa laa, ni bulan rejab kan lepas tu syaaban..ha lepas syaaban tu baru aku puasa...hahahaha...
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeleteyour kitchen is the best..semua fav food i ada..2 thumbs up... really love your blog :D
nyummmm3... sedapnya.... selamat berbuka hana... ;)
ReplyDeletetak cukup aku makan sorang ni kakkk... len kali wat bebanyak skit.. delivery pls.. ahehehehhehehe
ReplyDeleteoooo...dah smpai jepung ke udg ni..hehe...akak ni bru je smpai umah..on lappy skjap pgi tdi je...pastu kerumah Mama ada agenda lgi hri ni...esk pun sbuk jgk nga Mama lagi...jgn jeles ye..maklum lah kami duk dkat...nti blik msia mai duk dkat2 nga Mama n akak ye..hehe..minggu dpn pun ada prgram dgn Chef Kak Liza...mksih ye hana sdi cuba rspi akan yg main hentam je tu...
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletepagi2 dtg ngendap..nak udang tepung tu..buat supper..hehe walaupun lepas makan badan gatal tahap gaban..tak ulik nak jugakk..