Thursday, July 29, 2010

Cinnamon Rolls

Mai jemput makan roti.... tgh panas lagi nih... baru kuor oben! tapi lepas duk tonggek2 amik gambo sejuk juga.. hahahaha... akceli aku suker ngan bau cinnamon! harum semerbakk... anak bujang aku pong minat ngan cinnamon. kdg dier bakor roti sendrik, sapu butter, buh cinnamon powder n tabur gula sket. roti nih pong sedap! lembut jaaa.. resepi amik dr Happy Home Baking. dah lama polo blog tuh.. roti dier pong mengancam ko! cam nk terjojol bijik mata nak nelan! hihihi... thanx ya berkongsi resepi... utk cara yang lebih detail sila rujuk HHB. yang di bawah nih aku dah permudahkan utk rujukan sendri.

Bahan-bahan
  • 210g tepung roti
  • 56g tepung kek - hana gune tpg gandum
  • 20g susu tepung
  • 42g gula
  • 1/2 sk garam
  • 6g yis
  • 30g telur - kocok2 - baki simpan utk sapu
  • 85g air
  • 84g water roux
  • 25g butter
Filling
  • 1 tsp serbuk cinnamon
  • 30g gula
  • 25g butter - cairkan
Cara-cara
  • Masukkan bahan2 kering kemudian bahan basah ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough. dan ONkan tunggu hingga siap dan kembang dua kali ganda.
  • Keluarkan doh. Tumbuh2kan bg mengeluarkan angin.
  • Canaikan membentuk rectangle. Sapu permukaan roti dengan butter. taburkan gula yang telah dicampur dengan serbuk cinnamon. Kemudian gulung kemas. Potong 9 bahagian setiap 3cm.
  • Masukkan ke dalam loyang. (hana masukkan cup) .Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Panaskan oven. Sapu permukaan roti dengan baki telur yang dicampur dengan sedikit susu segar@air. Kemudian taburkan lagi dengan serbuk cinnamon dan gula yang berbaki.
  • Bakar suhu 180 selama 15-20min
  • Sejukkan di atas redai.

16 comments:

  1. kak hana..haku masalh tul kalau yis tu ikut gram..agak agak satu setengah sudu kecik ada tuk 6gm tuh? ngehehee..kalau org terawal komen kat sini ada hadiah tak? apa? tak de? ahh..majuk lagik..nangisssss..puk blakang kepala kak hana

    ReplyDelete
  2. eheh..penah try tp x jadik gak..malu lg nak buat..hehe

    ReplyDelete
  3. mas orang ke-3 komen ni..nak hadiah roti cinnamon tu 1 bakul...ha..ha..sedap tu roti panas2...betul ckp izah kak hana..pakai gram ni masalah sikit la kak..

    ReplyDelete
  4. to izahdaut..
    6g tuh bersamaan separuh dr yis mauripan yang sepeket tuh. sepeket 11g kan? jd agak2 jerk lah separuh peket dr tuh.. zahh..try la carik penimbang digital utk gram yg kecik2 nih... berbaloi bli.. mcm2 resepi leh buat! percayalah! percayalahhh... ewwahhh nyanyi la plak! muahahaha... weihhhh udah meroyan pulak daaa nk dpt adiah! tunggu badget lebih aku wat contest nnti er.. ciann dier! (usap2 ubun2 izah!) hihihi

    to faradean..
    akak pong kdg wat tk jd juga.. ader yg kembang setaman! bersanggul sendeng pong ade juga! muahahahahaa

    to mas..
    hahahaha... lg sorang meroyan adiah.. lenkali mas er.. jgn majuk2 tk dpt.. susah kang ati akak! hihihi... mas.. cam akak ckp kat izah tadi. nnti try la buat.. klu ade penimbang digital utk gram kecik2 lg senang nk buat mcm2.. nnti carik yer.. leh gader2 cube resepi macam2.. :)

    ReplyDelete
  5. cantik roti ko ni bedahh..
    aku penah buat tapi takde la tabur cinnamon atas tu..
    lenkali nak wat camni la pulakk..

    ada PIF ghupernyerrr..

    kapal selam aku lambat la hari ni sampai jepun..singgah hawaii tadi isi minyak..hahaha

    ReplyDelete
  6. Salam kak hana,
    Humm... semerbak bau cinnamon kat sini kak. hihi. Rupa cam kek pun ada. Memang rasa nak telan nih!

    ReplyDelete
  7. salam hana...x dpt adiah pun x pe tp dpt bun kayu manis ni pun jadik ler...leh tak? :)

    ReplyDelete
  8. agak2 brapa jam roti ni dipaksa jd model?? akekekekkee... kalo eskrim kompem jd air. keje dok menonggeng jek hikhikhik

    ReplyDelete
  9. lorrr ingat wat roll yg letak sardin :)

    ReplyDelete
  10. to TTM..
    lenkali ko jgn naik kapal selam! apa barang! lambat! gune jet turbo kuasa XXXXX baru cpt sampai! muahahahaha...
    pssstt yg cantik jerk aku tayang. yg tak cantik cam belalai gajah pong ade! duk bklg tabir maaa.. muahahahaha

    to DG..
    tenkiu DG! jom jemput makan skali.. :)

    to indahouse..
    salam nur... sedap nurr.. bukak oben jerk baunyer semerbak satu rumah! jom gebang2 bwh pokok taugeh sambil mkn roti ngan kopi panas! hihi

    to deliah..
    salam del.. sib baik del tk merajuk! hihihi,.. meh meh amik roti nih! makan pelan2 yer.. kang tercekik! hihihi

    to jika..
    hahahahaa... dah ler paneh gler tepi tingkap tuH! rasa nak cepat jerk klu tonggek2 tuh! tak tahan weiihhhh! berpoluh! muahahaha...

    to k.nor..
    sardin xdeeeeeee.. huh! mencik tul taw!

    ReplyDelete
  11. lapor...lapor...bak roti 2-3 ketui, hehehe... penah jgk buat cinnamon roll ni guna resepi k.yani MyR. Tp mkn sorang2 jer la sbb org rmh x suka cinnamon.

    ReplyDelete
  12. wah..wah..wahhh,pandai betul dak hana ni buat roti...akak sampai loni tak pandai2...huhuhu

    ReplyDelete
  13. salam hana,

    sedapnya bau cinnamon..sampai sini...mmmmm

    akak dah lama tak meroti...maklumlah senang nak dpt hehehe...

    ReplyDelete
  14. comeinya..mcm tk nak makan...

    ReplyDelete
  15. kiut miut rupa roti akak ni..harus rupa dia pon sedap kan? tp nk wat roti ni nk kene wajib ada breadmaker ke kak? siap leh set utk dough bagai..klu manusia yg xbp ckp equipment ni leh tak nk try wat?? :D

    ReplyDelete