Sunday, July 4, 2010

Citrus Chiffon Cake

wat nih juga utk adik2 yasinan malam tadi... cam kesian la pulak bg kuih nifis tuh jer! takpe la.. mak kata, sedekah2 kat orang banyak pahlenya... masa tgh tunggu cipon nih msk, aku kol mak aku! mak pong tgh bakar kuih gak utk kenduri and customer order .. waduuhh mak aku skrg nih kok dah jd tokey kuih sejak aku xde! alhamdulillah rezeki mak.. klah! jom layan resepi... gabungan lemon dan oren perghhh bau pong dah tau! apatah lg rasanya... cedok resepi dari sini.

Bahan-bahan
Bahan A
  • 3 biji kuning telur
  • 1 cawan tepung kek - hana gune tepung SRF
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sk garam
  • 1/3 cwn jus oren
  • 5 sudu makan minyak jagung@minyak masak
  • 2 sudu makan parutan kulit oren - hana ltk 1sm je
  • 2 sudu makan parutan kulit lemon - juga 1sm je
Bahan B
  • 3 biji putih telur
  • 1/2 sk tartar
  • 1/4 cawan gula halus
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 175darjah.
  • Satukan tepung, baking powder dan garam. Gaul rata dan ayak.
  • Dalam mangkuk, kuning telur dan gula kacau menggunakan whisk sehingga gula larut. Masukkan bahan yang di ayak, kemudian parutan kulit oren dan lemon, jus dan akhir skali minyak. Ketepikan.
  • Putar putih telur hingga berbuih. Masukkan tartar dan gula sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga kembang dan meringue@soft peak (diterbalikkan tak jatuh!).
  • Ambil setengah putih telur dan kaup balikkan menggunakan spatula ke dalam adunan kuning telur. Kemudian tuangkan adunan ke dalam mangkuk putih telur yang berbaki tadi. Kaup balik lagi hingga sebati. Jangan over mix yer! Adunan akan kelihatan lumpy dan nampak seolah berketul2.
  • Tuang ke dalam loyang chiffon. Loyang tak perlu dilengser dengan minyak! agar kek dapat `memegang` loyang tersebut semasa proses mengembang.
  • Bakar selama 40-45min atau hingga masak.
  • Terbalikkan kek sejurus keluar dari oven. Sejukkan di atas redai sehingga benar2 sejuk baru sisipkan dr loyang. Potong menggunakan pisau berjeriji agar kek kelihatan cantik.
  • Sedia dihidang.
  • 1 cup cake flour (not self-rising)
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 large eggs
  • 5 tablespoons canola oil
  • 1/3 cup fresh orange juice
  • 2 teaspoons finely grated fresh orange zest
  • 2 teaspoons finely grated fresh lemon zest
  • 1 teaspoon vanilla
  • 1/2 teaspoon cream of tartar
  • 1 cup cake flour (not self-rising)
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 large eggs
  • 5 tablespoons canola oil
  • 1/3 cup fresh orange juice
  • 2 teaspoons finely grated fresh orange zest
  • 2 teaspoons finely grated fresh lemon zest
  • 1 teaspoon vanilla
  • 1/2 teaspoon cream of tartar
  • 16 comments:

    1. tak kebah lg demam cipon ek.. akak nak buat gak, tp versi lain.. kena tunggu beli telur baru dulu :)

      ReplyDelete
    2. Salam Hana,
      Rajinnya buat chiffon cake...akak mmng peminat setia kek ni....nak wat jugalah....uwaa abng awk dah nak balik ya....bawa oleh2 apa dari US tu ya...semoga selamat sampai ke Jepang...

      ReplyDelete
    3. to k.nor..
      istilah demam tuh dah tk sesuai la kak! rasanya normal kot sbb tak jemu2! klu bleh nak ari2! muahahaha... aaa kiter tau versi apa! coffee kan! hihihi

      to k.yatie..
      salam k.yatie..haah dah on d way nih nak sampai japang! hihi.. mudah2an selamat sampai.. tima kasih kak yer.. nah! cipon sepotong! hihi

      ReplyDelete
    4. Wahhh..kak hana..rajin betul buat kek chiffon...

      Cepat skit balik mesia...duk jiran dgn sue na..kenyang perut hari2 makan sedap2..wahahahhaaa

      ReplyDelete
    5. rajinnya ngko menyiffon ye ina... aku ni loyang nyiffon lom pecah dara lg, aku pon lupa mana aku simpan.. kakakaka... adoi laaa... gebu jer tgk chiffon tuh!...

      ReplyDelete
    6. salam
      terjumpa blog cik hana while blog hopping.Nice,will visit again esp.utk resepi yang nampak sedap berselera.

      ReplyDelete
    7. rajinnya kak hana menchiffon, rasa sepotong boleh kak, nampak sedap tu...laling akak nak balik ye..

      ReplyDelete
    8. coffee?? ohh tidak, silap tu :)

      ReplyDelete
    9. salam hana..dah mandi?pakai minyak wangi?hehe jap lagi cik abe nak balik tu...nak buat jugak lah kek ni:)

      ReplyDelete
    10. wooo...bestt nyerrr tgk kengkawann buat berbagai versi kek.....teruja nak buat skali niee...

      ReplyDelete
    11. wooo...bestt nyerrr tgk kengkawann buat berbagai versi kek.....teruja nak buat skali niee...

      ReplyDelete
    12. assalamualaikum kak hana..ooo kak hana ari ni mewangi seharian lah ye..almakelumlaaaaa..kak hana...saya kembaliiiiiiiiii... wiinduuuu.. ha ah..lipis dekat aaa gak sekitar2 sipi2 umah si sitot tuuu

      ReplyDelete
    13. slm...hana,waduhh..gebussnyer ciffon ni,ida lum pernah cuba lg ciffon menciffon ni..maklumla kat sini baru nak mula msk mmsk benda2 yg advance ni.ha..ha,mana nak nak dpt cream of tartar halal kat Japan ni ya..Hana import dr Mesia ke?

      ReplyDelete
    14. nak buat kek cipon jgk tp takde loyang cipon. mggu sudah nmpk kek cipon cokelat kt sini, xcited sgt terus bantai loyang biase. bantat/mendap sket la kt tgh (agknya tu psl loyang cipon lobang kt tgh...hehe). sib baik licin jgk kek mendap tu..klu gebus gebas, jwbnya mesti x cukup kot.... keh keh keh...berangan dh ni...

      emh...loyang cipon ni saiz brp yer..?

      ReplyDelete
    15. gebu nya..kalah Mat Gebu...

      ReplyDelete
    16. rajin btul kak hana wat chiffon sakng...yg pastinya saya jeles tahap gaban...saya xleh nak buat sbb kat sini xde bahan...lepas ni kalo kak hana wat lg, ain denda akak kena pos kat ain sebijik chiffon...ngeh ngeh ngeh

      ReplyDelete