Thursday, April 28, 2011

Blended Orange Cake

Salam dan selamat sejahtera buat semua pengunjung hanamemories.... nampaknya aura membaking sudah mula berbunga2..... tp jgn sangka terlalu jauh panas hingga ke petang.. takut mendung di tengahri.. hihi..... akceli ramai yang kene demam kek oren nih kan.. nak join jugak la wpon duk ranking tercorot! haha.... disebabkan senang main blender ajer tertingin pulak nak mencuba.. mixer mmg takde lagipong! hihi.. lgpon nak pulangkan mangkuk jiran yang dah berkurun lama tuh, tak geti2 ker makcik bedah nih nak memulang! haha.... resepi nih jelin2 dari dapur kak.Nur SG... makin mengancam food kak.nur skrg ye.. terpegun gtu! and thanx to kak.fida myresipi.. aku buat ikut sukatan yang tertera tuh yer.. tp agak geseng sket coz lom geti lg nak baca 'mood' oben baru yang di terima secara pree.. hahahaa... kek nih mmg sedap dan moist lebih2 lagi sbb aku campurkan dengan butter...

Bahan-bahan
  • 1 bji buah limau - hana perah ambil jus, kulit ambil yg kaler oren shj utk elakkan kek pahit
  • 1 cawan minyak - hana letak 1/2 cwn butter cair, 1/2 cwn myk msk biasa
  • 2 cawan gula halus- hana letak 11/4 cwn - next time nk kurangkan 1 cwn je
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum* - hana guna tepung SRF + 1sk baking powder
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
Cara-cara
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  • Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  • Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  • Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

46 comments:

  1. hmmm,sedapnya bau oren!! :D

    tgh hjn ni,lapo

    ReplyDelete
  2. wahh dah start dah enjin membaking kak...bagusx2...ramai dh yg buat kek ni..tapi saya lum juga buat lagi...hehe

    ReplyDelete
  3. wahh dah start dah enjin membaking kak...bagusx2...ramai dh yg buat kek ni..tapi saya lum juga buat lagi...hehe

    ReplyDelete
  4. Apa khabar Hana...

    Dah sampai ke angin mengekek..moga terus dan terus dapat mengupdate blog ni..selalu i follow..

    ReplyDelete
  5. Assalam hana..bestkan bau kek oren ni..akk blender semua sekali je, ok tak pahit atau pedau heheh...gebuss kek hana tu. akk pun baru pas bakar kek ni lagi hana, suka resipi yg simple heheh

    ReplyDelete
  6. Hai hana harap seisi keluarg semua sihat ye...
    sdp kan akk pun ingat nak buat lagi leee rasa oren yg sdp..budak 2 pun suka sagat...rasa buah yg asli tu hemmmsemerbak baunya

    ReplyDelete
  7. Hanaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...bila boleh ke rumah akak ni eh..bawak kek oren sekali taauu..hahaha...Kotak2 sume dah clear ke blum...nak pinjam tangan akak ke xnak? Heheheh...Ko xyah la paksa2 diri jadi superwoman..kang Darwish kemana, Danial kemana, Danish kemana...hahaha...ko jadi Catwoman pun kira ok dah tu...akak pun ikut dan jek...hehehe..muaaaahhhh! X sabar nak gader2 dgn ko nih..rasanya lepas 1 Mei la kot eh..byk sgt acara skrg ni haaa...hehehe

    ReplyDelete
  8. salam hana..mokwo pun dah buat kek nih..tapi tak leh tayang coz hakak punye bantat !! tu lah baca resepi tak betul2..dia sruh buh 1 sudu besar , mokwo buh 1 sudu kecil baking powder !! :((
    next time hana blend jerr sekali dgn kulit2 tuh..memang tak pahit langsung, but make sure potong buang dia punye core yg tengah2 sekali dgn biji2 nyer
    kirim salam muah2 kat darwish yg dah selim tuh yeh!:))

    ReplyDelete
  9. sedap..wangi je... jarang masak ye skrng ni...?...hehe

    ReplyDelete
  10. salam cikgu hana....

    wahhhhh... bestnyerrr... dah ada sessi bertukar2 piring & mangkuk nampaknyer tuu...... hehehe... i likeeee.... !
    ehh.. jangan kata cikgu hana yg tercorot... kakak mu ini rasanya yg paling corot... oren pun belum beli lagi tauu!! nak buat jugak.. tp tunggu minggu depan atau depan se lagi kot.. hehe..

    ReplyDelete
  11. cikgu! bila nak tukar2 piring kat sini pulak? :)

    ReplyDelete
  12. akak...mas pun nak tukar2 piring ngan akak....
    terubat rindu tengok kek oren tu...
    cantik la gambar kek oren tu...
    memikat hatiku...
    sedappkan kek tu..
    mas pun suka....

    ReplyDelete
  13. Hana, nampak lembut je kek oren tu...
    Hana plan2 panaskan enjin oven tu...nanti laju lepas ni..hi..hi..

    ReplyDelete
  14. cantik kek hana ni..
    dah mula membaking ya..
    betul kata mamasya, nanti laju aje lepas ni..heheh

    ReplyDelete
  15. Akak tak terbuat2 lagi kek ni..lagilah corotttt...kih3...cantiklah kek Hana tu...rasa nak ngappp jek.

    ReplyDelete
  16. assalam hana...bestnya tengok sana sini ada kek oren...bila la nak berjangkit kat dapur akak pulak...huhuhu

    ReplyDelete
  17. salam hana...boleh guna blender ka...kek kek yg lain pun hana guna blender ka...

    ReplyDelete
  18. a'ah laa makcik loyang..betul kate kak rosaliza tu..tak pahit.walaupun buh semua skali kecuali bijik..
    memula risau pahit gak..skali beranikan diri je letak..hehe
    nampak comel laa kek itu..

    ReplyDelete
  19. haa.. dh stat membaking tu.. moga panas smp petang hari2 seterusnya.. hihi

    ReplyDelete
  20. wow nmpk gebus kek oren hana ni,bau harum semerbak kan time dok bako tuh..betul kata kak rosa n hasue tu,kek ni xpahit walau dilebur suma sekali kecuali empulur putih n biji.Meh la bertuko piring ke sini plak..

    ReplyDelete
  21. suke tengok kek2 akak..nampak cam sedap... ade gak yang saye dah try wat....tq kak///

    ReplyDelete
  22. salam mama..mamtok ada buat puding roti sebelum kek keledek tuuu sedappp kak ikut resepi dr hana.. tahun lepas lagi kak simpan baru dpt buat..
    kek oren tu kak pun dah buat..tapi pahit sikit sbb tka buang yg depa suruh buang hahaha nanti kasi kak ummi np phone kak ilah ya kalu ummi minta...

    ReplyDelete
  23. Hello Kak Bedah!

    Buek apo tu??Patut la mlm tadi tidur tak lena mandi tk basah ghuper nya org jauh sebut2...eh Darwish tk sebut2 nama auntie ke??

    Hanaa, jgn puji2 nanti 'm....k'akak kembang setaman gitu...hehe.Dak kuntaw masih nangis lagi ke?

    ReplyDelete
  24. salam hana..cedapnye kek oren..hati dh berbunga2 membaking ye..teruskan niat suci tu...hehehe

    ReplyDelete
  25. Assalamulaikum adik ku Hana

    Dah membaking nampak, pas ni berderet2 lah menu kek semua keluar.. hihihi. Bukan Hana yang tercorot, kak ct pun masih lom buat lagi. resipi kek ni jatuh no 5 jauh lagi tu.. hehehe. Ingat kalau dah sihat arini nak buat gak.. insyaAllah :D

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum,,,
    Pos sikit bunga2 tu ke penang yea.

    ReplyDelete
  27. gaooouuuuu.....ni tgh terlenjit nak wat kek.ari tu jd wat kek.penh wat kek guna blender.tpiiii...tak segemu kek ko.ati ku gurinda kalo wat leh sama ka gan kek ko???hummmm

    ReplyDelete
  28. kabare.. dah stat membaking.. akk tgh malas2 ni.. huuu.. blik kg bila?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Hana...eehh dah start membaking ya.. sedap tengok kek oren tu..bli nak bleh buat ni...

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Hana,
    Minggu ni demam kek oren blended nampaknya, akak aja yg lum try....
    nih akak bawa nasi beriani, leh ker nak tukar ngan kek oren tu

    ReplyDelete
  31. This orange cake must be yummy! Love the flavour & the cake is perfectly baked.

    ReplyDelete
  32. Wow, nampak sedap. Dah tu mudah jer nak buat dia, cuma guna blender. Kalau tak buat takleh ni.

    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  33. Salam....Hana
    Izinkan saya copy resepi ni yer....senang buat kek ni....

    ReplyDelete
  34. salam ina..

    akak pun dah try buat kek ni.. mmg sedap.. tp akak punya dah abih.. Ina punya ada lagi ke?.. minta sepotong.. ehehe

    ReplyDelete
  35. hmmm nk cuba gak tp bila ler ntah..resepi dah salin oren dah beli.....hmmm hulur pinggan kat akak jer la bleh?...hihii

    ReplyDelete
  36. uish...senang beno gaya membuatnye yek mek....bahan pun x banyak.loyangnye beso mane mek??? nak trylah!

    ReplyDelete
  37. adakah aku yang paling lambat sampai tp hana baikkan,kalau lambt pun utk 'anak ular' hana simpan kan,kan :)))

    *banyak cantik,klu nak buat la sendiri sana..haha,cam tau je tu yg hana nak jawab :)))

    makcik,sibuk eh bl dah sekolah.sure rindu kat anak2 yg tpaksa letak kat pengasuh.blh bygkan..anak2 dah ok semua,dah blh sesuaikan diri..smg semua ok..muahs2 kat baby bam2 :)

    ReplyDelete
  38. Dah letak kepala atas bantal tetiba mimpi lak kat besan dgn menantu, terus datang sini.....bila nak berkunjung ke miri hantor rombongan...kikiki

    ReplyDelete
  39. salam hana..saya dah buat kek ni isnin lepas, saya ikut cara hana..Alhamdulillah menjadi dan sedap..husband dan anak pon kt sedap..oh ye, saya tambah oren sunquick 1 sudu makan nak bg masam skit even gula 1 cawan pon still manis lg..then baking powder saya agak takut utk letak 1sb hanya letak 1st lebih skit..hehehe

    ReplyDelete
  40. Yuhuuuu kak Hana.... dah mula baking2 ye... pinggan aii bile nak hantor balik? suruh Darwish je hantarkan pon takper...hehhehe... :) terliur tgk kek oren uuu tuh :D
    Ijan

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum...kak oo kak...ni kek oren dah siap...hr tu dtg sekodeng n ambik resepi...

    ReplyDelete
  42. cikgu ina...slmt hr ibu!!

    dpt hadiah apa kali ni.klu x dpt, tunggu hr guru ya..:))))

    ReplyDelete
  43. tekak tgh pahit2 ni, bestnye pekene kek oren ni hehehehe

    ReplyDelete
  44. cikNor nk try buat ler...mcm senang jer (^_^)

    ReplyDelete
  45. Salam perkenalan.
    Saya minta izin jengok2 blok ni n cuba2 resepi2 d sini.
    Nice,menarik n resepi yg mudah d ikuti.
    TQVM

    ReplyDelete