masyaAllahh.... mmg panas btol arini.... dapat pulak makan rojak! perghhh! ready siap2 satu jug air sejuk kat tepi! hahahaha.... dah lama ngidam nak makan rojak ulek kak.asma nih. haiihhh pantang dipelawa mmg laju ajer! sape yang lum penah try tuh, try lah! kompom menyengat! kangkung nih plak hasil cucuk tanam si bakal petani moden kat ruang balkoni. lihat sajer kangkungku yang sedang kepanasan tuh! nasib ko la kangkung! tak sempat meninggi lagik tuan ko dah rakus nk tebas! hahahaha.... tima kasih juga wat penyumbang benih! *wink *wink! meh tengok resepi kak.asma nih. nak tengok cik kak kiter mengulek tgk sini yer! power ranges punyer! kikiki.... thanx kak!
Bahan-bahan
bahan bahan untuk diblend: - hana tumbuk lesung
- 3-4 keping lada kering buang biji(rebus atau rendam dengan air panas-akak rebus kejap)
- 5-6 biji cili api
- sedikit belacan(dibakar)
- gula(agak agak ye-selalu akak letak banyak juga)
- air limau kasturi
- air asam jawa(perah dengan air masak)
- petis udang(1/2 botol)
bahan lain:
- kacang tanah digoreng,toskan dan diblend kering separuh halus separuh kasar2
- 1 biji timun
- 1/2 biji nenas masak
- sebiji sengkuang
- daun kangkung dicelur dulu
- taugeh dicelur juga
- tahu di goreng dahulu
Cara-cara
- blend hingga sebati semua bahan.keluarkan masukkan kedalam mangkuk besar.
- tambahkan dengan kacang tanah.
- hiriskan nenas,timun dan sengkuang .gaul rata
- masukkan daun kangkung yg dicelur bersama tauge.akacau lagi.baru masukkan tahu dihiris..gaul hingga sebati..boleh laa dihidang..
Salam akak erma bawa rojak buah.. kita tukar.. teringat K.leha M.A.K jual.. Rojak Petis.. lepas gtg royg mmm best... tukar yer
ReplyDeletemasyallah..banyak pulak godaan orang berpuasa ni kihkih..mintak..mintak banyak:)
ReplyDeletekak hana, dah makan rojak yang akak bawa tadi, ni datang nak minta tambah..boleh ke...nampak sedap sangat...
ReplyDeletekak hana...penat2 mas memunggah, tetiba jer blog bleh buka balik...adus....geramnya...dah 2 minggu menunggu baru ok....macam mana ni,
wahhh kangkung dah dituai.. kesian kangkung2 tu, kemetot lg dah kena cantas :P
ReplyDeleteto halamanku..
ReplyDeletesalam ma.. owhh kisahnyer rojak buah td yer! nampak kat tingkap dapur jerk! hihihi... tak igt la ma kisah tuh... maybe lps akak kuor kot..
to cikmanggis..
kakak pose yer! dugaannnnnnn... kikiki.. slamat bbuka kak! buka apa tuuu??! hehe
to mas..
laaaa dh boleh bukak plak ker? ishh blogspot nih pong satu lah! nyusahkan pelanggan la plak.. xpe mas.. satu tuh bior wat back-up! kang apa2 hal lg pas ni senang sket...
wah wah sambal ulek... ulek tuh ape kak hana? hehehe... :D
ReplyDeleteijan
copstikkah itu disisi pingganmu itu? cantik!!
ReplyDeleterojak petisssss....syok ni. dulu suka sgt beli. dibungkus dlm bekas polisterin burger tu. adeh, lama la x makan...mau meleleh air liur ni. camne nk buat ni kak oii...mana aku nk cari petiss... huhuhu....
ReplyDeleteto k.nor...
ReplyDeletemuahahahahaa... nasib ko la kangkung kan! dapat tuan yang rakus camni! kikikiki
to ijan..
ulek tuh maksudnyer hmmm camne nak ckp melayunyer yer! di gesek2! ishhh sesuai ke makna tuh! hahahaaa...
to naj..
pssttt tuh bukan chopstick yang! tuh eksen jerk posing! sebenonyer tuh fork wat cucuk buah! hahahahaa
to ina..
tuh kesah pasor malam la kan buh lam polisterin! mmg daku pong terhingat2 saat itu! hihihi... perghhhh... eh! xde stok yer? akak ader dua botol nih! nak tak??? hihihi
wallaaa...kemencer lho delok rojak ulek mu..wesss tho arep sitik waie..semlm soh siben tengok rojak ulek akak tu..heehheee dah sampai jepun yoo.minum sirap limau perghhh ..
ReplyDeletesalam kak hana.. sip baek i sdh bbuka br bukak blog klu ndak mau'y mele2h air liur i... klu d indonesia i tgk gula 2 dewrg guna gula merah,,
ReplyDeletebab meng'ulek i xretiiii..tumbuk ajer la ulek moderen..hahaha
(kes tjangkit drama Cahaya guna i,u..)
salam hana...
ReplyDeleteAdoii, koo tau tak, aku merenung skrin laptop ni sungguh2 koo, nengok rojak mu itewww..termenggoda sangat..nasib baik tak termengandung..ahaks...
ulek...mayang di ulek..ulek dengan jala jemala...eh ye ke? putri dua berbaju tidor, tengah pandang laptop terbelek belek, sebab teringin nak makan rojak ulek..boleh gitu..hahahhaa.. yelekkk!!!??
ReplyDeletewah!hana...aduh...duh2,sedapnyer,ni memang feberetku,apa2 jenis rojak pun kita suka..maklum ler,asam2 ni ni kita suke...nak sikit
ReplyDelete