Bahan-bahan
- * 2 ekor ikan bawal (atau ikan apa2 yg sedap digoreng)
- * 1/4 cawan tepung serbaguna
- * 2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
- * minyak utk menggoreng
1. Bersihkan ikan dan keringkan.
2. Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
3. Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
4. Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan
UNTUK SOS
- 5 ulas bawang putih ~ dicincang
- 3 ulas bawang merah ~ dicincang
- 5 bj cili padi hijau ~ diicincang - hana tk ltk cume buh cili kering ja
- 5 bj cili padi merah ~ dicincang - pon tk ltk
- 3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
- 3 sudu besar sos tiram
- 1/4 cawan cuka
- 3 sudu besar sos ikan
- 2 - 3 sudu besar gula
- garam secukup rasa
- 1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
- 1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
- minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
3. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
5. Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.
kak hana,2 ekor je ke ikan tu, mas nak ambik sekor ni,nak makan dengan nasi goreng...nampak sedap la, nanti2...nak try buat juga la...
ReplyDeletehihihi... haah mas! dua ekoq ja size ikan kembong biasa.. heeee.. try la mas... sedap gak!
ReplyDeleteinnalillah..ikan mati ternganga tuh!!kena goreng tengah nguap ke kak hana..kekkekekek.udah lama den nak torai ikan nih, tapi sos ikan tak de, kalau tak letak sos ikan terjejas banyak tak rasa dia..jawab ikhlas tau..jgn suh aku letak sos kamben plak...
ReplyDeletehahahaha... aku rasa wajib ade sos ikan tuh! sbb itu pong penyumbang resepi utama lam masakan nih! ko tulih ler kat dahi ko besor2 bior tak lupa kang klu g kedai! muahahahaaa.. ikan tuh sempat mengucap taw! mati dlm imannnn.. hihihi
ReplyDeletekita plak bru jer abes daun limau smlm. x kn nk ganti daun lain plak kan....nti jd nama lain plak kn resepi ni, hua hua hua....
ReplyDeletebleh dpt stok lg tak tuh?? sini ade gak jual..tp biasa ar pesen sejuk beku! mahait plak tuH! kan syok klu dpt petik2 kat pokok gtu kan kan... huhuu
ReplyDelete