Thursday, July 22, 2010

Ikan Goreng Sos Daun Limau Purut

semalam duk pandang2 ikan ira@wanieyra terus terbekenan.... ader ikan dua ekoq leh la goreng ngan sos nih... tapi termasin sket! huahuahuahaa... sib baik tak buh garam lagi! terpakse la ejas sana ejas sini.. arini melayan gamba kat dapur jerk! bukan kat` studio` yang sepatutnyer! angle kurang sentimentel value! hahahaha... ppon tima kasih wat kak.nor yang ceduk resepi nih dari buku masakan thai. juga leh tgk kat dapur k.yani yang menjadi menu peberet anak2nya.

Bahan-bahan
  • * 2 ekor ikan bawal (atau ikan apa2 yg sedap digoreng)
  • * 1/4 cawan tepung serbaguna
  • * 2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
  • * minyak utk menggoreng
Cara-cara

1. Bersihkan ikan dan keringkan.
2. Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
3. Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
4. Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan

UNTUK SOS
  • 5 ulas bawang putih ~ dicincang
  • 3 ulas bawang merah ~ dicincang
  • 5 bj cili padi hijau ~ diicincang - hana tk ltk cume buh cili kering ja
  • 5 bj cili padi merah ~ dicincang - pon tk ltk
  • 3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1/4 cawan cuka
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 2 - 3 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • 1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
  • 1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
  • minyak
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
3. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
5. Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.

6 comments:

  1. kak hana,2 ekor je ke ikan tu, mas nak ambik sekor ni,nak makan dengan nasi goreng...nampak sedap la, nanti2...nak try buat juga la...

    ReplyDelete
  2. hihihi... haah mas! dua ekoq ja size ikan kembong biasa.. heeee.. try la mas... sedap gak!

    ReplyDelete
  3. innalillah..ikan mati ternganga tuh!!kena goreng tengah nguap ke kak hana..kekkekekek.udah lama den nak torai ikan nih, tapi sos ikan tak de, kalau tak letak sos ikan terjejas banyak tak rasa dia..jawab ikhlas tau..jgn suh aku letak sos kamben plak...

    ReplyDelete
  4. hahahaha... aku rasa wajib ade sos ikan tuh! sbb itu pong penyumbang resepi utama lam masakan nih! ko tulih ler kat dahi ko besor2 bior tak lupa kang klu g kedai! muahahahaaa.. ikan tuh sempat mengucap taw! mati dlm imannnn.. hihihi

    ReplyDelete
  5. kita plak bru jer abes daun limau smlm. x kn nk ganti daun lain plak kan....nti jd nama lain plak kn resepi ni, hua hua hua....

    ReplyDelete
  6. bleh dpt stok lg tak tuh?? sini ade gak jual..tp biasa ar pesen sejuk beku! mahait plak tuH! kan syok klu dpt petik2 kat pokok gtu kan kan... huhuu

    ReplyDelete