RESEPI CHILI CRAB
source: hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3-4 ekor ketam size sederhana - belah dua cuci bersih
- 10-15 tangkai cili kering - ikut kepedasan masing2
- 1/4 biji bawang besar kuning @ 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- air asam jawa
- sebiji telur
- gula dan garam
- Rebus@celur cili kering dengan air panas. Basuh dan toskan.
- Blend cili bersama bawang merah dan putih.
- Panaskan minyak (minyak lebih sket dr tumis biasa), tumis bahan blend hingga pecah minyak dan cili masak. jika kering tambahkan air lg..Masukkan air asam jawa. Gaul.
- Masukkan gula dan garam. Masukkan pula ketam.Gaul.
- Masukkan sedikit air dlm 1/4cawan. Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak dan cili agak kering. sesekali balik2kan takut hangus bhgn bawah.
- Buka penutup, kecilkan api, kocok2kan telur dan siram atas ketam. Gaul mesra. Matikan api.
- Hidangkan dengan menaburkan daun bawang/ketumbar.
wah org 1st komen ni..hihiih
ReplyDeletemmg best la ketam masak cam ni k.hana=)td kat tv ade masak camni..hihihi
Hana..sedap!! Nih my fav dish..
ReplyDeleteperhhhh....merahnya...nmpk pedasss..compom ke kurang pedass kak..he..he...
ReplyDeletewahh..che amzah boleh geng ngan hubby mas, hantu crab.....
akak...nak 2 sepit, satu tak cukupp la..he..he...
to zawani..
ReplyDeletetahniah tahniah... sila junjung piala emas anda.. kikiki... tv tuh tiru aku sebenonyer..kekekeke
to zatil..
jom meh sini mkn sama2... nah! basuh tangan... kekeke
to mas..
klu masak cili tuh btol2 msk tk pedas la mas.. klu ko tau nak cepat ajer, sendrik tanggung! kekekeke... dua bayor lebih! hihihi
sedaaap... mantabs pedasnya
ReplyDeleteahh.. makasih..
ReplyDeletesedap lunch hari ni bersama en crab.. kelesss!!
Salam Kak..meleleh air liur aku tgk chili crab ni..nak sekor boleh ke...hu hu
ReplyDeletedap nya!nak carik hammer sat kikikih
ReplyDeletecrab masak pedas2??...
ReplyDeletenampak merahnya tu cam pedas tahap cipan tu hana..camne pak belalang nak krup krup krap crab tu..tak menyenggau ke bibir pak belalang?
ke ,,guna hammer??..kekeke
wow!! sedap nampak ketak tu....
ReplyDeletelama akak tak masak ketam... frust sbb penah beli kena ketam tak fresh.. geram jek..! coz ketam ni tak mcm ikan kita boleh tau fresh ke tak fresh dengan tengok mata & picit badannya.. ketam ni.. ketak fresh ke tak nampak mcm sama je.. skrg ni barulah akak tau sikit2.. nak beli ketam kena cium dulu baunya.. hehee.. kalau ada bau sikit busuk tu.. takyah le beli..
sedapnya ras terliur sya. nank nak cuba ye.
ReplyDeletemmmm terliurnyer kak.. sedaptu...nyum2 kak bla balk m'sia.. lama x jumpa akak he he eh
ReplyDeletemeleleh air liur tengok ketam ni. tapikan, kat rumah akak, jarang masak ketam coz hubby tak suka. dia kata leceh nak kopek. ishk! potong stim sungguh. padahal ketam la yg paling sedap :(
ReplyDeletesedap tp lecehkan nak makan ketam nih, nak ketuk segala bagai...
ReplyDeletesedapnya lama tak msk mcm ni...ketam kat sana murah ke?...kat sini semua frozen jer import luar jer.
ReplyDeleteOishiisoudesu. Saya pun suka bila tangkap ketam buat masak cili.
ReplyDeletesalam hana..apa kabar?lama x singgah kt sini.selamat tahun baru 2011 yer!kt umah k.atie jarang masak ketam...depa malas nk kopek kulitnya..ngee
ReplyDeletekepit sebelah ape classss...nak 2 ekor baru ada clas,wakakakakaka..... merah itu berani,sbb tu ketam tuh berani kena cili dgn kak hana...hehehheeh
ReplyDeleteHana,
ReplyDeleteKau telah membunuh hatiku!!!!
Ko tau aa winter2 crah tidoq!!!huwaaaa
Salam hana..sepit pun sepitlah hana, janji dpt merasa mskan mama darwish ni...eh apa yg rambu2 kat atas en crab tu hana...
ReplyDeletemueheheh cik crab sudah mari, kasik aku seketui, sepit tak mo..aku penat arrr kunyah si sepit tu, ko rhajin, kopekkan aku isi dia jer..heheh
ReplyDeletemak belalng o mak belalang..minta penyepit pun jadi lah..nak rasa hehe
ReplyDeleteadussss sedapnyer.... dah terliok dah ni... tak leh tahan! sepit pun sepitlah.... nasib baik dlm perut tak de isi klu tak aiii... meleleh aje lah ayak liur....
ReplyDeleteaduiiii dap nye...Nak sikit Hana..
ReplyDeletesalam hana.... mmg marbeles... hehe... tu ari umah mak ana pun ada dok masak ketam gak.. tp versi lain la...huhu... nanti nak try resepi hana ni plak... nampak mengaum je merah cili tu... sure sedap mengatah sambil tgk tv.. hehe
ReplyDeletetak ku sangke ku menjulang pingat emas...wakakkkakakakak
ReplyDeletenampaknya malam ni musti ku mimpi crab nih....sedapnyaaaa
ReplyDeletealoooooooooooooooooo, sampai hati ko hana.....tinggalkan kulit si kitam tu jer kat I.........uwaaaaaaaaaaa.......kantoiiiiiiiiiiii..aku dah agak dah, sekali hadap jer....licinnnnnnnnnn......mauhahaha...!!
ReplyDeletekak ana...ini mmg btul2 mencili....srrrrrrrrrrrr..oedasnyer :P
ReplyDeleteHana, amboi merah menyala siketam ni...eh kak nur nak masuk dlm list...selalu masuk dlm waiting list aje...nanti mesti nak cuba...sabor dulu.
ReplyDeleteNak tetam jugakkkk!!! jelesnye :(
ReplyDeleteIjan
kak hana.. ni 1st time tgal komen..
ReplyDeletesy dh try buat.. sedap sgt.. smpi x cukup2 utk sumeorg..
resepi marble choc cheesecake tu pun dh try.. superb!! :)