Wednesday, January 5, 2011

Chili Crab

nih btol2 mencili en.crab! tadak buh sebarang mak nenek sos..cume bhn2 asas wat sambal and buh telur kasi pow sket...akceli hubby minat gler cili crab... since smlm nmpk en.crab yatt terus toing datang idea... mmg harus di cili en.crab ku itew... nmpk cam pedas, tp xde la pedas mana, coz pak belalang tk tahan pedas..tak mcm mak belalang... tp sejak ader budak nenen nih, kene kurang2 la sket... jemput amik kepit sorang sebelah... nak resepi versi yatt pong boleh.. rujuk sini.

RESEPI CHILI CRAB
source: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 3-4 ekor ketam size sederhana - belah dua cuci bersih
  • 10-15 tangkai cili kering - ikut kepedasan masing2
  • 1/4 biji bawang besar kuning @ 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • air asam jawa
  • sebiji telur
  • gula dan garam
Cara-cara
  • Rebus@celur cili kering dengan air panas. Basuh dan toskan.
  • Blend cili bersama bawang merah dan putih.
  • Panaskan minyak (minyak lebih sket dr tumis biasa), tumis bahan blend hingga pecah minyak dan cili masak. jika kering tambahkan air lg..Masukkan air asam jawa. Gaul.
  • Masukkan gula dan garam. Masukkan pula ketam.Gaul.
  • Masukkan sedikit air dlm 1/4cawan. Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak dan cili agak kering. sesekali balik2kan takut hangus bhgn bawah.
  • Buka penutup, kecilkan api, kocok2kan telur dan siram atas ketam. Gaul mesra. Matikan api.
  • Hidangkan dengan menaburkan daun bawang/ketumbar.

32 comments:

  1. wah org 1st komen ni..hihiih
    mmg best la ketam masak cam ni k.hana=)td kat tv ade masak camni..hihihi

    ReplyDelete
  2. Hana..sedap!! Nih my fav dish..

    ReplyDelete
  3. perhhhh....merahnya...nmpk pedasss..compom ke kurang pedass kak..he..he...
    wahh..che amzah boleh geng ngan hubby mas, hantu crab.....
    akak...nak 2 sepit, satu tak cukupp la..he..he...

    ReplyDelete
  4. to zawani..
    tahniah tahniah... sila junjung piala emas anda.. kikiki... tv tuh tiru aku sebenonyer..kekekeke

    to zatil..
    jom meh sini mkn sama2... nah! basuh tangan... kekeke

    to mas..
    klu masak cili tuh btol2 msk tk pedas la mas.. klu ko tau nak cepat ajer, sendrik tanggung! kekekeke... dua bayor lebih! hihihi

    ReplyDelete
  5. ahh.. makasih..
    sedap lunch hari ni bersama en crab.. kelesss!!

    ReplyDelete
  6. Salam Kak..meleleh air liur aku tgk chili crab ni..nak sekor boleh ke...hu hu

    ReplyDelete
  7. dap nya!nak carik hammer sat kikikih

    ReplyDelete
  8. crab masak pedas2??...
    nampak merahnya tu cam pedas tahap cipan tu hana..camne pak belalang nak krup krup krap crab tu..tak menyenggau ke bibir pak belalang?
    ke ,,guna hammer??..kekeke

    ReplyDelete
  9. wow!! sedap nampak ketak tu....
    lama akak tak masak ketam... frust sbb penah beli kena ketam tak fresh.. geram jek..! coz ketam ni tak mcm ikan kita boleh tau fresh ke tak fresh dengan tengok mata & picit badannya.. ketam ni.. ketak fresh ke tak nampak mcm sama je.. skrg ni barulah akak tau sikit2.. nak beli ketam kena cium dulu baunya.. hehee.. kalau ada bau sikit busuk tu.. takyah le beli..

    ReplyDelete
  10. sedapnya ras terliur sya. nank nak cuba ye.

    ReplyDelete
  11. mmmm terliurnyer kak.. sedaptu...nyum2 kak bla balk m'sia.. lama x jumpa akak he he eh

    ReplyDelete
  12. meleleh air liur tengok ketam ni. tapikan, kat rumah akak, jarang masak ketam coz hubby tak suka. dia kata leceh nak kopek. ishk! potong stim sungguh. padahal ketam la yg paling sedap :(

    ReplyDelete
  13. sedap tp lecehkan nak makan ketam nih, nak ketuk segala bagai...

    ReplyDelete
  14. sedapnya lama tak msk mcm ni...ketam kat sana murah ke?...kat sini semua frozen jer import luar jer.

    ReplyDelete
  15. Oishiisoudesu. Saya pun suka bila tangkap ketam buat masak cili.

    ReplyDelete
  16. salam hana..apa kabar?lama x singgah kt sini.selamat tahun baru 2011 yer!kt umah k.atie jarang masak ketam...depa malas nk kopek kulitnya..ngee

    ReplyDelete
  17. kepit sebelah ape classss...nak 2 ekor baru ada clas,wakakakakaka..... merah itu berani,sbb tu ketam tuh berani kena cili dgn kak hana...hehehheeh

    ReplyDelete
  18. Hana,

    Kau telah membunuh hatiku!!!!

    Ko tau aa winter2 crah tidoq!!!huwaaaa

    ReplyDelete
  19. Salam hana..sepit pun sepitlah hana, janji dpt merasa mskan mama darwish ni...eh apa yg rambu2 kat atas en crab tu hana...

    ReplyDelete
  20. mueheheh cik crab sudah mari, kasik aku seketui, sepit tak mo..aku penat arrr kunyah si sepit tu, ko rhajin, kopekkan aku isi dia jer..heheh

    ReplyDelete
  21. mak belalng o mak belalang..minta penyepit pun jadi lah..nak rasa hehe

    ReplyDelete
  22. adussss sedapnyer.... dah terliok dah ni... tak leh tahan! sepit pun sepitlah.... nasib baik dlm perut tak de isi klu tak aiii... meleleh aje lah ayak liur....

    ReplyDelete
  23. aduiiii dap nye...Nak sikit Hana..

    ReplyDelete
  24. salam hana.... mmg marbeles... hehe... tu ari umah mak ana pun ada dok masak ketam gak.. tp versi lain la...huhu... nanti nak try resepi hana ni plak... nampak mengaum je merah cili tu... sure sedap mengatah sambil tgk tv.. hehe

    ReplyDelete
  25. tak ku sangke ku menjulang pingat emas...wakakkkakakakak

    ReplyDelete
  26. nampaknya malam ni musti ku mimpi crab nih....sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  27. aloooooooooooooooooo, sampai hati ko hana.....tinggalkan kulit si kitam tu jer kat I.........uwaaaaaaaaaaa.......kantoiiiiiiiiiiii..aku dah agak dah, sekali hadap jer....licinnnnnnnnnn......mauhahaha...!!

    ReplyDelete
  28. kak ana...ini mmg btul2 mencili....srrrrrrrrrrrr..oedasnyer :P

    ReplyDelete
  29. Hana, amboi merah menyala siketam ni...eh kak nur nak masuk dlm list...selalu masuk dlm waiting list aje...nanti mesti nak cuba...sabor dulu.

    ReplyDelete
  30. Nak tetam jugakkkk!!! jelesnye :(

    Ijan

    ReplyDelete
  31. kak hana.. ni 1st time tgal komen..
    sy dh try buat.. sedap sgt.. smpi x cukup2 utk sumeorg..
    resepi marble choc cheesecake tu pun dh try.. superb!! :)

    ReplyDelete