Thursday, January 6, 2011

Sweet Potatoes Swirl Bread

salam semua... maap yang tertunggu2 n3 dr hanamemories arini.... lately nih agak lemau sket nak berblogging.... masih ade kunjungan kawan2 yg blom sempat dibalas... email juga masih ader yg tertunda2 sampai berbulan2 tak terbalas.. ya rabbii.. apa yg disibukkan sgt pong tak tau.. huhu.. maap yer.... nnti akan di cuba sedaya upaya... arini aku masak bese2 jerk and wat roti nih untuk minum petang.... tengok roti nih kat blog frozen wing pagi tadi.. terus terpikat... sgt sedap dan sgt lembut... sesuai utk diet sbb roti nih tak manis.. tiada sebarang penggunaan gula dan bahan2 pong simple jerk.. hanya manis roti dgn kemanisan keledek tuh.. aku gune keledek biasa..klu yg kuning tuh tentu lg sedap, dan manis.. tp tak secantik tuan empunyer la.. terhangus sket pehtu my loaf tuh merajuk gaknyer dah lama tak gune dier melekat! grrrrrrr... sabau jerk lah! untuk doh keledek agak lembik sedikit kene main2 dgn tepung jgn terlebey sudah nanti keras! kalau nak tuko labu pong boleh... resepi akan diterjemah sebentar shj lg... ader iklan susukan anak.. haha..... thanx to iena for sharing this recipe...

RESEPI SWEET POTATOES SWIRL BREAD
by : Frozen Wing
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 130ml susu segar (resepi asal soya) - hana tmbh lg kurang lebih 20ml
  • 1 biji telur
  • 200g keledek ( kukus dan lenyek)
  • 300g tepung roti
  • 155g tepung gandum
  • 8g yis
  • 40g badam kisar - hana xde stok gune kcg tanah kisar
  • 5g garam
  • 2tbsp butter

Cara-cara
  • Satukan susu dan telur. Kacau.
  • Dalam mixer bowl (mixer yg besar yer - hana gune BM), satukan tepung roti, 65gm tepung gandum, yis, badam kisar dan garam. Masukkan susu+telur sedikit demi sedikit dan teruskan memutar hingga doh smooth. Masukkan 1 sudu besar butter dan uli lagi hingga betol2 lembut dan elastik.
  • Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Tinggalkan 1 bahagian dalam mixer bowl dan masukkan keledek lenyek , 90g tepung gandum, 1 sudu besar butter dan sedikit pewarna oren. Uli lagi hingga doh lembut dan tidak melekat. - akceli adunan nih sedikit melekat. jgn buh tpg lagi nanti masa canai baru main dgn tepung. dikhuatiri roti akan keras jika terlebey tepung.
  • Bulat2kan kedua2 doh ke dalam mangkuk berasingan. Tutup dengan kain/plastik wrap. dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 40min.
  • Tumbuk2kan doh untuk keluarkan udara, taburkan tepung ke atas papan canai. Canai kedua2 doh dengan ketebalan lebih kurang 1inci dan sama besar . Letakkan doh plain ke atas doh keledek. Gulung dengan kemas. Dan masukkan doh ke dalam loaf tin. Naikkan doh sekali lagi lebih kurang 40min lagi hingga double size.
  • Panaskan oven suhu 170C, bakar selama 30min atau hingga roti masak. Sejukkan di atas redai baru potong.

36 comments:

  1. hah entahlah...bizi bebenor dak sorang ni konon ekk...ekekekeke...tukor roti tu ngan puding roti akak..heeee

    ReplyDelete
  2. hahahahahaaa... bizi besorkan size badan jerk! kahkahkahkah..... mana mana? bak dua loyang! haaa kan dah kata besorkan badan.. kekekeee

    ReplyDelete
  3. berbaloi la tunggu...!! lawa benor roti tuh...mintak sikit ye nak makan

    ReplyDelete
  4. mm... menyelerakan la ...mesti sedap kan?

    ReplyDelete
  5. wah lawa roti ni....berkenan sungguh saya pun meroti juga kak...nanti kita tukar2 lah yer...hehe

    ReplyDelete
  6. hana, comeylah roti tu. gebu je...ikut tuan dia kot hehehe...(jgn marah hana gurau senda awal thn)

    bak seketul blh? hujan2 ni sedap gak mkn roti.

    ReplyDelete
  7. salam hana...cantik la hana..eh, roti tu cantik!:))))

    ReplyDelete
  8. lawooo nyerr...roti ni gebu halus ke gebu ksar ke gebu gebu?kikiki...ada tu sweet potato tu...camner kalau aku bersusah payah buat roti ni, berbaloi tak hasil nyer?pikirkan sat.....kiki

    ReplyDelete
  9. omakkk aiihhh!! comey bebenor rotimu dik... geram akak tengokk...... tp mood meroti merudum sikit lately ni.. hmmm...

    ReplyDelete
  10. Salam kak..sungguh menggoda rotimu itu heeheh..mintak 3 keping buat minum petang ngn secawan kopi o..kak ada permintaan la nak tanya kat mana akak beli acuan untuk buat roti jala?biras saya sibuk suh tanyakan hehehe..maaf lari tajuk kejap..

    ReplyDelete
  11. wah patutlah lambat n3... wat Roti Putar Alam he he he he... cantiknyer kak...ppssttt camanalah rasanyer keledek wat roti.. x pernah rasa... nak gak kak.. tak larat nguli he he he ...

    ReplyDelete
  12. Aduh warnanya menggemaskan ... Swirlnya cantik sekali!

    ReplyDelete
  13. cantik.. gebuzz.. swirl2 ni yang tak tahan nih mek na weyh.. menggelegak darahku.. nak makan.. hehehhe

    ReplyDelete
  14. Salam Hana,
    jeles nya tengok roti dia yg cantik2 dan gebu tu. Tak pernah lagi akak meroti, nak kena cuba jugak ni. Apa2 pun kena gi kursus gak lah nampaknya

    ReplyDelete
  15. Salam Hana,
    Wowwwwww.....tak terkata ni....cantik sangat rotimu itew....kalau depan mata akak ni....maunya akak cium2 dan telek2 jek....takmo makan sbb sayang sngt...

    ReplyDelete
  16. lawonyer! kuning keemasan gitu, cukup menggoda kalbu hihi

    ReplyDelete
  17. k.hana, mintak 10 keping...adik nk rase air tgn akak..hehe.musti sedap.. air tgn pak belalang jugek (roti semalam) ! ngeh3~

    ReplyDelete
  18. Wah! semua meroti.... padanlah ita tunggu bai toncet jual roti tu tak mari2 merajuk kot.... psttt..psttt ade lagi tak...? boleh buat sarapan esok...ni klo cicah dgn kari... maakkk aii!! terangkat...

    ReplyDelete
  19. Hai Hana!! Nak minum petang ni.. Mintak roti tu barang 4 - 5 keping..Air teh dah siap ni..

    ReplyDelete
  20. Cantiknya swirl dia tu hana!!!..
    mata akak pun terikut swirling..heheh
    terus terpukau!!

    ReplyDelete
  21. walah nduk, apik temen rotine... sayang arek di pangan... orang x de BM camni le, nak ngendeng je. bolehkan?

    ReplyDelete
  22. opah pun nak wat jugak..bampak sungguh lembut:)esok nak cari keledek:)

    ReplyDelete
  23. wow....cantiknya roti u kak Hana....terus lapaq nih

    ReplyDelete
  24. salam sejahtera hana!! i'm glad you like this and i'm impressed!thanks so much for linking back , i shall come back and visit your blog more often, have a lovely evening!!

    ReplyDelete
  25. cantik molek la rotimu ni na...nmpk seninya tu...kalau ida yg buat entah jd apa rupanya pun tak tau

    ReplyDelete
  26. dok tertangguh je nak try buat roti ubi keledek.. tup...tup hana dah buat..tp takdelah nak buat roll mcm hana ni.. ;)

    ReplyDelete
  27. Salam Mama Hana,
    Cantiknye roti swirl dia... maaf lama tak sempat jenguk akak anak beranak ni.. Darwish watpe tu? ke dah mula cakap jepun? hehehe...
    Ijan

    ReplyDelete
  28. kak hana...cantik betoi roti tu...nmpk lembut jer...nnti mas pun nk try buat..he..he..

    ReplyDelete
  29. mama tok tertinggal kapal terbang nii..huhuuu minta sini mamatok nak masuk dlm frame gantung kat dinding tak leh makan sayang sebab terrrrramaatttt tantekkk mcm comelnya cuculuss yg dok kat pintu dok tenung salji tuuu muahhhh cute..

    ReplyDelete
  30. lawa bebeno roti tu...belang2

    ReplyDelete
  31. nak tnya lah kak... tepun high protein dgn tepung roti tu mana nak dpt eh?

    ReplyDelete
  32. salam adD...tepung roti dgn tpg high protein sama.. rasanya ader jual kat mana2 pasaraya besar bhgn tepung.. cuma setengah pasaraya mmg xde jual.. Try tanya sape2 yg duk mesia kat mana diorg bli.. sbb klu kat sini tk susah nk carik..

    ReplyDelete
  33. singgah..
    copy paste resepi..
    http://tarabozu2.blogspot.com/2012/02/sweet-potatoes-swirl-bread.html

    ReplyDelete