Monday, January 31, 2011

Kek Coklat Kukus Munira

Salam semua.... di saat malaysia tengah banjir air, kami di sini di limpah banjir salji..... ya salammm... taun nih lebat sungguh berbanding taun2 yang lepas.... kalau di kanazawa ishikawa dah macam salji kat bawah sinun apatah lagik yang duk kat area atas2 sana.... nih dah tak leh nak kuor umah dah... nak scoop salji kat kete dah satu hal... semalam dekat 1 jam nak buang nak keluarkan kete... balik nak parking kene scoop smula sbb dah timbun balik... moralnya, duk ajerlah diam2 dalam ghumah.... meh layan kek yg baru sebentar tadi kak.noor masri tayang di blognyer.... tak susah2 aku nak carik idea lain utk minum petang nih.... teruja dengan perkataan `sangat sedapp` kak.noor tuh yg tak pikir panjang.... mmg btol la bak di kata... orang xde gigi senang sangat nak kunyah... lembut moist gtu! tima kasih kak.noor dan empunyer resepi asal Puan.Munira Baharom dari KR. aku deco cincai2 jer sbb sendrik mau makan... nak amik gambo pong malas! tp makan mau.. hahahahaaa
RESEPI KEK COKLAT KUKUS MUNIRA
source : kak.noormasri@coretandaridapur

Bahan-bahan
Bahan A
  • 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair - hana gune susu segar
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C
4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - hana juga
Cara-cara
  • Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
  • Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
  • Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.

jambangan bunga nih dari kak.yatie Sinar Kehidupanku yang telah mencapai follower yang ke 1000. tahniah kak! moga Sinar Kehidupanku terus maju jaya...
juga tak lupa tima kasih yang ke 2002 kali utk semua follower blog hanamemories! tanpa kalian siapalah hanamemories@blogspot.com. tima kasih lagi sekali...

34 comments:

  1. woww..menggoda betul kek coklat akak ni...
    nnti kena buat gak..lembut yer kak...

    ReplyDelete
  2. Tadi sy pun gi blog k.noormasri. Mmg tergoda tgk kek nie. Ni kat blog hana pulak, nampaknya kenalah cuba.

    ReplyDelete
  3. haaa...kita wat kek ni dah bnyk kali & siap jual tau..sgtle sedap & senangnya...sape2 lom try sah2 rugi..rugiler sbb takleh mkn..hihi

    ReplyDelete
  4. salam hana..dah aku pamerkan pau ku di post..ha,amik ni aku tapau kan 5 ketui,sorang seketul ye,..jgn gaduh2 berebut pau aku ni...

    ReplyDelete
  5. tahniah bt hana n yatie!! :) kami tumpang gumbira n mkn kek cekelat..bun kari kat rumh yatie hr ni..yeayyyy :))))

    ReplyDelete
  6. salam ina,

    chocolate kek tu menggoda jiwa sungguh. how was the trip to the ski resort? bila balik?

    ReplyDelete
  7. salam akak, mesti buat keje banyak pun tak berpeluh kan kak...akak tuang jer coklat ganache tu pun nampak cantik, kalau sy buat bersalut bagai tp tatap tak cun cam akak punya.....hik3

    ReplyDelete
  8. Salam Hana,
    Mmng nmpk sedap kek coklat tu...kalau dpt makan lagilah...nak buat jugalah...btw, Tq sudi terima bunga dari akak...tahniah juga buat Hana kerana folower dah mencecah 2003...semoga terus berkongsi resepi yg malatop dan sedap2..
    = Akak pun nak wat pau petang nanti, ada inti kari lebihan buat bun kari tadi....uwaaa asyik makan jekkkk...

    ReplyDelete
  9. nak calit skit coklat yg memleleh2 tu...! ermmmm sedap! hehe

    ReplyDelete
  10. syuke bebenor die wat kek cekelat..hikhik...telan ayaq lioq je la tgok,hhuhuhuh

    ReplyDelete
  11. wah...wah.....akak celik2 aje tengok dah ada kek kat umah Hana.....nak lah rasa sikit...sama tak rasa ngang yg akak buat ( ayat nak ngendeng org punya hahahaha)

    ReplyDelete
  12. alalaaaaaa ade cake cekelat best nya tgk topping yg meleleh tu

    ReplyDelete
  13. meleleh coklat tu....buat i tak tahan hana oiii....

    ReplyDelete
  14. nak coklat yang meleleh tepi kek tu jek pon jadi lah..

    ReplyDelete
  15. makcikkk,pehal tuh coklat meleleh turun...saje nak kasi jelesla nih... mintakla makcik setengah bentuk bolat tuh..mgg nih rasenye kena berehat kejap dr mengekek,ajk lemak dh bertambah ramai dh ni...haruuu tol!! jgn lupa tau makcik,stgh kek tuh...

    ReplyDelete
  16. Salam akak. camne nak buat coklat topping yang bes ye?? yg ceklat basah tu.. saya buat selalu jadi macam kering2 jee.. cume double boil kan coklat masakan je dan letak butter n air siket..

    ada cara lain ye??

    tq kak haha :)

    ReplyDelete
  17. Hana,

    Actually aku plan nak buat cake cekelat...tapi tahap kemalasanku Ya Allah lebih tinggi dari gunung fuji ahakksss. Biler tgk kek ni dgn cekelat yg meleleh adooiii bsok jugak akan ku buat....:D

    Word Verification : comell (weeeiiihoooo mcm dia tau ajer aku comell!! :D :D)

    ReplyDelete
  18. dingdong tuan rumah..dok diam2 je dlm rumah tu..gi lancar sifir tu cepat.sok balik mesia nak kena gi sekolah semula nanti sifir tak lancar guru besar marah.kekeke
    bagi akak 2 ketui kek cekelat sedap ni.takleh byk2..tgh sakit perot ni..hadoiyai..dah tua na.smlm sakit gigi.hari ni sakit perot..

    ReplyDelete
  19. akak, rasa2 ujung bulan ni salji ada lg tk?

    ReplyDelete
  20. nak tnye, mmg buh 1 cawan minyak masak ye???

    ReplyDelete
  21. saya pun plan nak wat kek coklat ari ni..ari tu wat versi kukus guna resepi hana ni..ni nak wat yang bakar lak..bru jer nak buat, fresh milk lak lupa beli..kat luar hujan..ptg krg lah jawabnya baru nak g beli otw g jmput suami kat opis..hehhehe

    ReplyDelete
  22. K.Hana... erma ader gak wat kek kukus ceklat ni..mmmmm sedap.. tgk coklat tu.... terliur tu...Kak Dah call mak.. mak kata jiran sebelah dah naik air.. sampai betis... bab tanah umah dia rendah..hu hu hu risau.. hrp2 x mcm banjir 2005/2006... thn tu banjir kat umah sampai paras betis gak bhg dapo...bhg depan paras buku lali...risau gak...

    ReplyDelete
  23. Hana, nampak sedapnyerrr...td baru je mkn choc kek..:)

    ReplyDelete
  24. wah dah sampai dapur jepun dh kek ni..baru jer semlm tgk kat dapur kak normasri....memang teliur ni...nk tukar ngan kek kukus 7up la kak...hehe ha ceter pasal salji tu sama ler kat sini pun kak tebal dh nk drive keta pun susah selalu tersangkut dlm snow jer...tak sabar nk tunggu abis musim winter ni.

    ReplyDelete
  25. Wowwi..meleleh2 air liurku..huhu

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum...
    Awat le tayang kek yang begitu menggiurkan. Kan dah tergoda ni. Semalam dah try 1 kek pasni nak kena try yg ni le plak. Jaaaanggaaaannnnn.

    ReplyDelete
  27. sedapnya..sungguh menggoda...tp malas nak buat...nak masak utk mkn tgh dan mlm pun takde mood..ada sapa2 nak tolong masak utk saya ker???

    ReplyDelete
  28. sejukknya darwish kat rumah opah pun ada salji ni hehe.Sedapnya sejuk sejuk begini makan kek coklat.Tak yah simpan dalam peti ais kan...

    ReplyDelete
  29. Salam hana. Nak tanyalah petua...kalau saya masak kek, kek tu mesti jadi mcm gunung berapi (tak rata). Jd susah nak hias... terpaksa buang dulu bukitnya. Kenapa ye?

    ReplyDelete
  30. Why kak why??? Why must you tempt me with that delicious cake??? heheheh ;)

    Looks super moist and yummy la kak! :D

    ReplyDelete
  31. nampak sedap..kukus mengukus nie tak boleh nak buat..periuk kukus masih xde dalam gengaman lagi..hehehehe..org baru nak masuk 3 thn kawin..heheh barang umah pun xbape nak complete tu..hehehe..

    ReplyDelete
  32. to qilah..
    yep! satu cawan minyak masak... tp kalau nak kurangkan 3/4cawan pong boleh juga... so xde la oily sgt..

    to jogi..
    salam jogi..try baca info kek merekah/membukit di sini... http://resipinoraini.blogspot.com/2008/03/mengapa-kek-merekah.html

    ReplyDelete
  33. ok hana, thanks... dah baca dah...

    ReplyDelete