Tuesday, February 1, 2011

Karipap Bulat

Salam semua.... memanjang karipap la dak hana nih... aritu `kelentang`... arini terlentang la pulak ker?? hahaha... akceli inti nih pong kawin kacuk kentang+tuna+ayam+daging >> apa shortform yg sesuai yer?? hahahahaa... gasak itu! akceli inti nih pong lebihan aritu.. aku oter sana oter sini sbb nak jadikan banyak jd aku tambah la tuna dlm tin ngan daging keema malam tadi punyer dinner ngan roti naan.. haha.... ada brani ka mau makan?? sedap wooooo... hahahaha.... bagi memenuhi permintaan pengunjung juga nih yang tanya macamana nak buat karipap bentuk bulat... so inilah caranya yer..... resepi pastry aku masih gunakan resepi aku yang sebelum2 nih...cume kali nih guna minyak panas jer.... tapi aku lebih refer yg ada gune marjerin@butter/shortening...tp jgn buh byk sgt la nanti muak.. ppon leh ikut selera masing2.... yang nih pong rangup juga... yang penting masa mencanai jangan terlalu tebal.. nanti kulitnya tebal dan agak liat! dan lagi satu sebenonyer aku tak kesah karipap yg ade jerawat atau tidak.... yg ade jerawat tuh sebenonyer lagi aku suker dan ade seni... hihihi.... kalau tak suker ader jerawat, semasa goreng gunakan api perlahan dan minyak jangan terlalu panas yer... ok zassss jom tengok resepi...




RESEPI KARIPAP BULAT
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum
  • 30g @ 1/4 cawan minyak masak
  • garam + air sejuk @ air biasa (lebih kurang 100-110ml)
Cara-cara
  • Panaskan minyak. Tuang minyak perlahan2 ke dalam tepung dan gaul menggunakan sudu/garfu sebati. Jangan menggunakan tangan dikhuatiri melecur sbb minyak panas.
  • Gaul sehingga menjadi crumble. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli doh hingga tidak melekat ditangan. Tutup doh dengan kain/plastik wrap supaya doh tidak kering.
  • Ambil sedikit doh dan canai nipis. Jangan terlalu tebal nanti kulit karipap liat dan jangan pula terlalu nipis nanti kulit koyak. Tekapkan dengan muncung gelas/cawan kepada dua bahagian.
  • Satu bahagian isikan inti pilihan dan ambil satu bahagian lagi tutupkan atasnya. Kemaskan keliling karipap dan kelim seperti biasa. Buat sehingga habis.
  • Panaskan minyak, dan goreng hingga keemasan. Hidangkan.

31 comments:

  1. Assalamualaikum....
    Mari..mari..mari kita bulatkan semua benda hahaha. Sewel ke hape aku ni. Nama yang dicadangkan KETUAGING.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum hana...kelim 'ke-tu-a-d' tu mmg 1st class!dah lame x tgk karipap molat2...sedap..inti manyak oo :p~

    ReplyDelete
  3. kak hana..jelesnya tengok akk pandai buat..sye tak pandai nk clip2 tepi tu..tak aci..

    ReplyDelete
  4. salam kak hana,lama x tinggal jejak kt sini,masuk sembunyi2 je..hohoho...cantik karipap akak buat ni,kalahla tokey2 karipap lain...

    ReplyDelete
  5. sedapnya karipap.. kuih kegemaran sepanjang masa... tp nak membuatnya skrg ni cukup2 malas! padahal aritu bukan main tekun lagi buat karipap frozen.. skrg ni dah tak sompek makcik nak menggentel.. hehe.. tgk karipap bulat hana.. teringat ahad lepas dlm rancangan nona pakcik aziz sattar buat roti bawean. bentuknya bulat2 mcm tu gak.. cuma saiznya besar gedabak sebenar pinggan tuh.. hehe...

    ReplyDelete
  6. kak.........aku puaseeee harii niiii...ngeeeee.....hahahahahah

    ReplyDelete
  7. sedaapnya....
    tapi kalau beli di setengah kedaikan karipap tak sedap sangat....
    dah ckit inti... inti pula tak sedap...
    harga pula mahal giler...
    however nak lah cuba karipap nie...
    mcm senang je buat

    ReplyDelete
  8. patut la tengah ari baru muncul...membulatkan karipap rupanya..wakaka...
    akak..mas dah berapa kali bertangguh nak buat karipap....
    esok kena buat gak...he..he...

    ReplyDelete
  9. to kak.sam..
    waalaikumussalam kak.sam.. hahahaha.. lawak bunyiknyer KETUAGING! takot makin tua la pulak.. kekeke

    to deliah..
    waalaikumussalam del.. hahaha... meh amik ke-tu-a-d ko neh! aku goreng banyak skaligus bior puas makan! inti manyak sodap lu jgn risau... hahahaha

    to dieha..
    xpe dieha... nnti cuba lagik buat sehabis baek eh... klu dekat leh akak ajorkan pegang jari2 dieha kasi lentok! kekekeke

    to mariam..
    salam yam... hahaha... tuh kak.madihah dah tgh tengok.. malu maluuu tokey karipap! kekekeke

    to kak.madihah..
    akceli td plan asal mmg nak buat roti boyan... tp bila pikir2 nak makan besar2 camtuh kan leceh budak2 nih hah... so kensel tuh yg wat mini2 bulat gini.. hihihi.. eeeeee malu saya ngan tokey karipap! hihihi

    to zawani...
    puasa eh puasa eh??? duk diam2... jgn tenung2 karipap.. g zikir banyak2.. kekekekeke

    to my collection..
    mmg pong kan..kadang yg kat kedai inti kosong... keciwa btol klu bli bli nih... mujur ajer dpt yg sedap.. eh! skrg kuih 5 bijik dua hinggit eh?? adoiiiiii... rasa macam nak jual kuih depan rumah! hahaha

    to mas...
    hahahaha... smlm lepas n3 kek tuh mmg akak tak jengah2 blog mas.. adehhhhh sejuk dah satu hal..sori mas lom sempat nk blogwalking abes...huhuhu

    ReplyDelete
  10. sedapnya karipap panas2....errr..ada lagi tak?

    ReplyDelete
  11. nduk, cantiknya molat molat gitu... camner nak klim jadi cantik cenggitu? tolongler ajar mbakyumu yg keras tangan nih!

    ReplyDelete
  12. semalam buat lagi karipap pusing,dah jadi kesukaan lak kat umah..tulaa kuih yg menjadi kegemaran nie kalau lama tak buat jadi masalah pilakkan..kan...akak pin suka buat bulat2 camgitu..

    ReplyDelete
  13. Kak Hana... sukernyer karipap.. cuma erma kalu wat karipap bulat inti mesti sayur he he he he.. ader lagi? tapau hujan2 lapo jek...

    ReplyDelete
  14. Alamak cunnya karipap bulat ni kak!!! Teringin nak ngap...hehehe ;>

    Brought U some banana cake slices!

    ReplyDelete
  15. makcik, karipap bulat2 tu lawala...bulat cam bola pn ade,hahahhaha.... nak sume...tamak skit hari ni..

    ReplyDelete
  16. hana.....comeinya..kalu aku buat abih serebeh serebeh dah....sebiji brape hengget tu...nak beli nih...

    ReplyDelete
  17. oh mekna..
    bulat dan comeinya karipap tu..
    comei macam tuan dia jugak..
    i loikeee...

    ReplyDelete
  18. karipap!!!!..akak suka!!!
    cantik!!..kalau dekat akak nak orderlah!!

    ReplyDelete
  19. Rajin btol arh si dak Hana ni, cantik plak tu karipap dia :) mulat mulat whoaaaaa

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. lawo lak kak...memang berseni betul tgn akak ni mengelim tu..btw tq sharing..nanti boleh cuba...tapau dulu 2 ketoi..hehe

    ReplyDelete
  22. Dik tergudanya tengot karipapmu yg membolat itew

    ReplyDelete
  23. gud idea..! nak 3 ketoi..goreng garing tau..! ;)

    ReplyDelete
  24. cantiknya kelim karipap tu, kalau wanida asal bercantum jer..... hehehe

    suka karipap../.....

    ReplyDelete
  25. itu kalipap molat kasi bungkus 10 ketui ya nyonya..itu molat2 ada serupa lu punya pipi ka...hahaha..ini nyonya dtg bawak muffin ambik dali lu punya lumah....tq hah nyonya..manyak sitap ini kalipap wo..
    hancur bahasa haku hari ni gara2 CNY..kekeke

    ReplyDelete
  26. cantiknya karipap hana tu...kak ima suka makan karipap...tapi tak suka buat...sebab dulu pernah wat sekali...tapi x menjadi...huhu tu yang dah serik...

    ReplyDelete
  27. salam hana,

    sy nie terjumpa blog u nie dn terus suker. dh byk kali wat karipap tp x penah try wat yg bulat lg..santeknye u kelim tu, nmpk berseni, sy x pndai bab kelim nie..ade kecik, ade besar...huhuhu memang dh x bleh nk senikan tgn nie ha...blasah jer, janji rasenyer sedap..iye dok.

    ReplyDelete
  28. Bulat? Kita suka yang bulat...cam kita.

    ReplyDelete
  29. Ini memang favorite anak2 Kak, kalau nak karipap, dia orang minta karipap bulat, orang Johor panggil tembosa. Memang yummy...yummmy...

    ReplyDelete